Ce ar trebui să ne ofere o pereche de căști wireless în 2023?
Ei bine, principalul lucru la o pereche de căști este sunetul. După sunet, trebuie să ținem cont de noise cancelling, astfel încât să elimine cât mai mult zgomotul exterior. Apoi, un alt aspect important de care trebuie să țineți cont este autonomia (ce este peste 5 ore de ascultare cu ANC-ul activat, este de luat în vedere). Iar restul trebuie să aibă o latență bună, astfel încât să nu fie diferențe prea mari între ceea ce vezi și ceea ce auzi, confortul lor pentru perioade mai lungi de timp și operarea lor pentru a schimba melodiile, volumul și așa mai departe.
Cam la aceste capitole ar trebui să se descurce bine o pereche de căști wireless în 2023.
Ei bine, ceea ce avem în față este o pereche de la Huawei, care pot să spun că au bifat aproape toate cele menționate mai devreme. Aproape eram pe cale să spun că FreeBuds Pro 3 sunt perfecte.
UNBOXING
Din specificațiile de pe cutie, pare că acestea nu ar fi rele deloc. De ce vă întrebați?
Păi, în primul rând, vedem că dispun de:
- un sistem cu două difuzoare pentru note înalte și joase – HI-RES DUAL DRIVER SOUND SYSTEM – de la 14Hz până la 48KHz, putând astfel să redea sunet Hi-Res la genuri muzicale precum Jazz, Club, Dance și altele;
- un noise cancelling îmbunătățit cu 50% printr-un ANC dinamic inteligent 3.0 care analizează automat și mai eficient zgomotul exterior;
- dispun de tehnologia Crystal Clear Call cu VPU, care captează vocea prin vibrații în craniu în timpul vorbirii, și care pare să fie de 2,5 ori mai bună decât modelul anterior;
- dispun de un Algoritm Multi Channel DNN, care face acesta? Cu ajutorul unui algoritm și a unei tehnologii AI de fuziune dinamică, păstrează mai multe detalii vocale și îmbunătățește rezistența la zgomot cu 5dB în medii zgomotoase (cu alte cuvinte, vei auzi mai bine, iar cel de la celălalt capăt al convorbirii te va auzi mai bine).
În cutie regăsim:
- un dock de încărcare (nu pot să spun că diferă prea mult față de generația anterioară);
- un cablu de încărcare de la USB A la USB C;
- manualul de utilizare cu garanția;
- 3 perechi de capisoane de urechi de diferite mărimi (rumos aranjate, față de cum ne-am obișnuit).
DESIGN & CONSTRUCȚIE
Despre design-ul dock-ului, nu aș putea spune prea multe, fiindcă acesta seamănă destul de mult cu modelul anterior. Doar că de această dată avem un LED pe dock pentru a vedea starea încărcării sau a autonomiei dock-ului, și avem o încărcare mai rapidă cu suport 3C Fast Charging, cu care îl putem încărca în maxim 40 de minute.
Pe dock mai găsim butonul de conectare a căștilor cu telefonul, mufa USB-C de încărcare despre care v-am spus, iar pe spate, unde se află oglinda cu emblema Huawei, este zona unde putem încărca wireless de la un alt dispozitiv care suportă, la rândul său, încărcare wireless.
Fiindcă încă suntem la capitolul dock, iar rolul lui este de a încărca căștile, acesta poate oferi o autonomie de până la 31 de ore, iar căștile cu ANC-ul dezactivat pot ajunge cu până la 6 ore și jumătate (eu, după ce le-am testat cu volumul la maxim și ANC-ul dezactivat, doar căștile, fără a le mai introduce în dock, mi-au oferit undeva la 6 ore, iar cu el activat, la fel, cu volumul la maxim, undeva la 5 ore).
Deci, cu siguranță poți viziona două filme, călători cu avionul sau cu trenul fără probleme, fără să le mai pui în dock.
Căștile, în schimb, pe lângă faptul că design-ul și forma lor sunt aproape identice cu cele ale Pro 2, au câteva tehnologii noi care îmbunătățesc semnificativ calitatea sunetului, gestionarea zgomotului de fond și, nu în ultimul rând, controlul lor (despre acest aspect voi reveni imediat).
În primul rând, după cum se poate observa în clipul video de mai sus, sau imaginile din acest material, căștile dispun de microfoane peste tot pentru o analiză și o anulare mai bună a zgomotului atunci când sunt purtate în urechi, și o fac chiar foarte bine.
True Story – La un moment dat, am stat lângă o zonă în construcție și pur și simplu nu auzeam zgomotul din exterior în timp ce ascultam muzică. Am rămas ușor surprins, așa încât am scos o cască din ureche pentru a vedea dacă este liniște sau dacă chiar fac o treabă foarte bună.
Pe lângă funcția de anulare a zgomotului (ANC), aceste căști dispun de o mulțime de tehnologii noi care le permit să ofere un sunet cu adevărat Hi-Res. Ele suportă codec-urile LHDC 2.0 și LDAC™, pe care le putem selecta din setările căștilor, și sunt echipate cu tehnologia Ultra Hearing Dual Drivers, care prin intermediul unei unități cu bobină dinamică cu patru magneți puternici, frecvența scade până la 14Hz, în timp ce înaltele ajung la 48kHz, rezultând un bass bogat și detalii fine.
GESTURI
O nouă funcție pe care o regăsim la aceste căști este modul prin care schimbăm melodiile, mărim sau micșorăm volumul, răspundem sau închidem apelurile primite, facem pauză sau repornim redarea, prin apăsarea ușoară a căștilor în locul gesturilor tactile (sincer, aceasta nu este una dintre schimbările mele preferate la aceste căști, deoarece de multe ori, atunci când încerci să schimbi melodia apăsând cu degetul pe butonul din interior, acestea tind să iasă din urechi. Același lucru se întâmplă și când ajustezi volumul).
Cred că ar fi fost mai practic să se păstreze funcția de gesturi tactile, în care două atingeri pe căști schimbau melodia, iar glisarea ușoară cu degetul pe exterior regla volumul mai tare sau mai încet.
*Țin să precizez că gesturile pot fi personalizate în funcție de preferințe din aplicația Ai Life, despre care vom vorbi imediat, pentru că acolo vom găsi și mai multe funcții noi.
SUNET
Despre calitatea sunetului, pot să spun că sunt cu adevărat mulțumit de modul în care zgomotul de fundal este eliminat imediat ce selectezi modul ANC.
Înaltele sunt prezente, auzindu-se foarte bine și clar, iar joasele sunt profunde și bine detaliate (poate că, dacă ar fi existat puțin mai mult bass, ar fi fost și mai bine). Cu toate că există în aplicație moduri de sunet în funcție de genul de muzică pe care o ascultăm, ba chiar un egalizator triplu adaptiv, în care ne putem ajusta sunetul după preferințe, însă tot cred că ar fi trebuit un bass ceva mai intens. Dar asta ține de fiecare persoană și de genul de muzică pe care-l ascultă.
Ce este de apreciat este că acestea au certificare IP54 la apă și praf, nefiind o problemă dacă le purtați în timpul exercițiilor mai solicitante sau în timp ce vă prinde ploaia cu ele la urechi.
APLICAȚIE
În aplicația despre care vorbeam, numită Ai Life, poate fi instalată atât pe telefoanele cu Android, cât și pe cele cu iOS, și cu siguranță trebuie să o aveți, deoarece veți beneficia de multe avantaje cu ajutorul ei.
Acolo aveți posibilitatea de a vedea autonomia pentru fiecare cască în parte, de a controla zgomotul de fond, efectele sonore în funcție de genul de muzică, prioritatea calității sunetului sau a conexiunii, personalizarea gesturilor pentru a schimba melodiile, a pune pauză etc., după cum doriți.
Mai găsiți o funcție pentru căutarea căștilor individual, în care acestea emit un sunet puternic pentru a le găsi mai ușor, testarea potrivirii capisoanelor pentru o anulare a zgomotului de fond și alte setări destul de utile.
CONCLUZIE
Ca o concluzie despre aceste căști FreeBuds Pro 3, aș putea spune că sunt aproape perfecte.
Au o autonomie bună, dispun de tehnologii avansate pentru a oferi o anulare a zgomotului foarte bună, o latență mică, astfel încât te poți juca jocuri pe telefon sau viziona filme fără să existe o diferență între imagine și sunet, calitatea construcției este foarte bună, mă bucur să văd că dispun de încărcare wireless, dar și de încărcare rapidă prin fir.
Ai multe posibilități de a-ți ajusta calitatea sunetului din aplicație, și pot să spun că, pentru ceea ce oferă în comparație cu concurența, prețul este unul destul de atractiv, mai ales dacă le comandați de pe huaweistore.ro (acolo, veți putea beneficia de livrare gratuită, 999 puncte Huawei și posibilitatea de a le plăti în 12 rate fără dobândă sau cu card Sodexo Cadou).
Ceea ce nu m-a impresionat prea mult este modul de gesturi și bass-ul destul de obișnuit. Mi-ar fi plăcut să fie ceva mai intens decât ceea ce oferă. În rest, am fost destul de mulțumit.
HUAWEI Freebuds Pro 3 Silver Frost
HUAWEI FreeBuds Pro 3
-
Design
-
Bass
-
Medii
-
Inalte
-
Sunet
-
Autonomie
-
Incarcare rapida
-
Incarcare Wireless
-
Pret
4 comentarii
Ca utilizator de Huawei freebuds pro 2 încă de la lansare știu ce sunet pot scoate astfel de căști. Ce ma nemulțumește este însă diferența mare de preț între cele doua modele, am luat pro 2 la oferta de lansare cu 600 lei, ulterior fiind 900 lei, iar pro 3 sunt la precomanda pe eMAG cu 1100 lei! O diferență de 500 lei între cele doua nu se justifica, părerea mea. În momentul în care prețul se va ajusta spre niște valori decente, probabil BF, voi cumpăra o pereche de pro 3 pe verde. În rest sunt ferm convins ca sunt niște căști excelente asa cum sunt și pro 2.
Salut. În momentul de față, prețul acestui model este de 999 de lei pe magazinul huaweistore.ro (linkul din acest articol), pe eMAG există comisioane care forțează să mărească prețul produsului.
Sslut, castile sunt identice cu pro2, a crescut doar autonomia un pic si pretul mai mult in schimb castile pro 2 dezvoltate cu Devialet se aud excelent, mai bine decat pro 3 ! Nu as face trecerea la pro 3 !
Salut! Daca vrei sa faci trecerea de la modelul anterior la acesta, da, nu se merita. Acelasi lucru este valabil si pentru telefoane. Deci, este ceva logic pentru toata lumea. In schimb, daca treci de la 5i, sau alte casti mai ieftine, este un salt destul de mare si care merita.