HUAWEI MatePad Pro 13.2 PaperMatte Edition – Review: Poate înlocui un laptop?

Mihai Jeliu
Mihai Jeliu - Tech Reviewer
21 Min Citire
HUAWEI MatePad Pro 13.2 PaperMatte Edition – Review: Poate înlocui un laptop?
9.3 Alegere excelentă
HUAWEI MatePad Pro 13.2 PaperMatte Edition
Vezi preț aici

Poate această tabletă 2-în-1 să ÎNLOCUIASCĂ laptopul tău? – MatePad Pro 13.2 PaperMatte Edition

Huawei tocmai a făcut o mișcare destul de înțeleaptă. Și hai să vă explic.

Anul trecut, am testat tableta MatePad Pro 13.2 și mi s-a părut extrem de utilă.

Aveai un ecran mare pe care să te uiți la filme sau seriale, deci era practică pentru consumul de media; puteai să lucrezi în mai multe aplicații simultan, ceea ce, la fel, mi se părea destul de practic (să scrii un e-mail și să stai și pe Facebook în același timp); aveai o tastatură pe care puteai scrie ca pe un laptop, cu trackpad, taste cu o cursă lungă și scurtături; aveai un M-Pencil cu aplicația GoPaint, cu care puteai desena absolut orice, la cel mai mic detaliu, precum un profesionist, deci era bună și pentru creatori sau artiști, și lista continua.

Pe scurt, ca să nu o mai lungesc, tableta aia mi s-a părut absolut grozavă.

Însă, anul ăsta, Huawei, așa cum am mai spus, a făcut o mișcare înțeleaptă, aducând ceva ce chiar trebuia.
Așadar, rămâi cu mine până la final, fiindcă ai multe de aflat despre noua tabletă cu tastatură și M-Pencil, Huawei MatePad Pro 13.2 PaperMatte Edition.

Unboxing

Ce vreau să vă spun înainte de a vă arăta ce primiți în cutie este că, dacă o comandați până pe 7 aprilie, aveți și câteva beneficii. Cum ar fi un cupon care îi reduce prețul cu 1.000 de lei, primiți cadou acest M-Pencil, dar și o garanție extinsă de 12 luni. Mai multe detalii v-am lăsat în descriere.

În interiorul cutiei vei găsi:

  • o lavetă din microfibră (cu care să ștergi ecranul, ceea ce mi se pare de apreciat, fiindcă o ai deja inclusă);
  • tableta (arată extraordinar de bine pe culoarea asta aurie. Și am să vă spun imediat din ce material este realizat spatele, fiindcă e dintr-un material care nu s-a mai folosit până acum);
  • coperta (are rol de protecție, dar și de suport pe mai multe poziții);
  • tastatura (care arată foarte bine și care vine, de această dată, cu un trackpad care, nu vreau să greșesc, dar pare a fi din sticlă sau ceramică și care se simte extrem de bine la glisarea cu degetul pe el);
  • un cablu lung (de la USB-A la USB-C);
  • încărcătorul (cu cele două mufe și încărcare de 100 W, pe care, din păcate, nu-l vei primi în pachet);

Dar, pentru 99 de lei în plus, eu cred că merită să ți-l iei împreună cu tableta în perioada menționată.

Design și Construcție

Chiar dacă numele este identic cu cel de anul trecut, modelul de față este total diferit, atât din punct de vedere estetic, cât și constructiv.

Și hai să vă explic ce anume avem nou și de ce cred eu că Huawei este unul dintre cei mai implicați producători în materie de design, construcție și inovație.

În primul rând, spatele auriu, care arată extraordinar de bine și se simte foarte plăcut la atingere, este realizat din fibră de sticlă. Iar acele detalii pe care le vedeți când o înclinați sunt chiar fibrele despre care v-am spus.

Mie, cel puțin, mi se pare că Huawei este complet din alt univers, aducând la fiecare model câte ceva nou, ceea ce nu vedem la alți producători.

Apoi, ceva ce nu cred că ați luat în seamă, și e mare păcat, este acest inel care înconjoară senzorii principali. Huawei spune că sunt, mai exact, 13.000 de tăieturi fine, care produc acest design inspirat din ceasurile de lux.

Sincer, mi se pare mind-blowing câtă măiestrie și muncă există de fiecare dată într-un produs Huawei.

În rest, avem același cadru din aliaj de magneziu și aluminiu, ușor rotunjit, o greutate foarte mică, de 580 g, astfel încât să nu te doară prea rău mâna când, să zicem, ții stylus-ul într-o mână și tableta în cealaltă. Grosimea este la fel de redusă, de 5,5 mm, infim mai mare decât cea a iPad Pro-ului de la Apple.

Avem, de asemenea, șase difuzoare stereo: două pe latura de sus, două pe latura de jos și două la interior, care redau un sunet incredibil de bun, butonul de power, cele pentru volum și mufa USB-C 3.1 cu suport pentru DisplayPort 1.2.

Și, așa cum se poate vedea, pe spate avem doi senzori pentru camera principală, împreună cu blițul, iar pe față, senzorul TOF 3D pentru scanarea facială și camera selfie, toate integrate într-un notch.

Oare de la cine s-or fi inspirat?

Pe scurt, ca să încheiem capitolul design și construcție, tableta arată extraordinar de bine, și chiar mă bucur că am scăpat de culorile alea plictisitoare de gri sau negru. Este foarte ușoară, extrem de subțire și rezistentă la îndoire.

Display

Acum să vă explic care-i treaba cu mișcarea aia înțeleaptă de care v-am spus la început.

Ei bine, se știe încă de pe modelul anterior că ecranul și lucrurile pe care le puteam face pe el – vizionarea filmelor, desenul la nivel profesionist și așa mai departe – erau foarte bune.

Doar că, de data asta, avem prima tabletă cu un display Flexible OLED în ediția PaperMatte, cu un miliard de culori.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că textura ecranului mat este cât se poate de asemănătoare cu o coală de hârtie. Iar asta ajută să reducă reflexiile, să îți ofere senzația autentică a unei pagini de hârtie, să elimine urmele de amprente și, în plus, îi ajută pe artiștii care desenează cu stylus-ul să aibă o experiență cât mai naturală.

Ca să nu mai spun că, atunci când activăm modurile de eBook reading, ai impresia că tableta se transformă într-una cu InkDisplay.

Iar faptul că poate reduce reflexiile s-a văzut cel mai bine atunci când am pus lângă tabletă un laptop cu ecran lucios – diferențele sunt enorme.

Același feeling de a desena pe hârtie l-am avut și atunci când am folosit M-Pencil-ul în aplicația GoPaint.

Care, pe deasupra, este gratuită și îți permite să creezi layere, sute de pensule, efecte și culori.

Mai departe, ecranul este unul generos, de 13,2 inch, cu tehnologie HUAWEI X-True, care redă culori vibrante, contrast bogat și un negru intens. Efectiv, dacă atașezi tastatura la tabletă și mai adaugi și un mouse, se transformă într-un laptop.

Așa cum era de așteptat, avem cele mai înguste margini regăsite pe o tabletă, raportul ecran-corp este de 94%, un refresh rate de 144 Hz, rezoluție 2,8K, luminozitate de până la 1000 niți în peak și certificări pentru protecția ochilor: SGS Low Visual Fatigue 2.0 și TÜV Rheinland Full Care Display 3.0.

Așadar, poți petrece ore bune în fața ecranului citind, vizionând filme, desenând, scriind articole, fără să îți faci griji pentru sănătatea ochilor.

Pe scurt, ecran mare cu tehnologie mată de ultimă generație, raport ecran-corp excelent, culori precise, refresh rate ridicat și experiență de desen autentică – ceea ce o face o tabletă perfectă pentru productivitate, consum de media și artiști pasionați.

Cel puțin eu mă bucur că s-a trecut pe un display mat în locul unuia lucios – le-am testat pe amândouă și, sincer, de îndată ce începi să folosești această tabletă, vei vedea câte avantaje îți poate aduce.

Specificații și Performanță

La nivel de specificații, pe hârtie, nu pot spune că performanța ei se aliniază cu cea a marilor producători, precum Apple.

Însă, pentru felul în care se mișcă, chiar și în multitasking – când am folosit mai multe aplicații deschise pe ecran (gaming cu grafica la maxim, cum ar fi Call of Duty, editare video, desen, petrecere a timpului pe social media etc.) – nu cred că vei avea nevoie de ceva mai mult.

Pentru că eu, cel puțin, în 90% din timpul petrecut cu ea, n-am simțit că nu face față în vreun fel.

Asta pentru că vine cu un procesor Kirin T92 cu 12 nuclee, care este comparabil cu un Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3, și 12 GB RAM.

Așa cum se poate vedea în video-ul de mai sus, experiența în gaming este una bună chiar și cu setările la maximum, multitasking-ul este fluid, viteza de deschidere a aplicațiilor este rapidă și totul se mișcă fluent, chiar și cu zeci de aplicații deschise în fundal.

Într-adevăr, în testele de benchmark, rezultatele nu sunt printre cele mai ridicate pentru o tabletă, însă surprinzătoare sunt stabilitatea și temperaturile scăzute atinse.

Mai departe, tableta vine cu 512 GB spațiu de stocare, Bluetooth 5.2, conectivitate Wi-Fi 6 cu viteze mari atât în upload, cât și în download, și o baterie de 10.100 mAh, care se poate încărca la 100 W în doar o oră și 10 minute, în condițiile în care capacitatea este aproape dublă față de unele telefoane flagship.

Pentru o utilizare normală, cum ar fi citit, navigare pe social media, vizionare de filme și altele de genul, garantat ajungi la aproximativ două zile de utilizare. Ceea ce înseamnă că autonomia este excelentă.

Totuși, ce aș vrea să mai adaug este că mi-a plăcut faptul că accesoriile, precum tastatura și M-Pencil-ul, se conectează prin NearLink. Asta înseamnă că sunt detectate instant și că le poți folosi și de la o distanță considerabilă față de tabletă.

Deci, nu e nevoie să ai mereu tastatura atașată la tabletă, ci o poți folosi și separat.

La nivel de cameră, tableta poate face poze foarte bune, având un senzor principal de 50 MP și un ultrawide de 8 MP. Dispune și de funcții de portret, zoom 10X, mod noapte și filmare 4K la 30 fps; însă nu știu cât de practic este să faci poze cu ea la un eveniment sau un concert, fiindcă e destul de incomod. Dar ideea e că se poate.

Chiar și pe față avem un senzor de 16 MP, f/2.2, potrivit pentru selfie-uri sau meeting-uri online. Avantajul este că poți ajusta coperta încât să ai un unghi de filmare cât mai bun. Iar lângă el avem acel senzor TOF 3D pentru deblocare facială, care se descurcă foarte, foarte bine.

Ca să încheiem capitolul despre specificații și performanță și să trecem la partea de software și accesorii, concluzia este că tableta se descurcă excelent în taskuri solicitante, rulează fluent, nu atinge temperaturi ridicate, are o autonomie foarte bună, și eu, cel puțin, n-am simțit nevoia de mai multă putere.

Software

Pe partea de software, avem HarmonyOS 4.3, cu o mulțime de funcții care ne permit să folosim adevărata capacitate a ecranului său gigant.

Și anume: One-Tap Split-Screen, Multi-Note Opening sau Note Replay, cu ajutorul cărora putem avea două sau chiar trei aplicații deschise simultan pentru o productivitate mai mare, diferite teme și imagini de fundal.

Avem și bara cu aplicațiile favorite și cele accesate recent, pe care le putem deschide ca preview prin glisarea în sus; notificările le putem vedea glisând în partea stângă, iar toggle bar-ul în partea dreaptă.

Ai gratuit aplicația GoPaint, care este la nivelul lui Photoshop, permițându-ți să desenezi și să creezi artă la nivel profesionist, chiar și la rezoluții 8K și așa mai departe.

La nivel de experiență de utilizare, dacă mai adaugi și un mouse Bluetooth și tastatura inclusă, efectiv, totul se transformă într-un laptop extrem de portabil, pe care îl poți lua cu tine chiar și într-o geantă mai mică.

Așa cum am spus de fiecare dată, cu fiecare model Huawei – încât efectiv am obosit să o tot spun – este că pe tabletă poți avea orice aplicație Google cu toate update-urile la zi, fie că vorbim de YouTube, Google Maps, Google Drive, Google Sheets și tot ce mai există.

Chiar și aplicații precum Netflix, Disney+, jocuri și așa mai departe. Iar asta datorită aplicațiilor MicroG și GBox, care se instalează imediat ce încerci să descarci o aplicație Google de pe Huawei Store.

În felul acesta ai acces la Google Play și poți descărca fără niciun fel de problemă toate aplicațiile favorite. Deci, dacă vezi aceste două aplicații instalate pe tabletă, încearcă să nu le dezinstalezi.

Așadar, per total, la capitolul software, totul se mișcă fluid, ai o mulțime de variante de personalizare a culorii ecranului, aplicațiile Google merg fără niciun fel de problemă, ai posibilitatea de a activa modurile ebook color sau monocrom pentru a putea citi cărți sau reviste ca și cum ai face-o în realitate și, surprinzător, nu vine cu atât de multe aplicații preinstalate precum mă așteptam.

Accesorii – M-Pencil și Tastatura

Pe partea de accesorii, așa cum am spus, tableta vine împreună cu tastatura, coperta și acel stylus, care sunt extrem de utile.

Așadar, să le luăm pe rând.

Coperta

Coperta are mai multe roluri; în primul rând, protejează spatele tabletei, dar ne permite, în același timp, să o așezăm în 3 poziții, astfel încât să fie mai confortabil să vizionăm un film sau să urmărim o întâlnire, dar și pentru cei care desenează cu M-Pencil-ul.

Tastatura

Următorul accesoriu este tastatura magnetică HUAWEI Smart Magnetic Keyboard, care mi se pare extrem de reușită și foarte subțire.

În primul rând, butoanele sunt așezate identic ca pe o tastatură normală, ceea ce îmi place.

Butoanele sunt aerisite între ele, cursa tastelor este destul de lungă și nu ai crede că este o tastatură de tabletă și nu una de laptop.

Mai departe, cu ea avem scurtături cu Alt+Tab, sau Ctrl+A, Ctrl+C; putem crește sau scădea luminozitatea ecranului sau a tastelor prin comanda Fn și tasta de lumină; putem ajusta volumul mai tare sau mai încet, la fel, prin scurtăturile de pe tastatură, și așa mai departe.

Un alt lucru care mi-a plăcut la tastatură este faptul că au adus un trackpad din sticlă, care se simte foarte plăcut când glisez cu degetul pe el. Este destul de mare, responsiv, putem controla ferestrele tabletelor sau slide-urile prin două sau trei degete; apăsarea sau clicurile sunt scurte și, per total, poți face pe el cam tot ce ai face pe un laptop.

M-Pencil-ul

Iar ultimul accesoriu este M-Pen-ul, deja la a treia generație, care are un nivel de presiune de peste 16.000.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că, atunci când pui presiune pe ecran, el va simula extrem de bine un brush, ca în viața reală. Asta ajută foarte mult artiștii care folosesc diferite pensule în diverse moduri de a desena.

Ba mai mult, vine și cu control prin gesturi, astfel încât poți schimba capetele de pensule între ele, realizând mai rapid desenul.

Tot cu el poți lua notițe, ca și cu un pix pe o foaie, are o latență redusă, astfel încât, de la momentul atingerii ecranului, va scrie exact cu viteza cu care scrii cu stiloul pe hârtie. Poți naviga pe tabletă cu ajutorul lui, iar experiența de utilizare este foarte bună.

Cred că artiștii vor fi foarte mulțumiți de el, fiind atât de precis încât simulează extrem de bine scrisul, datorită conectării prin Nearlink și a ecranului tabletei.

El mai vine și cu un magnet destul de puternic, încât nu va cădea de pe marginea tabletei și, în același timp, se va încărca. Deci, eu zic că merită să ai atât tastatura, cât și stylus-ul la pachet cu tableta.

Concluzie

Ca o concluzie, este exact așa cum mă așteptam, vine cu multe plusuri.

Avem un ecran foarte bun, cu margini extrem de subțiri și luminos, care reduce foarte mult reflexiile, deci nu vei avea probleme lucrând în aer liber.

Are performanțe bune chiar și în multitasking sau jocuri mai complexe, un sunet extrem de bun, o baterie mare cu încărcare rapidă, un design foarte frumos, ieșind puțin din zona de monotonie.

Are destul spațiu, chiar dacă nu vine cu slot pentru card. Comboul cu tastatură și stylus mi se pare extrem de practic și, per total, am fost foarte mulțumit de ea.

O văd potrivită pentru cei ce vor productivitate ridicată, consumatorii de media, studenți, având posibilitatea de a scrie la tastatură diverse cursuri sau chiar artiștii care știu să utilizeze funcțiile de desen, pensule, layere etc.

Ca minus, aș putea spune lipsa conectivității 4G sau 5G, nepermițându-se utilizarea în aer liber, exceptând crearea unui hotspot sau conectarea la o rețea Wi-Fi.

În rest, cu acel cupon care îi scade prețul cu 1000 lei, mi se pare un best buy.

Așadar, dacă vreți să o comandați și să aflați mai multe detalii despre ofertă, aveți link în descriere. Eu sunt Mihai, iar voi tocmai ați urmărit recenzia noii tablete cu tastatură și M-Pencil, Huawei MatePad Pro 13.2 PaperMatte Edition.

HUAWEI MatePad Pro 13.2 PaperMatte Edition – Review: Poate înlocui un laptop?
HUAWEI MatePad Pro 13.2 PaperMatte Edition
Alegere excelentă 9.3
Design 10
Ecran 9
Sunet 10
Construcție 10
Performanță 9
Baterie 10
Camera principală 9
Camera secundară 8
Preț 9
Distribuie acest articol
Tech Reviewer
Urmăriți:
Pasionat de gadget-uri, tehnologii noi și jocuri pe mobil. Cu o experiență de peste 9 ani în domeniul tehnologiei, ofer informații precise și corecte pentru pasionații de inovație digitală.
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *