Motorola Edge 40 Neo – Review: Un telefon pentru publicul tânăr

Mihai Jeliu
Mihai Jeliu - Tech Reviewer
17 Min Citire
Motorola Edge 40 Neo – Review: Un telefon pentru publicul tânăr
7.6 Alegere bună
Motorola Edge 40 Neo
Vezi preț aici

Motorola Edge 40 Neo este un telefon care se dorește a fi un dispozitiv potrivit pentru publicul tânăr, pasionat de fotografii atât ziua, cât și seara, jocuri, si nu numai.

Iar acest Edge 40 Neo, aș putea spune, bifează majoritatea caracteristicilor menționate mai devreme.

Cum Edge 40 a fost și încă este un telefon destul de apreciat datorită specificațiilor, dar și prețului cu care vine, pare că și acest Neo vine cu aceeași rețetă, numai că la un preț și mai accesibil.

Iar aici mă refer că regăsim un ecran pOLED la 144Hz, un spațiu de stocare de 256GB, 12GB RAM cu un boost de 3GB, o baterie de 5.000 mAh, un design ultra-subțire cu spate din imitație de piele, dar și accesorii la pachet.

Unboxing

După cum v-am obișnuit, prima dată vom începe cu unboxing-ul pentru a putea vedea la prețul pe care-l are ce găsim în pachet pe lângă telefonul în sine:

Modelul pe care îl am eu la test este varianta Pantone – Smoothing Sea, însă dacă preferați o culoare mai închisă sau mai puțin vibrantă, mai aveți și alte variante de culori foarte interesante.

  • cheița pentru SIM;
  • manualul de utilizare al telefonului și al husei din pachet;
  • o husă dură și rezistentă (realizată din materiale ecologice pe culoarea modelului, care arată bine, dar îngroașă destul de mult telefonul);
  • un cablu de încărcare (mufe USB-C la ambele capete);
  • un adaptor (cu mufă USB-C și cu o putere de încărcare rapidă de 68W).

Sincer, sunt destul de incatat ca inca putine branduri mai pastreaza aceste accesorii la pachet si inca n-au renuntat la ele. Deci, bravo.

Design și construcție

În materie de design și construcție, pot să spun că arată foarte bine din orice unghi l-ai privi, pentru că trebuie să recunoaștem că arată destul de bine, mai ales că este la un astfel de preț.

Iar asta se datorează spateleui curbat, care este realizat dintr-o piele vegană plăcută la atingere și care ajută să aibă un grip mai bun, dar și greutății și grosimii sale care sunt sub 8 mm, astfel încât nu-l vei simți în buzunar (ah, și mai este și rezistent la apă și praf, având certificare IP68).

Deci, este un telefon foarte subțire și ușor, care arată bine și se ține destul de confortabil în mână (ceea ce aș fi apreciat eu la acest spate este să nu fi existat acea informație suplimentară cu varianta de culoare pe care o ai).

Mai departe, avem un cadru din plastic care este mat și cu marginile dinspre ecran și spate lucioase, dându-i un aspect destul de plăcut, și sticla curbată pe față, dându-ți impresia că este un ecran fără margini.

Majoritatea brandurilor par să renunțe la acest tip de ecran curbat din cauza faptului că utilizatorilor le este teamă că se poate sparge când este scăpat din mână, foliile sunt mai greu de aplicat și uneori nu stau perfect pe ecran sau atingi din greșeală laturile ecranului.

Însă, în schimb, îi conferă un aspect mai premium și destul de interesant atunci când vizionezi un video sau o imagine pe întreg ecranul.

Pe latura de jos avem un slot pentru SIM, mufa USB Type C 2.0, și unul dintre cele două difuzoare pentru un sunet stereo poziționat bine astfel încât să nu-l astupăm cu mâna când vizionăm un film sau jucăm un joc.

Pe latura dreaptă, avem butonul pentru power și volum, care sincer, chiar dacă eu am o palmă ceva mai mare, mi se pare că poziționarea lor este destul de sus, astfel încât mă cam chinui să dau volumul mai tare sau mai încet cu o singură mână.

Iar pe ecran avem un senzor pentru amprente care se mișcă destul de bine, dar și el este poziționat, după părerea mea, puțin cam jos, astfel încât mișcarea degetului nu este una naturală (mi-ar fi plăcut să fie poziționat ceva mai sus, cam în zona centrală, astfel încât să fie mai confortabil de deblocat).

Ecran

După cum v-am spus puțin mai devreme, avem un ecran de 6,55 inch FHD+ foarte vibrant datorită panoului pOLED la 144Hz, adaptabil cu un miliard de culori.

Este destul de luminos încât se descurcă foarte bine chiar și în lumină exterioară, dispune de tehnologia HDR10+, un aspect ratio de 20:9 și un screen-to-body ratio de 90,1%.

Îmi place că aceștia au păstrat o bună parte din caracteristicile variantei de flagship și pe acest midrange, astfel încât să putem avea un dispozitiv echilibrat și destul de convenabil la preț.

Culorile, după cum am spus, sunt vibrante, negrul este negru, unghiurile de vizualizare sunt bune, nu am întâmpinat problema de atingere accidentală a marginii ecranului, și pot spune că sunt 100% mulțumit de acest ecran pentru un astfel de preț (cu siguranță, dacă îl veți folosi și voi, veți avea aceeași impresie).

Specificații

Ce este interesant la el este că, pentru prețul pe care-l are și clasa din care face parte, are specificații destul de bune. Și anume, avem un procesor de la MediaTek Dimensity 7030 (6nm), care nu este cel mai strălucit și performant în materie de gaming și eficiență a autonomiei, dar este ok pentru acest preț și pentru task-uri ceva mai solicitante.

Ba chiar vă puteți extinde spațiul de lucru între telefon și laptop pentru a lucra mai productiv, ceva de genul Samsung DeX (foarte practic, dacă este să mă întrebați pe mine).

Dar ceea ce am constatat la acest model, și aici țin să precizez că pe modelul Edge 40, nu am întâmpinat această problemă, este că acesta se încălzește destul de mult.

După o utilizare în jocuri cu grafică ridicată sau task-uri ceva mai solicitante, am observat că spatele se încălzește destul de rău (probabil că și acest material din eco-piele nu este prea potrivit pentru eliminarea căldurii).

Mai departe, avem nu mai puțin de 12 GB RAM, cu posibilitatea extinderii ei cu încă 3 GB de RAM virtual din setările telefonului, și 256 GB spațiu de stocare (unde tind să cred că nu este UFS 4.0, dar este de înțeles datorită clasei din care face parte).

Avem și un GPU Mali-G610 MC3 care, în jocuri împreună cu Game Launcher-ul, îți permite să-ți alegi stilul de performanță, diferitele setări pentru jocuri și așa mai departe, unde combinat îți oferă o experiență destul de bună, chiar și la jocurile cu grafica setată la maxim.

În testele de benchmark, nu pot să zic că rezultatele m-au dat pe spate, ci mai degrabă stabilitatea oferită în aceste teste sintetice. Și anume, în Geekbench 6, a obținut în single-core un scor de 1044 puncte și în multi-core 2515 puncte (aici m-aș fi așteptat în multi-core la un scor de cel puțin 3000 puncte).

În 3D Mark, acesta a obținut un loop maxim de 700 puncte și o stabilitate de 99,3%, însă cu o temperatură destul de ridicată.

Iar într-un test în PC Mark, acesta a obținut 16106 puncte, unde aici pot spune că nu s-a descurcat rău deloc.

Baterie

Iar la capitolul autonomie, telefonul dispune de o baterie de 5.000 mAh, care, culmea, la cât de subțire este, nu știu cum a încăput într-o siluetă de sub 8 mm, și care reușește să ofere circa 12 ore de utilizare continuă, și cu până la o zi și jumătate de utilizare normală (aici mă refer la conținut media, socializare, știri și așa mai departe).

Ceea ce este de apreciat este că avem o încărcare TurboPower la 68W cu încărcătorul din pachet, care realizează o încărcare până la 50% în doar 15 minute (ceea ce este grozav pentru un telefon midrange). În cazul multor modele din clasa flagship, nu regăsim o astfel de viteză de încărcare.

Deci, pe scurt, ca un rezumat la capitolul specificații, este că Motorola Edge 40 Neo dispune de un procesor mediu, unde mi-ar fi plăcut să opteze pentru ceva puțin mai performant pentru a oferi o eficiență mai bună a autonomiei și pentru a evita supraîncălzirea.

Se mișcă foarte rapid și fără erori în task-uri ceva mai solicitante, se descurcă bine în jocuri precum Call of Duty cu grafica setată la maxim și, în general, este un telefon bine echilibrat raportat la performanță, design și preț.

Camere

Unde s-au concentrat foarte mult la acest model este zona camerei și fotografierea pe timp de seară. Aș putea spune că este un telefon dedicat pentru cineva pasionat de fotografie, ca pe un hobby, și am să vă arăt și de ce.

Ansamblul este format din 2 senzori, respectiv îl avem pe cel principal de 50 MP wide, cu un f/1.8 cu stabilizare optică, iar al doilea de 13 MP, f/2.2 cu un unghi de vizualizare de 120˚, fiind și cel ultrawide (pe lângă acestea, telefonul este capabil de Macro și de un zoom de 8X digital).

Pe timp de zi, telefonul, aș putea spune, se descurcă destul de bine, mai ales dacă selectăm din meniu modul 50MP pentru a fotografia cu toți pixelii disponibili.

Culorile mi se par destul de ok, bine detaliate, sunt clare, dar mi se pare că au prea mult contrast, făcându-le puțin mai întunecate și puțin cam palide când vine vorba de culori și de saturare (mi-ar fi plăcut ca luminozitatea lor să fie ceva mai puternică, cu mai puțin contrast și mai vibrante).

Pe timp de seară, telefonul se descurcă grozav pe modul 1X, realizând imagini destul de luminoase, bine detaliate, clare, cu un contrast bun. Realizarea lor de la apăsarea pe butonul de shutter este una acceptabilă, și per total, pe modul 1x, se descurcă foarte bine.

Pe modul ultrawide, am observat că imaginile par mai verzui și au puțin noise, în timp ce pe 1X sunt mai calde, fără noise și mai aproape de realitate.

În ceea ce privește partea de video, acesta poate filma la o rezoluție înaltă, respectiv 4K la 30 FPS și 1080P până la 240 FPS pentru acel slow motion. Dispune de o stabilizare bună, o focalizare rapidă pe subiectul filmat, un contrast la fel de bogat ca la imaginile foto și, per total, pe timp de zi sunt destul de mulțumit de calitatea lor.

Pe timp de seară, culorile sunt ok, stabilizarea este bună, dar în majoritatea timpului, acestea au noise.

Dar după cum v-am spus, pe timp de zi cât și pe timp de seară pe modul 1X, telefonul se descurcă extraordinar. Exemple cu imagini aveți și voi pe ecran.

Pe partea din față, avem un senzor wide de 32 MP, f/2.4, cu tehnologie HDR și care poate filma la o rezoluție 4K la 30 FPS.

Pot să spun că am fost destul de încântat de rezultatele pe partea de selfie, atât pe mod normal, cât și pe mod portret (indiferent dacă am selectat modul wide sau pe cel normal, pe timp de zi sau pe timp de seară).

Imaginile mi se par aproape naturale, luminoase, clare, efectul de bokeh dintre subiect și fundal este realizat corespunzător, și, per total, s-a descurcat foarte bine, atât pe timp de zi, cât și pe timp de seară.

La capitolul video, telefonul reușește să înregistreze videoclipuri cu o stabilizare bună, cu culori vii, clare și destul de calitative.

Software

La capitolul software, acesta vine din cutie cu versiunea de Android 13 și cu o interfață precum am mai văzut-o și la celelalte modele Motorola.

Din ce am înțeles la evenimentul de lansare, acesta va beneficia de 1 an de actualizări majore și până la 4 ani de actualizări de securitate (nu este rău, deoarece, dacă nu vă deranjează această versiune de Android pentru o perioadă de 4 ani, puteți să-l folosiți liniștit datorită actualizărilor de securitate).

Ce mi-a plăcut la acest telefon este că ai posibilitatea să-ți schimbi din setări interfața la nivel de iconițe, fundal, animația scanării amprentei, luminile laterale și fel de fel de forme pe care să le aibă iconițele.

Pe lângă cele menționate, mai poți activa funcția de anti-palpaire, să fixezi refresh rate-ul la 144Hz, 120Hz sau să-l setezi adaptiv în funcție de gesturi și conținut, poți schimba intensitatea culorilor fie mai calde sau mai reci, și să te bucuri de o fluiditate în gesturi sau operare destul de bună (totul se mișcă foarte fluid și rapid, indiferent de câte aplicații ai deschise în fundal).

Un lucru pe care l-aș schimba este legat de aplicațiile preinstalate. Într-adevăr, nu sunt multe, undeva la 2-3, dar nu cred că majoritatea le-ar dori să le aibă.

Concluzie

Ca o concluzie despre acest telefon, pot spune că am fost destul de încântat de design, de grosimea redusă pe care o are, de ecranul său de foarte bună calitate, de sunetul surround destul de bun și de încărcarea rapidă la o putere de 68W.

Mai mult, regăsim accesorii la pachet, inclusiv o husă de foarte bună calitate, și se descurcă destul de bine pe partea de fotografie, ținând cont că prețul cu care vine este unul destul de bun.

Unde nu stă prea bine este că se supraîncălzește la task-uri foarte solicitante, pe timp de seară pe modul ultra wide imaginile mi se par cam verzui, și butoanele laterale sunt poziționate cam sus.

În rest, este un telefon pe care te poți baza în toate situațiile.

Motorola Edge 40 Neo – Review: Un telefon pentru publicul tânăr
Motorola Edge 40 Neo
Alegere bună 7.6
Design 8
Ecran 8
Sunet 8
Construcție 7
Performanță 8
Baterie 6
Cameră principală 7
Camera secundară 8
Preț 8
Distribuie acest articol
Tech Reviewer
Urmăriți:
Pasionat de gadget-uri, tehnologii noi și jocuri pe mobil. Cu o experiență de peste 9 ani în domeniul tehnologiei, ofer informații precise și corecte pentru pasionații de inovație digitală.
4 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *