Raport carVertical: Realitatea despre transparența pieței de mașini second-hand în România

Mihai Jeliu
Mihai Jeliu - Tech Reviewer
3 Min Citire

Conform unui studiu realizat de carVertical, România se află în topul celor mai puțin transparente piețe de mașini second-hand din Europa.

România are una dintre cele mai puțin transparente piețe de mașini second-hand din Europa. Aproape 66% dintre mașinile analizate sunt importate din alte țări, în timp ce peste 59% dintre mașini prezintă avarii în istoric, cu o valoare medie a daunelor de 3.879 euro. În plus, aproape 8% (7,8%) dintre mașinile analizate au avut kilometrajul dat înapoi, cu o valoare medie de 85.186 km.

Aceste cifre arată că piața de mașini second-hand din România este o piață a riscurilor pentru cumpărători. Aceștia pot plăti mai mult pentru o mașină decât ar trebui, sau pot cumpăra o mașină care nu este în stare bună.

Cele mai recente cercetări efectuate de carVertical au arătat că o mașină cu kilometrajul dat înapoi poate fi vândută cu un preț cu 20% mai ridicat decât valoarea sa reală. Astfel, mulți români pot plăti o sumă mai ridicată pentru un vehicul fără să fie conștienți că a existat o fraudă la mijloc.

Piața de mașini second-hand la nivel european

Imediat după România, dintre toate țările analizate, cele mai puțin transparente piețe sunt: Estonia, Lituania, Letonia și Ucraina. Țara care prezintă cel mai mare număr de mașini cu kilometraj falsificat este Letonia (12,92%).

La polul opus, cele mai transparente țări din top sunt Regatul Unit, Germania, Elveția, Danemarca și Franța. În aceste țări, importurile de mașini second-hand sunt mai scăzute, iar frauda de kilometraj este mai puțin răspândită.

Pentru a reduce riscurile, cumpărătorii de mașini second-hand ar trebui să fie atenți la următoarele aspecte:

  • Să verifice istoricul mașinii înainte de a o cumpăra. Acest lucru poate fi făcut cu ajutorul unei companii care oferă rapoarte despre istoricul auto.
  • Să nu cumpere o mașină care pare prea ieftină. O mașină care este prea ieftină poate fi o fraudă.
  • Să fie atenți la orice semne de deteriorare a mașinii. Orice deteriorare a mașinii poate fi un semn că aceasta a fost implicată într-un accident sau că a fost neglijată.

În plus, autoritățile ar trebui să ia măsuri pentru a reduce frauda de kilometraj și pentru a îmbunătăți transparența pieței de mașini second-hand. Acest lucru ar ajuta la protejarea cumpărătorilor de mașini și la crearea unei piețe mai echitabile.

Distribuie acest articol
Tech Reviewer
Urmăriți:
Pasionat de gadget-uri, tehnologii noi și jocuri pe mobil. Cu o experiență de peste 9 ani în domeniul tehnologiei, ofer informații precise și corecte pentru pasionații de inovație digitală.
1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *