Xiaomi Smart Air 4 Pro – Review: Un purificator de aer de luat în vedere

Mihai Jeliu
Mihai Jeliu - Tech Reviewer
9 Min Citire
Am testat purificatorul de aer Xiaomi Smart Air 4 Pro – Recenzie
8.7 Alegere excelentă
Xiaomi Smart Air 4 Pro
Vezi preț aici

Dacă locuiți în București sau într-un alt oraș la fel de poluat precum e capitala, sau dacă aveți animale domestice sau copii, atunci posesia unui purificator de aer devine o opțiune esențială.

Asta pentru că un purificator de acest gen poate elimina particulele nocive din aer, precum praful, fumul, alergenii și mirosurile neplăcute, încât poate proteja sănătatea celor din jur printr-un aer mult mai curat.

Așa că, în acest articol am să vă prezint un purificator de aer de la Xiaomi, modelul Smart Air Purifier 4 Pro.

Înainte de a vi-l prezenta mai în amănunt, haideți să vedem pe scurt care ar fi beneficiile unui purificator de aer într-o locuință.

În primul rând, de ce am avea nevoie de un purificator de aer?

Poluarea aerului poate avea un impact negativ asupra sănătății, precum probleme respiratorii, dureri de cap și alergii.

Dacă ai impresia că deschiderea ferestrei în a lăsa aerul proaspăt să intre în locuință este o metodă bună, de fapt, e chiar una periculoasă, deoarece acest aer poate fi la fel de poluat ca cel din interior.

Iar soluția pentru a elimina aceste noxe, praf, fire de păr de la animale, și tot felul de alergeni care ne pot pune viața în pericol este un purificator de aer eficient. Iar modelul de față poate elimina cu până la 99,9% a particulelor nocive din aer.


Design

Modelul nostru se remarcă prin design-ul sau clasic și cu un finisaj alb ceea ce-l ajută să se integreaze perfect într-un spațiu modern.

De jur împrejurul lui regăsim găurele așezate strategic care creează un efect vizual interesant dar și cu scopul de aspirarea a aerului din încăpere și de a-l pulveriza în sus o dată ce a fost filtrat.

Cu toate că pare destul de masiv, purificatorul cântărește numai puțîn de 6.8 kg. Așa că, nu este dificil de a-l muta in orice încăpere vreți.

În schimb, înălțimea sa de 68 cm, ar fi un impediment pentru unii dintre voi din cauză că este destul de înalt și greu de integrat prin anumite locuri de prin casă.

Iar asta este datorită filtrului din el, care este unul destul de generos și despre care vom vorbi imediat și despre el încât să vedeți de ce este un purificator de aer cu performanțe de top.

În partea frontală se află un display tactil OLED de dimensiuni mici, care permite controlul ușor al diferitelor moduri și funcții, precum pornirea sau oprirea purificatorului, setarea treptelor de filtrare, monitorizarea calității aerului din interior cu afișarea în timp real a valorilor PM2,5 și PM10, precum și utilizarea unei bare luminoase colorate: verde pentru aer proaspăt și curat, galben pentru poluare redusă, portocaliu pentru poluare moderată și roșu pentru poluare ridicată.

De asemenea, afișează procentajul de umiditate, temperatura, activarea ionizării negative și modul de filtrare, fie automat, fie manual.

Doar că majoritatea setarilor și ajustărilor se realizează prin aplicația dedicată Xiaomi Home despre care vom intră mai în amănunt imediat în acest articol.

Pe spatele purificatorului regăsim trapa prevăzută cu magneți de unde vom putea înlocui sau monta foarte ușor filtrul.

Ce este de menționat la acest filtru e că datorită combinației de filtre 3 în 1 cum ar fi filtru principal HEPA, un filtru Xiaomi de înaltă eficiență și un filtru cu carbon activ de înaltă calitate, fac ca împreună cu Filtru cu ioni negativi să elimine în proporție de 99,97% a particulelor de până la 0,3 μm.

Respectiv, este eficient în a elimina părul de animale, polenul, praful, fumul, mătreața, bumbacul și așa mai departe.

Deasupra trapei pentru filtru regăsim un senzor laser bifuncțional PM2.5/PM10 care în funcție de nivelul de calitate al aerului, va ajusta automat puterea de filtrare.

Iar din exemplul din video, vom putea vedea că după ce am pulverizat cu un spray, purificatorul reacționează în timp real cu notificări ale calității aerului, nivelul de toxicitate, și ajustarea puterii de filtrare la maxim pentru a elimina mirosul în doar câteva secunde.

Și sincer, chiar am fost puțin suprins să văd că nu s-a mai simțit mirosul in întreaga încăpere după ce a fost filtrat.


Cum funcționează acest purificator?

Aerul este aspirat prin intermediul găurilor, trece prin filtru, și este eliminat prin zona superioară.

Că o scurtă precizare, filtrul are o durata de viață de circa 6-12 luni în funcție de cât este folosit (asta o putem vedea în aplicația dedicată).

Funcții și Caracteristici

Ce este apreciat la acest model și care e motivul de este atât de mare, este eficiența și aria de acoperire pe care o poate filtra.

Xiaomi Smart Air 4 Pro – Review: Un purificator de aer de luat în vedere

Respectiv, acest model poate filtra o locuință cu până la 60 mp, unde în doar circa 15 min, poate filtra o încăpere de 40 mp.

Ceea ce, Xiaomi Smart Air Purifier Pro 4 poate elibera cu până la 8330 de litri de aer filtrat pe minut.

Un al lucru pe care l-am remarcat pe timpul testării este zgomotul redus pe care-l emite pe timp de seară. Asta și pentru că poate fi setat ca pe timp de noapte să se activeze modul silențios.

Control și Aplicație

Pentru ajustarea sau modificarea diferitelor setări sau programe de funcționare, va fi nevoie de aplicația Xiaomi Home.

Cu ajutorul ei, putem vedea temperatura, umiditatea și calitatea aerului.

De asemenea, putem observa o animație colorată care reprezintă calitatea aerului.

Atunci când aceasta trece pe galben, portocaliu sau roșu, toate butoanele și animația se schimbă în acea culoare, indicând nivelul de calitate a aerului și particulele PM2,5.

Dispozitivul poate fi pornit sau oprit din orice colț al lumii, deoarece se conectează la rețeaua Wi-Fi.

Modurile de purificare includ: automat, sleep – pentru a reduce zgomotul pe timp de noapte, manual – unde puterea poate fi ajustată în funcție de preferințe și dimensiunea încăperii, precum și modul cu trei trepte de putere de filtrare. (Urmăriți videoclipul de mai sus.)

Tot în aplicație mai regăsim activarea ionilor negativi, durata de viață a filtrului, programarea lui când să funcționeze, nivelul de luminozitate a ecranului OLED de pe purificator, child lock unde va bloca accesul sau touch screen-ul de pe ecranul OLED, notificări și scene.

Din punctul meu de vedere, aplicația dispune de toate setările de care avem nevoie încât să ajustăm dimensiunea spațiului, puterea de filtrare, perioada de utilizare și că dispune de child lock.

Este intuitivă și practică, n-ai avea cum să nu înțelegi rolul fiecărei setare.

Concluzie

Ca o concluzie despre acest purificator de aer Xiaomi Smart Air Purifier Pro 4, este că mă bucur să văd că poate filtra o arie atât de mare, viteza de filtrare este una rapidă, puterea de filtrare este ajustabilă, este silențios chiar și pe timpul nopții, are un design modern, nivelul de filtrare este unul aproape de 100%, înlocuirea filtrului sau curățarea purificatorului este una ușoară, aplicația este intuitivă și are un preț pe măsura performanței de care dispune.

Ca minus, ar fi costurile destul de mari pentru consumabile. În rest, n-am nimic de reproșat despre acest purificator.

Am testat purificatorul de aer Xiaomi Smart Air 4 Pro – Recenzie
Xiaomi Smart Air 4 Pro
Alegere excelentă 8.7
Design 8
Conectivitate 9
Nivel de filtrare PM2,5 și PM10 9
Utilizare 9
Aplicație 9
Preț 8
Distribuie acest articol
Tech Reviewer
Urmăriți:
Pasionat de gadget-uri, tehnologii noi și jocuri pe mobil. Cu o experiență de peste 9 ani în domeniul tehnologiei, ofer informații precise și corecte pentru pasionații de inovație digitală.
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *