Am testat Tenda Nova Mesh WI-Fi6 AX3000 EX12 – cum mi s-a părut?
Dacă ai probleme cu acoperirea Wi-Fi, viteze reduse sau conectarea mai multor dispozitive, află cum un dispozitiv Tenda îți poate extinde rețeaua pe până la 650 m², oferind viteze mari și suport pentru până la 160 de dispozitive.

Ei bine, toate aceste lucruri sunt posibile cu un Tenda Nova Mesh Wi-Fi 6 AX3000 varianta EX12, unde sincer pot să spun că rezultatele de viteze obținute atât pe laptop, cât și pe smartphone au fost cu adevărat surprinzătoare.
Ce înseamnă un sistem mesh?
Înainte de a începe unboxing-ul, testele de viteză și de a vă prezenta specificațiile acestui Nova Mesh Wi-Fi 6 AX3000 varianta EX12, haideți să vedem ce înseamnă mai exact și cum vă ajută un astfel de sistem de tip Mesh într-o locuință.

Pentru a nu intra în prea multe detalii și date tehnice, am să vă explic pe înțelesul tuturor, astfel încât să înțelegeți cum funcționează un sistem Mesh.
Un sistem Mesh este format din mai multe dispozitive precum cele din imagini care, împreună, formează o rețea Wi-Fi cu o acoperire mai mare și posibilitatea de a vă conecta automat și fără întrerupere la cel mai apropiat dispozitiv de voi.
Gândiți-vă că aveți 3 routere de Wi-Fi care doar unul să fie conectat cu cablul de internet, așezate în mai multe încăperi, unde acestea se conectează între ele pentru a forma o singură rețea.
Astfel, de fiecare dată când vă mutați cu telefonul sau laptopul în diferite camere, acestea se vor conecta automat fără intrerupere la dispozitivul cel mai apropiat de voi pentru a păstra o viteză mare de upload și download, precum și o acoperire de rețea Wi-Fi mult mai mare.

Unboxing
Acum că am înțeles ce înseamnă un sistem Mesh și care sunt unele avantaje ale acestuia, haideți să vedem cu ce vine în pachet modelul nostru de la Tenda, Nova Wi-Fi 6 AX3000, varianta EX12 (3-Pack).
În primul rând, după cum puteți vedea și pe cutia acestuia, avem în teste varianta EX12, adică cea cu 3 dispozitive, deoarece există și variante cu două sau cu mai mult de 3 dispozitive (cu cât sunt mai multe, cu atât mai bine).
Primul lucru pe care îl vom observa la deschiderea cutiei:
Design
Ce este interesant la acest Mesh este că oricare dintre ele le puteți folosi precum un switch, astfel încât să vă conectați prin cablu la celelalte dispozitive din casă, fără să luați zeci de metri de cablu și să-l conectați la dispozitivul din camera îndepărtată unde se află cel principal (fiindcă toate cele 3 dispozitive au câte 3 mufe RJ45 cu viteze de până la 1 Gb/s).

Avem și funcția de resetare din fabrică, un buton pentru conectarea automată a sistemului Mesh între ele, precum și cele 3 mufe Gigabit despre care v-am vorbit mai devreme (una dintre cele 3 mufe de pe dispozitivul principal va fi folosită pentru a conecta cablul de internet la modemul furnizorului de internet). Iar ultima este mufa pentru alimentare.
Toate cele 3 nod-uri sunt identice, doar că unul va fi conectat prin cablul de internet către modem. Iar, pe fața fiecărui nod, vom avea un LED care ne va indica dacă sunt conectate între ele.
Specificații
Modelul de față este capabil să ofere o securitate wireless foarte bună, inclusiv suport pentru standardul WPA3. De asemenea, oferă conexiuni pe canale de 5 GHz și 2,4 GHz, cu viteze foarte mari, o arie de acoperire de până la 650 metri pătrați și un bandwidth de 160 MHz.
Aveți posibilitatea de a conecta până la 160 de dispozitive și de a configura și monitoriza conexiunile și vitezele prin intermediul unei aplicații pe mobil.

Specificații Tenda NOVA MX12:
Dar, înainte de a ajunge la viteze, haideți să vedem cum se configurează, astfel încât să le puteți folosi.
Configurare
Primul lucru pe care-l vom face este să închidem modemul oferit de furnizorul de internet, în cazul meu, cel de la Digi. Vom conecta cablul de internet din pachet la unul dintre cele 3 noduri și la modemul sau routerul de la furnizor. Îl vom introduce în priză și vom vedea că led-ul este aprins în culoarea verde, ceea ce înseamnă că totul este în regulă.
Vom instala aplicația, fie prin a scana codul QR de pe manualul de instrucțiuni sau pur și simplu căutăm „Tenda Wifi„. O vom deschide, vom fi de acord cu termenii și condițiile, permitem să primim notificări și acum ne vom conecta la rețeaua de Wi-Fi creată de acest Mesh.

Aceasta are o denumire care începe cu „Nova”. Ne vom conecta la ea, vom introduce parola care se află sub oricare dintre cele 3 dispozitive și apoi apăsăm „Conectare”. După ce ne-am conectat, ne întoarcem la aplicația Tenda Wifi, vom accepta ca Mesh-ul să folosească locația, apăsăm pe „Începeți acum” și aici aveți de ales tipul conexiunii pe care o aveți cu furnizorul de internet.
Dacă aveți internet de la Digi, vom alege varianta PPPoE, dacă nu aveți de la Digi, puteți alege oricare din celelalte, deoarece se vor genera automat.
După ce am ales PPPoE, vom introduce username-ul și parola pe care le vom regăsi pe contul DIGI. Dacă nu le cunoașteți, accesați Digi.ro, vă conectați la contul vostru, accesați „Serviciile mele„, „Internet” – username-ul este cel afișat la cont, iar pentru parola PPPoE, vom da „generează parola PPPoE„.
După ce ați generat, ne întoarcem în aplicația Tenda Wifi, adăugăm username-ul și parola generate anterior, apăsăm „Mai departe”, apoi vom redenumi rețeaua de Wi-Fi și parola după preferință. După ce ați făcut acest lucru, veți fi deconectat de la rețeaua anterioară pentru a vă conecta la cea cu denumirea aleasă de voi.
Acum, după ce v-ați conectat la rețeaua de Wi-Fi cu denumirea și parola create de voi, vă puteți conecta și celelalte noduri la o sursă de curent, iar acestea se vor conecta automat între ele în circa 3 minute.
În aplicație aveți posibilitatea de a redenumi nodurile, astfel încât să știți care este cel din dormitor sau din sufragerie. Puteți vedea câte dispozitive sunt conectate la rețeaua Wi-Fi și la care nod sunt conectate.
De asemenea, puteți configura rețeaua, bloca diferite dispozitive pe care nu doriți să se conecteze la Wi-Fi, opri sau porni indicatorul LED, crea o rețea pentru vizitatori pentru o siguranță sporită, și așa mai departe. Deci, în aplicație aveți foarte multe funcții pentru a face ca rețeaua wireless sau cea prin fir, dacă doriți să le conectați prin fir, să fie una cât mai bună și mai sigură.
Rezultate viteză
Înainte de a configura mesh-ul nostru de la Tenda, Nova Mesh Wi-Fi 6 AX3000, varianta EX12, am adunat câteva rezultate cu vitezele wireless pe care le-am obținut atât de pe un laptop cu Wi-Fi 6e, cât și de pe un smartphone, în diferite locuri din casa, pentru a vedea diferențele dintre acestea.

După cum puteți observa în graficul din imagine, vitezele din birou fără acest mesh nu au depășit 230 Mbps pe secundă. Însă cu acest mesh, vitezele au crescut exponențial, atingând peste 800 Mbps la descărcare și 573 Mbps la încărcare, ceea ce este extraordinar.
Având în vedere că router-ul se afla în birou, distanța până la dormitor și sufragerie este destul de mare. Fapt pentru care dupa cum se poate observa, rezultatele au scăzut considerabil, ajungând la doar 62 Mbps la descărcare și sub 50 Mbps la încărcare atunci când nu am folosit acest sistem mesh.
În schimb, cu ajutorul mesh-ului, rezultatele au crescut, ajungând la viteze de peste 600 Mbps la descărcare și aproape 600 Mbps la încărcare, ceea ce este surprinzător în ceea ce privește diferența între situația cu și fără acest mesh.
Se pot observa diferențe semnificative și în sufragerie, unde vitezele sunt mult mai mari comparativ cu situația anterioară.

Pe smartphone, rezultatele sunt extraordinar de bune în comparație cu vitezele pe care le obțineam fără acest mesh.
Dacă vă uitați atent, în dormitor, fără mesh, viteza de încărcare era puțin peste 60 Mbps, în timp ce cu acest mesh, am obținut un rezultat de aproape 490 Mbps.
Același lucru se aplică și în celelalte camere, vitezele de încărcare și descărcare, precum și acoperirea rețelei, sunt foarte bune.
Semnalul Wi-Fi într-o locuință de 70 mp, precum cea în care am testat acest Mesh Wi-Fi 6, este completă, cu rezultate foarte bune atât pe dispozitive precum televizoare, unde filmele sau clipurile de pe YouTube se încarcă extrem de rapid, cât și pe telefon, unde descărcările și transferurile de fișiere sunt surprinzător de rapide.
Concluzie
Ca o concluzie despre acest Nova Mesh Wi-Fi 6 AX3000, varianta EX12 de la Tenda, putem spune că acoperirea rețelei Wi-Fi este foarte bună, astfel încât chiar și într-o casă cu mai multe etaje se vor obține rezultate bune.
Vitezele de încărcare și descărcare au crescut semnificativ față de cele anterioare. Ai un mare avantaj cu aplicația dedicată, deoarece poți vedea de oriunde din lume cum stă situația rețelei de acasă și dacă cineva este conectat la ea.
Poți gestiona dispozitivele tale pentru a te asigura că au o conexiune optimă. Sistemul oferă și o securitate bună și este ușor de configurat.
Pot să spun că dacă ai întâmpinat problemele menționate la începutul articolului, soluția este să comanzi acest Nova Mesh Wi-Fi 6 AX3000, varianta EX12 de la Tenda.