Zilele trecute v-am prezentat noul realme 11 Pro+ despre care am fost foarte încântat de caracteristicile cu care a venit.
Respectiv, avea o baterie mare, o cameră de 200 MP care s-a descurcat bine, o performanță bună, un design superb cu piele ecologică pe spate, un ecran curbat OLED foarte vibrant, accesorii incluse în pachet, o încărcare rapidă, dar și un preț destul de bun pentru ceea ce oferă.
Ei bine, odată cu el, a mai fost lansată și varianta Pro, care se diferențiază doar prin câteva caracteristici față de varianta Pro+. Așadar, în acest material vom vedea care sunt diferențele, dar și caracteristicile cu care se evidențiază acest realme 11 Pro 5G pentru prețul pe care-l are de sub 2000 lei.
Unboxing
În pachetul telefonului vom regăsi:
Design și Construcție
Din punct de vedere estetic, pe varianta pe care o am eu în test, și anume Astral Black, arată destul de clasic și fără vreun design care să se evidențieze prea mult. În schimb, pe varianta Sunrise Beige, care vine cu un spate din piele ecologică în culoarea crem, exact precum am văzut-o și pe varianta Pro+, arată mult mai bine și mai premium decât aceasta.
Deci, dacă aveți ocazia să vă comandați una dintre variantele Pro sau Pro+, cea cu piele ecologică arată mult mai elegant și mai plăcut la atingere, încât îți lasă impresia că ții în mână un telefon de peste 3000 lei.
Îmi place totuși faptul că pe varianta numită Astral Black au adăugat un plastic mat și nu unul lucios, astfel încât nu rămân urme de amprente.
Totuși, fiind mat, îți dă puțin impresia că îți alunecă din mână. Deci, mare grijă cum îl țineți cu o singură mână sau, de preferat, să-i puneți husa din silicon.
Un alt lucru care mi-a plăcut este cât de confortabil se ține în mână datorită spatele curbat, greutății destul de reduse de doar 183g și dimensiunii sale destul de înguste, ceea ce îl face foarte ușor de folosit cu o singură mână.
Bineînțeles, având un preț atât de accesibil, vom avea un spate din plastic ușor curbat la margini, un cadru lucios tot din plastic, pentru a se diferenția de spatele mat, și sticlă pe față, despre care producătorul ne-a menționat că este din sticlă dublă pentru o rezistență mai ridicată.
Nu știu cât de mult să cred asta dacă nu aud despre vreo protecție de Corning Gorilla Glass sau Kunlun Glass pe ecran.
Pe lateral, avem frumos amplasate butoanele de volum și power, în partea de jos avem o mufă USB Type-C 2.0, un difuzor destul de puternic cu tehnologie Dolby Atmos, care se aude foarte bine, dar mi-ar fi plăcut ca bass-ul să fie ceva mai intens, și slotul pentru cartelele SIM, deoarece este un telefon dual SIM.
Iar pe partea de sus, avem un al doilea difuzor pentru un sunet stereo și microfonul pentru anularea zgomotului de fond.
Deci, din păcate, nu vom regăsi jack-ul de 3,5 mm pentru căști, portul infraroșu sau posibilitatea de extindere a memoriei cu vreun card.
Legat de protecția împotriva apei și a prafului, nu vă pot spune nimic, deoarece nu am nicio informație despre acest lucru. Deci, este mai bine să nu faceți scufundări cu el.
Dar, în ansamblu, cu excepția acestor lipsuri, trebuie să recunoaștem că avem un design destul de frumos datorită spatelui mat, dar și modulului de camere poziționat central și acoperit cu o sticlă, ceea ce îl ajută să stea bine chiar și pe o suprafață plană.
Display
În materie de ecran, singura diferență dintre varianta mai scumpă, respectiv Pro+, și aceasta este doar raportul ecran-corp, care reprezintă o diferență foarte, foarte mică între cele două.
Ecranul este identic, având un panou OLED care reproduce culori vii și saturate, cu un contrast bogat și unghiuri de vizualizare bune.
Acesta include un refresh rate de 120 Hz (Curved Vision Display), un PWM de 2160 Hz și suport pentru HDR10+, oferind o experiență vizuală excelentă în timpul vizionării conținutului video.
Ecranul atinge un vârf de luminozitate de 950 nits, descurcându-se foarte bine chiar și în lumina directă a soarelui. De asemenea, dispune de 20.000 de niveluri de ajustare automată a luminozității, margini foarte înguste și un raport ecran-corp de 93,65%.
Pentru protecția ochilor, ecranul este certificat TUV de două ori și are o curbură de 61 de grade.
Alte funcții includ amplificarea culorilor în timpul vizionării videoclipurilor, posibilitatea de a alege între modurile de culori P3, Pro, Cinematic sau Strălucitor, precum și un algoritm X-Touch care previne preluarea comenzilor accidentale atunci când sunt atinse lateralele ecranului.
Deci, imaginile reproduse sunt cu adevărat superbe pentru un telefon cu un astfel de preț.
Tot pe ecran vom regăsi și senzorul de amprente, care nu este printre cele mai rapide pe care le-am văzut, dar este precis cu fiecare scanare în parte.
Performanță și Specificații
Chiar și la capitolul specificații, telefonul nu se diferențiază prea mult față de varianta mai scumpă, ceea ce este foarte bine, deoarece vei avea un cost mai mic cu o performanță similară celei de pe varianta mai scumpă.
Iar aici vorbim despre un procesor de la MediaTek Dimensity 7050 pe 6 nm, care, după o scurtă cercetare, este aproape la fel de eficient ca și Qualcomm Snapdragon 888, doar că cel de pe acest model este mai bun în ceea ce privește bateria și durata de viață a acesteia.
Un accelerator grafic Mali-G68, care nu este printre cele mai noi, dar se descurcă bine în jocurile mai pretențioase, două variante cu 8 sau 12 GB RAM, care pot fi extinse cu încă 8 GB RAM virtual, ceea ce este foarte bine, și variante de 128, 256 sau 512 GB spațiu de stocare.
Telefonul se descurcă bine pentru un astfel de preț în jocuri precum PUBG, Call of Duty și altele, cu grafica setată la maximul pe care telefonul îl poate suporta.
În testele benchmark, telefonul poate spune că s-a descurcat aproape identic cu varianta mai scumpă. Mai exact, în Geekbench 6, a obținut un scor de 936 puncte în single core și 2145 de puncte în multicore, rezultat aproape similar cu realme Pro+.
În testul 3DMark, într-un test Wild Life Extreme, a obținut un scor maxim de 938 puncte și o stabilitate foarte bună de 99,4%, fără să se încălzească sau să fluctueze performanța pe parcursul testului.
Telefonul se mișcă foarte bine în orice situație, indiferent câte aplicații deschise ai avea în fundal sau câte sarcini execută.
Realme 11 Pro vine și cu conectivitate 5G, Bluetooth versiunea 5.2, NFC la 360 de grade, cu o suprafață de scanare cu 40% mai mare față de cele standard, și o baterie de 5.000 mAh care se poate încărca la o putere de 67W, față de 100W cum regăseam la varianta Pro+, dar în schimb avem tot 38 de niveluri de protecție pentru o încărcare și o temperatură mai optimă.
Bateria se poate încărca în aproximativ 46 de minute de la 0 la 100%, iar la 50% se încarcă în doar 18 minute (ceea ce nu este rău deloc).
Iar în utilizarea continuă în teste de benchmark, telefonul a rezistat timp de 16 ore și 42 de minute până la un procent de 20%, unde, până la 0%, telefonul a putut funcționa cu până la 19 ore de utilizare continuă. Ceea ce este surprinzător pentru un telefon atât de compact și cu un preț atât de accesibil.
Software
Pe partea de software, telefonul rulează Android 13 cu o interfață realme UI 4.0, cu posibilitatea a 2 upgrade-uri majore de Android și 3 ani de securitate.
Așa cum m-am așteptat, telefonul poate fi personalizat complet. Și aici mă refer la animația scanării amprentei, marginile ecranului, notificări, forma și dimensiunea iconițelor, culoarea meniului și a togglebar-ului, imaginea de fundal, tranzițiile, și așa mai departe.
Precum cum am menționat și în materialul despre Pro+, dacă dorești să adaugi propria semnătură în ceea ce privește personalizarea, aceasta este o opțiune bună.
Telefonul se mișcă fluent, nu am avut probleme de supraîncălzire iar aplicațiile și sistemul sunt bine optimizate. Totuși, mi-ar fi plăcut să am posibilitatea de a decide dacă doresc sau nu să mi se instaleze aplicațiile preinstalate în momentul configurării acestuia.
Oricum, în comparație cu versiunea anterioară, realme a adus un update la telefon în care a redus considerabil numărul de aplicații preinstalate.
Camera
O diferență majoră pe care o regăsim între cele două variante este la capitolul cameră.
Cu toate că dispune de aceleași tehnologii de auto-zoom cu AI sau auto-tracking cu AI, unde poate face un crop pe subiect astfel încât să-l urmărească pe întreaga perioadă, zoom optic 2X sau filtre de culori pentru o scenă mai interesantă în pozele realizate, nu vom avea un senzor de 200 MP ISOCELL HP3 SuperZoom de la Samsung sau posibilitatea de a face un zoom optic la 4X.
În schimb, avem de data aceasta un senzor de 100 MP cu zoom optic 2X cu f/1.8, 26mm wide cu optical image stabilization și un al doilea senzor de 2 MP, f/2.4 pentru adâncime.
Rezultatele pe timp de zi sunt destul de reușite, bine detaliate chiar și atunci când facem un zoom pe ele, sunt clare, destul de vibrante, însă uneori culorile sunt prea saturate față de realitate iar efectul de bokeh este bun în sensul că tranzitia dintre subiect și fundal se diferențiază bine.
Pe timp de seară, rezultatele sunt la fel ca și pe varianta Pro+. Respectiv, imaginile sunt decente. Uneori sunt prea luminate, astfel încât pe alocuri sunt supraexpuse, din cauza sharpness-ului exagerat, detaliile se pierd, iar culorile nu mai sunt atât de vibrante ca cele de pe timp de zi.
Telefonul filmează la o rezoluție 4K cu culori vii, clare, focalizarea este rapidă când te apropii de un subiect, luminozitatea este bună, dar lipsește stabilizarea în 4K.
Pentru o stabilizare mai bună, aceasta îți va schimba la 1080p, ceea ce înseamnă că detaliile și rezultatele nu vor fi la fel de clare ca cele înregistrate la 4K.
Pe partea de selfie, telefonul vine cu o altă diferență destul de importantă față de varianta PRO+, și anume nu vom mai regăsi un senzor de 32 MP, ci unul de 16 MP, f/2.5, 25mm wide.
În orice caz, imaginile pe timp de zi sunt bune, culorile sunt aproape de realitate, sunt destul de clare, efectul de bokeh este destul de reușit în sensul că diferența între subiect și fundal este una bună, și în ansamblu, sunt mulțumit de aceste rezultate pe timp de zi.
Pe timp de seară, în modul noapte, telefonul reușește să ofere imagini bune, cu un contrast bogat, fața este focalizată corespunzător, fundalul este bine detaliat, culorile sunt bune, însă în modul portret, imaginile nu sunt atât de focalizate pe față, nu sunt atât de clare, și lipsește din acel contrast bogat pe care-l regăseam în modul noapte.
Pe partea de video, culorile sunt ok, sunt destul de luminate, însă nu sunt atât de clare și lipsește complet stabilizarea dacă nu activezi funcția de stabilizare. Ceea ce mulți uită să o activeze.
Ceea ce mi-aș fi dorit să văd este o stabilizare activă în permanență pe partea de selfie, mai ales dacă tot filmează în 1080p. Dacă ar filma la 4K și prin activarea acesteia s-ar reduce la 1080p, aș înțelege de ce trebuie să o activezi manual.
Concluzie
Ca o concluzie, realme 11 Pro se evidențiază prin faptul că în acest segment de preț, telefonul impresionează prin design, referindu-mă în special la varianta cu spate din piele ecologică, ecran și autonomie. Cu toate acestea, consider că există loc pentru îmbunătățiri în ceea ce privește camera.
Cred că realme 11 Pro ar putea fi o achiziție avantajoasă dacă performanța camerelor ar fi fost puțin mai bună pe timp de seară și dacă prețul ar fi fost puțin mai mic. În rest, telefonul se descurcă grozav.