Lansat recent, Acer XV322U este un monitor de gaming care îndeplinește toate cerințele pasionaților de jocuri. Cu o diagonală generoasă de 32 de inci, refresh rate de până la 270Hz în overclok, AMD FreeSync Premium, panou IPS Agile Splendor 600, timp de răspuns de 0,5 ms și tehnologie DisplayHDR 600, acesta oferă o experiență completă.
Înainte de a explora calitatea imaginii, să analizăm design-ul și construcția sa.
DESIGN ȘI CONSTRUCȚIE
Primul lucru când te gândești la un monitor de gaming, îl imaginezi cu un design futurist, lumini RGB și așa mai departe. De fapt, orice produs pentru gaming adoptă această perspectivă creată de industrie.
Însă, sunt bucuros să spun că modelul de față este complet opus acestei estetici, mizând pe o înfățișare mai clasică, care se potrivește bine pe orice birou.
În primul rând, ceea ce mi-a plăcut foarte mult la acest monitor este faptul că partea de ecran are margini foarte subțiri, astfel încât, dacă dorești să adaugi un alt monitor de același model lângă el, cu siguranță va oferi impresia unui ecran infinit sau așa cum îl numește Acer, ZeroFrame.
Iar pe partea de jos a ecranului avem o margine puțin mai groasă, cu logo-ul Acer într-un mod subtil în argintiu. Ceea ce pot să spun este că toată această imagine frontală a monitorului, așa cum am menționat, este foarte simplă și cu siguranță le va plăcea celor care preferă un produs mai minimalist, unde să aibă în fața lor un ecran mare de foarte bună calitate.
Pe partea din spate există patru butoane fizice și un „joystick” pentru navigarea prin meniuri. Ceea ce mi-aș fi dorit să regăsesc aici este o formă diferită a butoanelor, în principal butonul de On/Off fiind foarte asemănător între ele și posibil să le apeși greșit.
Un alt lucru care mi-a plăcut la acest monitor este că suportul din spate este într-adevăr foarte bun. De fapt, întregul mecanism de susținere a panoului este foarte bine construit și extrem de ușor de asamblat. Acest picior se poate regla atât pe diagonală, încât să reglați unghiul între -5° și 35°, dar și pe verticală, ajungând la o înălțime destul de mare, cât și lăsat aproape până la baza, iar la bază avem un suport rotund care se prinde foarte ușor cu acel picior și îți permite să rotești monitorul după preferințe.
Un alt lucru care mi-a mai plăcut la acest model este calitatea construcției, realizată din piese metalice și plastice, de foarte bună calitate. Și da, mai am ceva de menționat, și anume că acest model suportă și prinderea VESA 100×100, în cazul în care doriți să-l agățați pe perete sau pe un braț oscilant.
CONEXIUNI
În ceea ce privește conexiunile, pot să spun fără emoții că acest model stă foarte bine la acest capitol. Avem un total de 4 mufe USB 3.0, două în lateral și două în spate, o mufă pentru conectarea imprimantei, un jack de 3,5 mm pentru căști, două porturi HDMI 2.0 și un port DisplayPort 1.2a.
În practică, ambele conexiuni suportă o rezoluție 4K la 60 de cadre pe secundă, fiind un monitor Quad HD și care poate ajunge până la 270 Hz cu overclocking.
În ceea ce privește difuzoarele audio… avem cu siguranță sunet, dar să recunoaștem că majoritatea gamerilor înrăiți vor folosi căștile. În orice caz, e bine că există, iar calitatea sunetului nu este una care să ajungă la nivelul unor boxe, dar pot să spun că este ok pentru un monitor.
ECRAN ȘI CALITATEA IMAGINII
Despre ecran și calitatea imaginii, pot spune că acest model vine echipat cu specificații bune pentru o astfel de dimensiune.
În primul rând, după cum am menționat și la începutul videoclipului, afișajul folosit pe acest model este de tip IPS și se descurcă foarte bine. Culorile sunt foarte vii, are un contrast destul de bun, nuanțele de roșu și portocaliu sunt bine expuse, iar negrul este intens și nu cred că va dezamăgi utilizatorul final.
Ceea ce este interesant la acest model este că, fiind un monitor de gaming, are și tehnologii cum ar fi Black Boost pentru ajustarea nivelurilor de negru; flicker-less pentru a evita tremurul imaginii și clasicul BluelightShield pentru a reduce emisia de lumină albastră cu până la 54%, astfel încât să nu avem ochii obosiți după sesiuni întregi de jocuri.
Pe lângă cele menționate, avem posibilitatea de a selecta din setările monitorului diferite moduri de imagine, precum Action, Racing, Sport, preferințele utilizatorului, standard, eco, Graphic și HDR.
Ceea ce este interesant la acest monitor este că dispune de suport HDR600, iar asta este de apreciat fiindcă nu orice monitor dispune de o astfel de certificare. Ce face mai exact acest HDR600? Ei bine, intensifică lumina ecranului, imaginile sunt mai clare, detaliile sunt mai vizibile, negrul este mai intens și altele (cu siguranță, este o funcție pe care îi sfătuiesc pe utilizatori să o lase activată).
Printre alte caracteristici, trebuie să vorbim despre rezoluție, fiindcă acest model dispune de o rezoluție Quad HD de o calitate excelentă. Mulți poate veți spune că diagonala de 32 de inch este cam mare pentru un birou, ceea ce, oarecum, este adevărat, dar avantajul și calitatea pe care o are acest ecran de dimensiuni mari este că poți împărți mai multe ferestre în același timp, ceea ce te va ajuta mult în muncă, în operațiuni de multitasking și, de ce nu, și în jocuri.
Dacă tot am deschis subiectul despre jocuri, ei bine, să joci în Quad HD este un adevărat spectacol.
Imaginea este foarte bine detaliată, iar culorile sunt excelente. Iar asta nu este tot, monitorul devine chiar mai bun când aducem rata de reîmprospătare implicită de 144 Hz, cu overclocking până la 270 Hz. Și dacă ești adept al jocurilor de tip shooter, trebuie să știi că timpul de răspuns al acestui monitor este doar de 0.5 ms, ceea ce înseamnă că orice joci pe acest monitor se vede și se mișcă grozav.
Și dacă vrei să ai o experiență de joc și mai bună, caracteristica AMD FreeSync Premium este disponibilă pe acest monitor, reducând la minimum latența în timpul jocului.
Destul despre jocuri, fiindcă nu este un monitor bun doar pentru această categorie, ci și pentru consumul de filme sau seriale, precum și pentru editare foto și video. Totul arată bine, experiența de editare pe un ecran de 32 de inch este superbă pentru cineva ca mine, și pot spune că este un monitor pe care l-aș trece pe lista de cumpărături.
MENIU ȘI NAVIGARE
După cum am menționat deja anterior, Acer XV322U are butoane de navigare destul de asemănătoare, încât uneori se întâmplă să le încurci când le apeși sau pipăi.
Cu toate acestea, cu excepția acestui aspect, îmi place că interfața setărilor este simplă și prietenoasă pentru utilizator. Ai posibilitatea să ajustezi culorile, HDR-ul, luminozitatea, să faci imaginile mai clare, să reglezi nivelul de albastru, volumul sunetului, latența în jocuri, afișarea frame-urilor și altele.
Pe scurt, ai destule setări pentru ca imaginea să fie exact pe placul fiecăruia.
CONCLUZIE
Ca o concluzie, dacă ești un gamer înrăit și îți dorești o imagine de înaltă calitate, cu posibilitatea de a o ajusta după preferințe, să ai o diagonală mare cu multe porturi, un refresh rate de până la 270 Hz cu o acuratețe a culorilor de 99% Adobe RGB și margini subțiri pentru a împreuna mai multe monitoare, acest model îndeplinește toate aceste cerințe.
Ceea ce mi-ar fi plăcut să vadă îmbunătățit pe viitor, chiar dacă nu este ceva la care să lucrăm zilnic, sunt forma butoanelor de pe spate. În rest, având în vedere prețul și caracteristicile pe care le oferă, este un monitor de gaming pe care merită să îl adaugi pe lista de cumpărături.
Monitor Gaming LED IPS Acer 32″, WQHD, 270Hz (OC), 0.5ms, FreeSync Premium, DisplayHDR 600, Pivot, DisplayPort, HDMI, Negru, XV322UXbmiiphzx
Acer Nitro XV322U
-
Conectivitate
-
Imagine
-
Refresh Rate
-
Sunet
-
Pret