Samsung NeoQLED QN90B – Review: Televizor cu apucături de Monitor de Gaming cu 144Hz!

Mihai Jeliu
Mihai Jeliu - Tech Reviewer
13 Min Citire
Am testat Samsung NeoQLED QN90B – Televizor cu apucături de Monitor de Gaming cu 144Hz!
8.7 Alegere excelentă
Samsung NeoQLED QN90B
Vezi preț aici

Noul Samsung NeoQLED si Gaming: Industria jocurilor video pare să aibă o creștere constantă cu fiecare an în parte, ajungând să valoreze în 2021 peste 180 de miliarde de dolari, dintre care 50 de miliarde vin doar din jocurile de console și PC.

Iar la sfârșitul anului 2022 s-ar preconiza că industria de gaming va depăși lejer 200 de miliarde de dolari.

Și toate aceste sume în creștere se datorează în primul rând pandemiei, fiindcă lumea a investit în jocuri pentru a se destinde, dar și datorită implicării dezvoltatorilor de jocuri care aduc lansări noi, o grafică mult mai ridicată, misiuni mai interesante, povești mai captivante și o experiență audio care pare să semene din ce în ce mai mult cu realitatea.

Numai că, indiferent cât de bine ar arăta și s-ar auzi atunci când le joci, nu te poți bucura de adevărata lor experiență audio/video, nici dacă ai avea ultima consolă lansată, din cauza televizorului de pe care te vei juca.

Aici vorbim despre culori, rata de refresh de până la 120 Hz, a sunetului, dar și despre specificațiile hardware pe care le oferă un televizor convențional și nu un monitor de gaming.

Dar oare un televizor cu o diagonală de 43 de inch ne-ar putea aduce o experiență vizuală și audio așa cum și-a dorit-o dezvoltatorul în jocurile pe consolă?

Am testat Samsung NeoQLED QN90B – Televizor cu apucături de Monitor de Gaming cu 144Hz!

Ei bine, se pare că da.

Ceea ce vă prezint în materialul video de mai sus este unul dintre cele mai noi smart TV-uri de la Samsung, modelul NEO QLED 90B.

Acesta oferă un refresh rate de 144 Hz, rezoluție 4K, tehnologie Quantum Mini LED și Quantum Matrix Pro pentru reducerea efectului de „blooming” și pentru un negru profund, cu un control mai precis al zonelor de iluminare.

De asemenea, dispune de HDR10+, 4K upscaling, tehnologie Quantum Dot pentru un volum de culoare de 100% și o luminozitate de peste 3000 de nits.

Toate acestea oferă o experiență extraordinară, atât pentru gameri care joacă pe consolă, cât și pentru consumatorii de conținut video pe platformele de streaming precum Netflix, Disney Plus, HBO Max, YouTube etc.

Design

Am testat aici pe canalul de la majoritatea brandurilor o mulțime de televizoare, încât am văzut modele atât din segmentul entry level, cât și high-end, însă ceea ce oferă acest smart TV de 43 de inch, eu unul nu am mai văzut. Atât pe imaginile reproduse în filme sau jocuri, dar și pe zona de preț.

Sincer să fiu, nu știu câți dintre voi mai sunt surprinși de exteriorul televizoarelor, fiindcă majoritatea au cam aceleași caracteristici, cum ar fi margini ultra-subțiri, cadru și suport din metal, și așa mai departe.

Numai că în prezent, diferențele de la brand la brand le regăsim pe zona de imagine și sunet, prin noile tehnologii adăugate, atât convenționale, pe care le mai regăsim la unul și la altul, cât și proprii, ca o semnătură a lor.

Sony cu Bravia OLED, Samsung cu NeoQLED, Philips cu OLED și Ambilight, și așa mai departe.

E adevărat, arată premium din orice unghi l-ai privi, datorită finisajelor și detaliilor aduse pe cadrul metalic al televizorului și pe stand, care este dintr-un metal de culoare neagră, unde, combinat cu marginile foarte subțiri pe care le are, îți dă impresia că imaginea plutește.

Numai că nu sunt toate roz la acest model, dacă este să discutăm de gestionarea cablurilor.

Ținând cont că ideea în sine este de a-ți da impresia că televizorul ar pluti în aer, lipsa acelui OneConnect box, unde toate cablurile se conectează la el și doar un singur fir intră în televizor, te va coborî cu picioarele pe pământ.

Și asta este din cauza numărului mare de porturi și asta mă bucură să văd, vă va fi greu să le ascundeți, încât să nu deranjeze ochiului.

Dar dacă ascundem cumva toate cablurile frumos prin spatele suportului, televizorul chiar arată foarte bine.

Imagine

Acum haideți să trecem la zona care face ca acest televizor să se distanțeze mult față de concurență.

În general, televizoarele dispun de o rată de refresh între 60 și 120Hz, iar asta este valabil și pentru telefoane. Cu cât este mai mare, cu atât imaginea se mișcă mai rapid, experiența în gaming este cât mai realistă, și așa mai departe.

Numai că Samsung vine cu primul televizor capabil de 144Hz în 4K pentru jocurile de pe PC, în cea mai recentă serie de plăci video NVIDIA GeForce RTX 3000 și seria AMD Radeon RX 6000, și 120Hz în 4K pe consolele de jocuri precum Xbox seria X și PlayStation 5, toate realizate prin conectivitatea HDMI 2.1. Dar despre conectivitate vom vorbi în minutele ce urmează.

Al doilea aspect pe care l-am observat consumând conținut video, dar și jocuri, este luminozitatea foarte bună, fiind probabil, în momentul actual, unul dintre cele mai luminoase televizoare.

Și asta înseamnă că nu vei avea nicio problemă cu diminuarea calității imaginii, chiar și în lumina puternică din încăpere.

Numai că luminozitatea de pe acest televizor este distribuită egal pe întreaga suprafață a televizorului, cu ajutorul tehnologiei dezvoltate de Samsung, numită Shape Adaptive Light, care analizează fiecare scenă și estimează diferența de strat de lumină și să o direcționeze către zona necesară.

Practic, tehnologia asta controlează și optimizează cu precizie sursa de lumină pentru un contrast precis, care face ca zonele luminoase să rămână luminoase, iar spațiile întunecate din jurul lor să rămână întunecate.

Iar toată această tehnologie este posibilă cu ajutorul altei tehnologii cu care vine Samsung, numită MiniLED.

Nu numai luminozitatea este una foarte bună, ci și culorile sunt destul de vibrante și viu colorate, indiferent de imaginea de pe ecran.

Contrastul este unul intens, datorită tehnologiei Real Depth Enhancer și Quantum Matrix, care efectiv amplifică acel contrast și lumină. Imaginea și obiectele din ea sunt sharp, iar calitatea culorilor se păstrează chiar dacă le privești din orice unghi.

Numai că, pentru a funcționa toată tehnologia pe care am menționat-o puțin mai devreme, este posibilă doar cu ajutorul procesorului Neo Quantum 4K cu AI.

Ce face el mai exact: practic creează cea mai precisă și adaptabilă experiență de vizionare pe care ți-o poți imagina. Scenă cu scenă, procesorul optimizează în funcție de condițiile tale de vizionare și îmbunătățește conținutul cu ajutorul tuturor tehnologiilor de care dispune televizorul.

Practic, este creierul care gândește cum să-ți reproduca culorile, luminozitatea, contrastul și nu numai, în funcție de scenă.

O altă caracteristică cu care vine Samsung și face ca experiența din jocuri pe acest televizor să fie dusă la extrem este că, pe lângă faptul că are cea mai mare rată de refresh disponibilă pe un televizor, mai avem un accelerator Motion Xcelerator Turbo Pro și FreeSync Premium Pro care ne vor oferi performanțe de vârf, precum și o experiență vizuală bună în gaming.

Iar cireașa de pe tort, tot în zona de gaming pe acest televizor, mai regăsim și posibilitatea de a seta culorile în modul gaming, precum și faptul că avem la dispoziție, prin apăsarea tastei play și pauza, un panou de control pentru ajustarea setărilor pentru gaming.

Am testat Samsung NeoQLED QN90B – Televizor cu apucături de Monitor de Gaming cu 144Hz!

Referitor la segmentul de video și calitatea imaginii, atât în filme, cât și în jocuri, pot spune că sunt extrem de încântat de imaginile clare, vibrante, bine iluminate, cu un contrast bogat, suportul FreeSync și, mai ales, refresh rate-ul de 144 Hz pentru jocurile de pe PC și de până la 120 Hz pentru cele de pe consolă.

Dacă adăugăm și un sistem audio 3.1, precum modelul HW-Q60B prezentat în imagine, experiența devine atât de captivantă încât uiți să te mai ridici din fața televizorului.

Conectică

Iar pentru că este un televizor dedicat și celor pasionați de jocuri pe consolă și nu numai, modelul nostru vine cu 4 porturi HDMI 2.1 compatibile pentru 4K la 144 Hz, dispune de tehnologia eARC, două mufe USB, slot CI+, Bluetooth, WiFi 5, conectivitate prin Samsung SmartThings gestionând toate dispozitivele la un loc și cam tot ce-ți trece prin cap că vei avea nevoie când vine vorba de conectica unui televizor smart.

Software

Pe zona de software, televizorul rulează propriul sistem de operare al lui Samsung, denumit și Tizen. De această dată, interfața cu care vine modelul nostru îmi aduce puțin aminte de videoproiectorul The FreeStyle, unde și acolo regăseam aceeași interfață.

Pe latura stângă avem o bară de meniu cu butonul Ambient, unde regăsim diferite screensavere sau imagini bazate pe NFT-uri, și zona de setări, unde ni se va deschide o bară în partea de jos cu scurtăturile celor mai utilizate setări.

Interfața este una intuitivă, cu aplicațiile la vedere, astfel încât să-ți fie la îndemână să le deschizi, slide-uri cu recomandări de pe Amazon Prime, Netflix, HBO MAX, Disney+ și nu numai. Se mișcă foarte rapid, totul este intuitiv, iar ai posibilitatea de a personaliza foarte simplu din setări, atât tonurile de culoare în modul normal, cât și în modul expert.

Și cu toate acestea, mi-a plăcut foarte mult să văd că regăsim și o funcție de împărțire a ecranului în două, astfel încât poți bucura și capra și varza fără să se mai certe pe telecomandă.

Că tot vorbim de telecomandă, nu vreți să știți de câte ori am confundat telecomanda soundbar-ului cu cea de TV și invers? N-ar fi fost rău ca una dintre ele să aibă o formă mai diferită, astfel încât să nu le confunzi atât de des.

Sunet

În ceea ce privește sunetul, pot spune că m-a impresionat.

Televizorul este echipat cu două difuzoare ce oferă o putere de 20W RMS, tehnologia Adaptive Sound+, Dolby Atmos și OTS Lite, care ajustează sunetul în funcție de obiectele din imagine.

Aceste funcții, deși le-am întâlnit și la modele anterioare, contribuie semnificativ la o experiență audio de calitate.

Cu toate acestea, sunetul nu este perfect, lipsindu-i acel „ceva” care să merite o notă maximă. Pentru modelul de față, i-aș acorda nota 8 din 10.

Însă, după cum am spus și mai devreme, dacă vă permiteți un astfel de televizor, cu siguranță nu aveți alte motive să nu vă luați și noul soundbar 3.1 de la Samsung, modelul HW-Q60B. Sunetul de pe el, cu activarea DTS Surround atât de pe soundbar, cât și de pe televizor, este cu adevărat impresionant.

Concluzie

Concluzia mea despre modelul de față este că, da, trebuie să recunoaștem că este o premieră și un etalon când vine vorba de refresh rate, calitatea ridicată a imaginii în filme sau jocuri, experiența de gaming datorită Gaming Hub-ului, luminozitatea puternică și un sunet aproape perfect.

Este, într-adevăr, un televizor wow. Dar partea nasoală la el este prețul destul de mare.

Am testat Samsung NeoQLED QN90B – Televizor cu apucături de Monitor de Gaming cu 144Hz!
Samsung NeoQLED QN90B
Alegere excelentă 8.7
Design 9
Imagine 9
Sunet 9
Conectică 9
Interfață 8
Preț 8
Distribuie acest articol
Tech Reviewer
Urmăriți:
Pasionat de gadget-uri, tehnologii noi și jocuri pe mobil. Cu o experiență de peste 9 ani în domeniul tehnologiei, ofer informații precise și corecte pentru pasionații de inovație digitală.
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *