Să fie oare o schimbare de joc în lumea smartwatch-urilor?
Iată că Redmi Watch 4 pare să aducă, pentru un preț de sub 600 lei, funcții și caracteristici pe care le-am regăsi la ceasuri de vreo 2 ori mai scumpe decât acesta. Dar, întrebarea este, oare să fie așa?
Nu rămâne decât să analizăm pentru a vedea cu ce iese în evidență și ce îl face atât de special încât să știm dacă merită sau nu cumpărat din link-ul mai jos.
Unboxing
În pachetul ceasului vom regăsi:
Dacă varianta Silver Grey nu este pe gustul vostru, vă mai puteți alege fie varianta Obsidian Black, fie brățări în diferite culori, pentru că sunt detasabile. Spre exemplu, eu mai am una în culoarea albastră care se schimbă destul de ușor și arată foarte bine pe ceas. Vă puteți alege dintre o mulțime de culori.
Design și Construcție
În materie de design, nu cred că aș putea ghici că este un ceas cu un preț sub 600 lei, ținând cont de detaliile și materialele din care este realizat, plus că, trebuie să recunosc, chiar arată bine.
După cum se poate vedea, avem probabil unul dintre cele mai mari ecrane din industrie, cu o diagonală de 1,97 inch, înconjurat frumos de o margine lucioasă dându-i un aspect premium, un cadru din aluminiu mat și o coroniță realizată din oțel inoxidabil.
Pe spatele ceasului avem de această dată un senzor îmbunătățit cu 4 canale pentru o precizie și o acuratețe mai bună în monitorizarea sănătății, pin-ul pentru încărcarea lui cu cablul din pachet, iar pe lateral avem o coroană multifuncțională cu rol de intrare în meniu, navigare sau revenire.
Ceea ce îmi place la el este că este destul de confortabil și foarte ușor, mai ales că avem o curea din silicon, astfel încât nu-l vei simți și nu te va deranja să practici una dintre cele 150 de sporturi disponibile pe el (deci, este un ceas dedicat chiar și celor foarte activi).
Ecran
Pe partea din față avem un ecran surprinzător, și așa cum am mai spus-o, este probabil unul dintre cele mai mari din industrie.
Mai exact, avem un ecran AMOLED LTPO, similar cu ceea ce folosește Apple în seria lor de ceasuri, doar că luminozitatea nu este la fel de mare, dar oricum, cu 600 de nits, este suficient chiar și într-o zi luminată, un refresh rate de 60 Hz, care poate coborî până la 5 Hz, ceea ce ajută extrem de mult durata de viață a bateriei.
Marginea este puțin cam groasă, dar datorită sistemului Hyper OS, majoritatea funcțiilor și interfețelor sunt mascate foarte bine cu un fundal negru, încât nu pare să o vezi, și este destul de vibrant cu un negru intens, iar interfețele și restul widget-urilor sunt foarte bine detaliate și sharp.
Interfețe
Fiindcă este un ecran AMOLED, bineînțeles că avem posibilitatea de a seta și diferite interfețe pentru Always On Display, pe care, fie le alegem din cele prestabilite, fie le putem descărca din aplicația Mi Fitness.
Același lucru îl putem face și cu interfețele, unde pe lângă cele 6 cu care vine ceasul, mai poți descărca alte zeci, tot din Mi Fitness. Mai jos aveti cateva exemple de interfețe.
Specificații
Dacă vă interesează specificațiile, ei bine, avem o baterie destul de mare, respectiv de 470 mAh, care poate ajunge minim cu până la o săptămână cu toate monitorizările pornite (iar aici mă refer la cele pentru somn, puls, activități sportive, notificări, Always On Display, caloriile arse, oxigenul din sânge și așa mai departe), și cu până la 20 de zile dacă le utilizați individual și nu automat.
Ceasul mai vine cu un sistem de poziționare avansat, inclusiv GPS, senzori avansați de monitorizare a sănătății, difuzor, microfon, o rezistență la apă de până la 5ATM și, fără surprize, pe partea de software avem Hyper OS, care se mișcă foarte bine, animațiile sunt fluide și plăcute, ai posibilitatea de a adăuga sau elimina widget-uri în diferite culori și așa mai departe.
Pe lângă cele menționate, ceasul mai vine și cu o poziționare precisă prin localizarea cu BeiDou, Galileo, GLONASS, GNSS și GPS, conectarea cu telefonul se realizează prin Bluetooth, mai dispune de monitorizarea oxigenului din sânge pe toată durata zilei, accelerometru, senzor de lumină, senzor de ritm cardiac PPG, busolă digitală, monitorizarea somnului și giroscop (cam o bună parte din funcțiile pe care le regăsim chiar și pe un ceas de două ori mai scump decât acesta).
Însă, din păcate, pare să lipsească NFC-ul pentru plățile cu ceasul, barometrul, altimetru sau posibilitatea de a răspunde la mesajele de pe Whatsapp sau SMS-uri.
Utilizare
Utilizarea sa este destul de simplă. Printr-un swipe de sus în jos, accesăm notificările, de jos în sus activăm bara rapidă cu setările, iar de la stânga la dreapta sau invers, avem widget-urile pe care le putem reordona, elimina sau chiar alege culoarea de afișare a acelei activități.
Prin apăsarea coroanei de pe lateral, putem accesa meniul principal pe care îl putem vedea fie în format listă sau în format grilă (eu unul aș alege în format grilă pentru că pare să arate mai bine. Dar acum depinde de preferințele fiecăruia).
Fiindcă este un smartwatch, bineînțeles că putem analiza diferitele înregistrări ale somnului cu detalii amănunțite, activitățile zilnice cu caloriile arse, pașii efectuați, timpul de mișcare, monitorizarea ritmului cardiac cu nivelul minim și maxim atins, oxigenul din sânge, nivelul de stres, scorul de vitalitate pe 7 zile, și așa mai departe.
Deci, în materie de monitorizarea sănătății, ai cam tot ce-ți trebuie pe el, iar rezultatele par să fie aproape identice cu un alt ceas cu care l-am comparat.
Ceea ce-mi place foarte mult este că totul este la îndemână atât pe ceas, cât și pe aplicație, cu detalii amănunțite. Iar fiindcă vorbim despre sănătate, ceasul vine cu 150 de activități sportive, cum ar fi banda de alergare, coarda de sărit, înot, dans, sporturi cu mingea, sporturi de iarnă și așa mai departe (cam tot ce cred că ai putea să practici le ai la dispoziție).
Aplicație
Ce-mi place la aplicația Mi Fitness, pe care o puteți descărca din Google Play sau AppStore, este că ai la îndemână o mulțime de informații înregistrate cu ceasul.
Ba chiar la somn te asociază cu un animal în funcție de cât timp dormi și de la ce oră te pui în pat – o funcție pe care n-am mai văzut-o la alt brand.
Tot în aplicație, poți vedea informațiile despre puls pe o zi, o săptămână sau o lună, distanța parcursă, caloriile arse, la fel, pe o perioadă de până la o lună, timpul petrecut în picioare, scorul de vitalitate cu puncte pentru a te încuraja să devii mai activ și tot felul de informații utile.
În plus, în aplicație poți vedea traseul înregistrat de ceas în timp real, pe care îl realizezi în timpul unui antrenament, interfetele în funcție de popularitate, felul în care arată sau pe categorii și setările ceasului.
Concluzie
Așadar, răspunsul la întrebarea de la începutul clipului, unde am spus dacă merită sau nu prețul de sub 600 lei, este da.
Vine cu un display foarte bun, o durată de viață a bateriei extrem de bună, 150 de activități sportive, rezistență la apă de până la 5ATM, o monitorizare a sănătății și sportivă foarte precisă, este ușor de utilizat, are un design reușit și o aplicație de smartphone destul de decentă.
Ca minus, este lipsa NFC-ului pentru plățile cu cardul, posibilitatea de a răspunde la mesaje și, pentru unii utilizatori, lipsa barometrului și a altimetru.
Așadar, aceasta este părerea mea despre noul Redmi Watch 4. Dacă vă întrebați dacă ar trebui să îl cumpărați, cred că ar trebui să îi dați o șansă, pentru că până acum eu unul am fost destul de încântat de el.