realme C55 – Review: Un telefon sub 950 lei pentru oameni simpli și fără pretenții

Mihai Jeliu
Mihai Jeliu - Tech Reviewer
12 Min Citire
realme C55 – Review: Un telefon sub 950 lei pentru oameni simpli și fără pretenții
6.3 Alegere decentă
realme C55
Vezi preț aici

Ce impresii mi-a lăsat cel mai nou și de buget telefon de la realme, modelul C55?

Dacă te interesează un telefon care să arate bine, să vină cu un spațiu de stocare de cel puțin 128 de GB, o încărcare rapidă, un ecran mare la 90 Hz, o baterie de 5.000 mAh, o funcție inspirată de pe telefoanele iPhone și să coste mai puțin de 1000 lei, rămâi cu mine până la finalul acestui articol pentru a vedea recenzia noului telefon realme C55.

Îți recomand să vizionezi review-ul video de mai sus.

realme C55 - Review: Un telefon sub 950 lei pentru oameni simpli și fără pretenții

Unboxing

În pachet vom regăsi:

  • telefonul;
  • cheia pentru SIM;
  • manualul de utilizare;
  • o husă din silicon (mai închisă la culoare astfel încât să nu se îngălbenesca în timp și care chiar arată bine pe acest telefon);
  • un cablu de încărcare de la USB Type A la Type C;
  • un încărcător cu o putere de încărcare de 33W.

În materie de packaging, pot să zic că sunt destul de încântat să văd că unii producători mai reușesc să strecoare și accesorii, precum o husă, un cablu de încărcare, cât și mai ales un încărcător de 33W la un telefon care costă sub 1000 lei.

Unde, pe lângă cele menționate, mai adăugăm și un design destul de reușit cu un aspect de lemn eliminând urmele de amprente, cât și faptul că vine cu folie de protecție din plastic direct din fabrică.

Design

La prima vedere, pot să zic că are un design foarte atrăgător, încât n-aș fi crezut că acesta se situează la un preț de sub 1000 lei.

Spatele are un design cu o textură ca de lemn plăcută la atingere, fără să lase urme de amprente, un ansamblu de senzori cu o formă destul de mare, dar care nu sunt ieșiți în relief, astfel încât să nu deranjeze, margini drepte dar rotunjite la colțuri, încât să ai un grip mai bun și este destul de subțire, ținând cont că avem o baterie de 5.000 mAh.

Pe față regăsim sticlă, iar cadrul, împreună cu spatele, sunt dintr-un plastic de bună calitate și plăcute la atingere.

Pe latura dreaptă avem butonul de volum, senzorul de amprente este bine poziționat, destul de responsiv și rapid de îndată ce este atins sau apăsat, în funcție de cum îl setezi să ți se deblocheze.

Pe latura stângă avem slotul pentru cartelele SIM, fiind un telefon dual SIM, iar pe latura de jos avem un singur difuzor, emitând un sunet mono, mufa USB Type-C 2.0, microfonul și nu în ultimul rând, încă un lucru pe care nu prea-l mai regăsim astăzi pe un telefon, și anume jack-ul de 3,5 mm pentru căști.

Unii dintre voi veți spune că cine mai ascultă muzică la căști cu fir, ei bine, unii dintre noi mai folosim jack-ul pentru a introduce o lavalieră sau un microfon cu mufă jack.

Ecran

Pe față regăsim un ecran IPS LCD de 6,72 de inci la 90 Hz, FHD+, cu un screen-to-body ratio generos de 86,7%, asta datorită laturilor destul de subțiri, o luminozitate de 680 nits în peak, însemnând că ai o vizibilitate, să zicem, bună în lumina soarelui, și un unghi de vizualizare acceptabil.

Se observă că în unele unghiuri imaginea se cam întunecă.

Culorile se văd bine, imaginile sunt detaliate, nu sunt pixelate, dar cu siguranță, eu unul mi-aș fi dorit ceva mai mult de atât. Efectiv lipsește acel negru intens.

realme C55 – Review: Un telefon sub 950 lei pentru oameni simpli și fără pretenții

În schimb, marginile ecranului sunt destul de subțiri, ecranul este drept și nu unul curbat, și per total îți oferă o experiență vizuală bună în timpul vizionării unui film sau a altor activități pe care le faci pe el.

Specificații

Telefonul dispune de o configurație decentă și care mai degrabă este dedicată pentru o utilizare de zi cu zi.

Acum nu vă gândiți că pe un device care costă sub 1000 lei, veți putea juca jocuri cu grafică la maxim, sau să aveți așteptările unui telefon de 2000-3000 lei.

Acesta este mai mult dedicat oamenilor simpli care nu vor ceva performant, sofisticat și ultra scump, ci unul cu care să vizionezi un film, să mai stai pe Facebook, TikTok, să mai joci un joc simplu, apeluri, mesaje, câteva poze decente și cam atât.

Vine cu procesor Mediatek Helio G88, lansat acum vreo 2 ani. Aveți posibilitatea de a alege dintre variantele cu 64 GB spațiu de stocare cu 4 sau 6 GB RAM, 128 GB spațiu de stocare cu 6 sau 8 GB RAM, sau 256 GB spațiu de stocare cu 8 GB RAM, dar și cu posibilitatea extinderii cu extra 6GB.

La fel, un GPU Mali-G52 MC2 care și el a fost lansat acum 2-3 ani, Bluetooth versiunea 5.2, este 4G, nu dispune de NFC și are o greutate totală de 189.5g.

realme C55 – Review: Un telefon sub 950 lei pentru oameni simpli și fără pretenții

Este un telefon decent când vine vorba de specificații, dar care cu siguranță te-ar satisface datorită sistemului de operare bine optimizat și a ratei de refresh de 90Hz, ceea ce, împreună, fac ca telefonul să se miște foarte fluid, fără agățări și alte probleme de genul.

În Geekbench 6, telefonul a reușit un scor în single core de 427 puncte și 1418 puncte în multicore.
Un rezultat ok pentru prețul pe care-l are. Telefonul nu s-a încins pe întreaga perioadă a testării și s-a comportat foarte bine după teste de benchmark.

Baterie

Unde se mai situează bine este la capitolul baterie. Încât realme C55, cu ajutorul bateriei de 5.000 mAh, reușește să ofere undeva la o zi și jumătate de utilizare intensă fără probleme, și cu până la 2 zile pentru o utilizare normală.

Iar pentru o încărcare de la 0 la 100% cu încărcătorul de 33W din pachet, se realizează în maxim 1 oră și 25 de minute.

Cu ce s-au inspirat de la telefoanele Apple a fost la notificarea Dynamic Island, unde la introducerea încărcătorului în telefon, acesta ne va afișa diferite informații.

realme a anunțat că pe viitor vor introduce și câteva funcții și gesturi care ne vor fi de folos. Eu unul, nu o văd atât de practică, indiferent că vorbim de Realme sau iPhone.

Software

Pe partea de soft, telefonul vine cu Android 13 și interfața realme UI 4.0, dar și cu multe aplicații preinstalate, setări activate și fel de fel de feature-uri ce trebuie dezactivate individual.

Iar aici mă refer la o mulțime de aplicații de care nu m-ar interesa dacă aș fi client.

Atunci când intri în meniu, ți se deschide o tastatură automat ca să cauți o aplicație sau ceva, fără ca tu să intenționezi să cauți ceva, sugestii de aplicații, aplicații frecvente și tot așa.

O adevărată nebunie pe care trebuie să o rezolvi manual. Să dezactivezi din setări căutarea, să dezinstalezi toate aplicațiile preinstalate și așa mai departe. Eu unul o văd mai degrabă o problemă pentru utilizator decât ca pe un beneficiu din partea producătorului.

Într-adevăr, telefonul se mișcă fluent, nu agață când glisezi, ai posibilitatea să customizezi interfața, iconițele, culorile ecranului, gesturile, de a minimiza aplicațiile și așa mai departe, dar când vine vorba despre un produs nou, mă aștept ca eu să decid dacă vreau să le instalez sau nu.

Nu să-mi fie adăugate fără voia mea atât de multe modificări față de variantă stock.

Cameră

Pe partea de cameră, telefonul dispune de doi senzori principali, unul de 64 MP wide și al doilea de 2 MP pentru adâncimea de câmp.

realme C55 - Review: Un telefon sub 950 lei pentru oameni simpli și fără pretenții

Pot să spun că imaginile pe timp de zi sunt decente, chiar poate puțin peste cuvântul „decent”, cu culori intense, destul de sharp, HDR-ul se descurcă bine echilibrând intensitatea umbrelor sau a luminii puternice, și pot să spun că este ok.

Pe timp de seară, telefonul se descurcă bine, dar nu excelază pe timp de seară ci mai degrabă pe timp de zi.

Pe partea de video, telefonul filmează maxim 1080p la 60 fps, iar stabilizarea este slabă, focalizarea este una acceptabilă, culorile sunt bune și per total, la stabilizare văd un minus, în timp ce la restul este ok.

Pe partea din față, avem un senzor de 8 MP wide care, la fel ca și pe timp de zi, efectul acela de bokeh este acceptabil, culorile sunt vibrante, au un contrast bogat și pot să spun că rezultatele sunt bune.

realme C55 – Review: Un telefon sub 950 lei pentru oameni simpli și fără pretenții

Pe timp de seară, chipul unde este mai luminat este supraexpus, iar zona întunecată nu este luminată suficient. Nu am fost prea mulțumit la capitolul selfie pe timp de seară.

Iar la fel, pe zona de video, telefonul poate filma 1080p la 30 fps iar rezultatul este același, culorile sunt bune, sunt sharp, focalizarea este acceptabilă, dar în schimb stabilizarea lipsește cu desăvârșire.

Concluzie

Ca o concluzie, realme C55, la prețul de sub 1.000 lei, este o alegere bună dacă vrei ca utilizarea sa să fie una de zi cu zi, prin consumul de media, socializare, câteva fotografii și să nu stai cu grija bateriei. Pentru că, la prețul acesta, pot să spun că este o alegere bună dacă nu ceri prea multe de la un telefon.

Ce mi-aș fi dorit să regăsesc, ar fi un al doilea difuzor pentru un sunet stereo, fără aplicații preinstalate și o performanță cu o idee mai bună.

realme C55 – Review: Un telefon sub 950 lei pentru oameni simpli și fără pretenții
realme C55
Alegere decentă 6.3
Design 8
Ecran 6
Sunet 5
Construcție 7
Performanță 6
Baterie 8
Camera principală 5
Camera secundară 5
Preț 7
Distribuie acest articol
Tech Reviewer
Urmăriți:
Pasionat de gadget-uri, tehnologii noi și jocuri pe mobil. Cu o experiență de peste 9 ani în domeniul tehnologiei, ofer informații precise și corecte pentru pasionații de inovație digitală.
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *