Honor Magic5 Pro este probabil cel mai mare adversar al Samsung și Apple în materie de telefoane flagship, deoarece aceștia nu s-au concentrat doar pe un singur segment, așa cum fac majoritatea, ci le-au bifat pe toate. Aici mă refer că s-au concentrat pe zona de foto/video, sunet, performanță, design, autonomie și, mai ales, accesoriile care vin în pachet.
Iar pe lângă toate acestea, mai regăsim și câteva funcții noi, dar și în premieră, despre care vom discuta imediat în acest material. Însă, spoiler alert, încă mai există și câteva lucruri pe care le-aș îmbunătăți la acest telefon și pe care Honor ar trebui să le ia în considerare pe viitor.
Vă recomand să urmăriți recenzia video de mai sus.
Unboxing
În primul rând, cu ce mai vine în pachet:
- o cheiță pentru SIM;
- o husă din silicon transparentă (pentru o protecție de bază, cu un decupaj foarte mare pentru zona camerei);
- un cablu de încărcare (mufa USB A la USB C);
- un adaptor Honor Super Charge de 66W.
Nu este printre cele mai puternice adaptoare pe care le-am văzut în pachetul unui telefon, dar totuși, bine că există și că bateria telefonului va rezista mai mult timp, față de alți producători care nici măcar nu pun un încărcător în pachet.
Încă o dată, țin să laud orice producător care adaugă la pachet accesoriile care oricum trebuiau cumpărate separat. Același lucru l-aș dori să-l văd și de la restul producătorilor. Știți voi cine 😀
Design și Construcție
Dacă este să vorbim despre design, cu siguranță nu vei trece neobservat cu el datorită inelului de dimensiuni mari de pe spatele său, unde se regăsesc cei 3 senzori pentru camera principală acoperiți cu o sticlă pentru o protecție mai bună.
Dacă analizăm puțin design-ul lor, observăm că senzorii sunt poziționați simetric și pot să zic că arată mult, mult mai bine față de generația anterioară, așa cum puteți vedea în videoclipul ACESTA, dar și la spatele din sticlă mată de culoare verde, care arată mai interesant decât cel pe culoarea neagră. Fiindcă, după cum v-ați dat seama, Magic 5 Pro vine în două variante de culori, acest verde și negru.
Avantajul cu care vine acest spate cu sticlă mată este că nu se vor vedea urmele de amprente. Și pe lângă asta, telefonul mai vine și cu certificare IP68, rezistând la o adâncime în apă de până la 1,5 metri timp de 30 de minute.
Ca design și formă, pot să zic că telefonul arată foarte bine, doar că din cauza inelului de dimensiuni mari și a senzorilor principali, acesta iese destul de mult în relief, iar partea de sus a telefonului este mai grea, făcându-l mai dificil în utilizarea cu o singură mână. Cu toate că, oricum, este un telefon masiv, având o dimensiune de 162.9 x 76.7 x 8.8 mm grosime și o greutate de 219 grame.
Fiind un telefon premium cu un astfel de preț, era de așteptat să vedem că este construit din materiale de cea mai bună calitate, iar aici mă refer că avem sticlă pe față și spate și un cadru din aluminiu.
Pentru un confort mai ridicat, pe spate avem sticlă curbată, iar pe alocuri muchii și colțuri rotunjite.
Acestea, combinate cu materialele premium și forma telefonului, pot să recunosc că arată și se simt foarte bine în mână.
Însă pare că colțurile ecranului ar fi trebuit să fie mai puțin rotunjite, deoarece par să taie o parte considerabilă din ecran, fapt pentru care Magic4 Pro avea un screen-to-body ratio de 93.0% față de 91.0% pe Magic5 Pro. În plus, există și acea cameră selfie în formă de pilulă, care este poziționată cam în dreapta și ocupă o parte din zona utilă a ecranului, devenind în stânga sa un spațiu mort.
Pe partea dreaptă avem butonul de power și butoanele de volum, care sunt poziționate bine pentru a ajunge cu ușurință la ele. În partea de jos avem difuzorul, mufa USB Type-C 3.1 și un microfon, care este poziționat fix lângă sertarul pentru cartele SIM, unde cu siguranță majoritatea vor introduce cheia crezând că va deschide acel sertar. Din punctul meu de vedere, Honor a avut o idee neinspirată în a amplasa acel microfon acolo.
Iar în partea de sus regăsim un senzor infraroșu pentru controlarea diferitelor dispozitive din casă, un microfon pentru anularea zgomotului de fond în timpul convorbirii și un al doilea difuzor audio pentru un sunet stereo și de înaltă calitate.
Și fiindcă am menționat mai devreme despre convorbiri telefonice, telefonul dispune de o tehnologie numită AI Privacy Call 2.0, care ce face aceasta, în timpul convorbirii telefonice, nimeni din jurul tău nu va auzi ce vorbește cel de la capătul liniei cu tine.
Display
În ceea ce privește dimensiunea sau rata de reîmprospătare, nu se diferențiază foarte mult față de varianta anterioară, ci aduce câteva îmbunătățiri în ceea ce privește vizibilitatea și confortul vizual.
Respectiv, avem același display de 6,81 inch LTPO OLED Quad-Curved Floating Display, adică este curbat pe toate laturile, un gamut de culori larg DCI-P3 cu un miliard de culori, o rată de reîmprospătare dinamică de la 1 la 120 Hz, tehnologie HDR10+, o rezoluție de 1312 x 2848 pixeli și un aspect al ecranului de 19:5:9.
Ce este impresionant la acest ecran, pe lângă culorile impecabile, negrul intens și detaliile redate pe el (și posibil cel mai reușit display pe care l-am testat), este nivelul maxim de luminozitate HDR de 1800 de niți, făcând astfel ca lumina soarelui să nu fie o problemă în timpul utilizării, dar și faptul că este unul dintre cele mai luminoase ecrane de pe un telefon.
Ecranul mai dispune de certificare TUV Low Blue Light, însemnând că au redus lumina albastră și nu prezintă efect de clipire, pentru a proteja ochii și sănătatea vizuală a utilizatorului, un sistem de dimming cu 2160 Hz, însemnând că trecerea dintr-o încăpere luminoasă într-una întunecată, ecranul își va schimba luminozitatea foarte lin, încât nu vei sesiza trecerea de la un ecran luminos la unul mai puțin luminos, tehnologie Circadian Night Display, însemnând că pe durata întregii zile, telefonul poate schimba temperatura ecranului fără să sesizăm, crescând un procent de 20% melatonină, astfel încât să nu avem probleme cu somnul, și un unghi de vizualizare foarte bun, încât orice conținut redat, se vede extraordinar pe acest display.
Și tot pe ecranul telefonului mai regăsim și senzorul de amprente care, ce-i drept, se mișcă foarte rapid, numai că este poziționat cam jos și de multe ori scanezi cu vârful degetului. N-ar fi fost rău dacă s-ar fi pus undeva mai sus.
Însă, dacă nu doriți să vă deblocați telefonul prin amprentă, aveți varianta prin deblocare facială prin intermediul senzorului TOF 3D, care se mișcă instant de îndată ce priviți ecranul.
Deci, pentru a încheia acest subiect despre display, acesta are o acuratețe a culorilor foarte bună, este în topul cu cel mai luminos ecran pe un telefon, dispune de multe caracteristici care îți pot îmbunătăți somnul sau să aibă grijă de sănătatea ta și pot să zic că este unul dintre cele mai bune ecrane pe care eu personal le-am testat.
Performanță și Specificații
În materie de performanță, avem tot ce ne trebuie pentru o experiență în gaming pentru 4 ani de acum în colo, dacă nu chiar și mai mult.
Mai exact, vine cu ultimul procesor de la Qualcomm, Snapdragon 8 Gen2 pe 4 nm, un GPU Adreno 740 Turbo X ajutat de un AI pentru o experiență mai bună în gaming cu grafică ridicată, 8 sau 12 GB RAM LPDDR5X cu 256 sau 512 GB spațiu de stocare cu viteză de scriere și citire UFS 4.0, Bluetooth 5.2 și vine cu arhitecturi de antenă independente dezvoltate intern de către Honor, permitând transferul de date atât prin Bluetooth, cât și prin Wi-Fi în mod concomitent, putând astfel ca performanța Wi-Fi-ului să fie îmbunătățită cu 200%. Iar cireașa de pe tort, dispune și de conectivitate Wi-Fi 7.
Telefonul în testele sintetice de benchmark pot să zic că a avut un rezultat destul de bun. Respectiv, în Geekbench 6, a scos un scor în single-core de 1470 de puncte, iar în multi-core 4665 puncte. Unde în 3DMark, într-un Wild Life Extreme Stress Test, telefonul a avut un loop de 3696 puncte, cu o stabilitate de 67,2 puncte.
Ce rezultă din aceste teste este că atât în single-core, multi-core, cât și în stabilitatea în testele sintetice, nu au fost precum m-am așteptat să fie, deoarece pe o durată mai lungă, telefonul se încălzește destul de mult și pierde din performanță pe parcursul testării.
Însă, acest lucru nu l-am observat în jocuri, chiar și atunci când grafica a fost setată pe maxim, pe o durată de câteva ore. Deci, nu se pune problema de supraîncălzire sau de o experiență de gaming slabă. Acest lucru l-am putut vedea doar în testele sintetice.
Software
Pe partea de software, telefonul vine cu Android 13 și cu cea mai nouă interfață MagicOS, versiunea 7.1, care se mișcă foarte bine în orice situație ai fi. Slide-urile și tranzițiile sunt fluide, iar per total, împreună cu refresh rate-ul de 120Hz, telefonul se mișcă foarte bine. În setări ai posibilitatea de a-ți schimba forma și design-ul iconițelor, ai de ales dintre o mulțime de template-uri gratuite, un chipset dedicat pentru o securitate mai bună a datelor biometrice, o mulțime de variante de always-on display și multe altele. Și în plus, pe acest device regăsești toate aplicațiile serviciilor Google, respectiv YouTube, Google Play, Google Maps, Android Auto și așa mai departe.
Honor ne promite că vom avea 3 ani de actualizări majore de sistem de operare și 5 ani de actualizări de securitate. Și sunt tare încântat să aud asta.
Autonomie
Pe partea de autonomie, telefonul vine cu o baterie imensă, al cărei capacitate este de 5.100 mAh, cu o putere de încărcare de 66W prin fir și 50W prin wireless.
Iar dacă vă întrebați care este timpul de încărcare pentru o astfel de baterie, de la 0 la 100%, ei bine, în circa 50 de minute îl veți putea scoate din priză. Într-un test de rezistență a autonomiei cu ecranul pornit, acesta a rezistat circa 14 ore și 30 de minute cu luminozitatea la 60%, iar cu modul de economisire a bateriei, undeva la 20 de ore și 32 de minute. Ceea ce este extraordinar de bine. Iar cu siguranță, acest Magic5 Pro poate oferi, într-o utilizare normală, timp de până la 2 zile fără probleme.
Foto/Video
Dar piesa de rezistență cu care se remarcă acest telefon, este, după cum v-ați dat și voi seama, segmentul de foto-video. Asta pentru că acest Magic5 Pro de la Honor vine cu un ansamblu de senzori foarte performanți, dar și cu o tehnologie nouă atât pe partea de software, cât și hardware.
Iar aici mă refer că dispune de un senzor masiv de 1/1.12 inch, ceea ce reușește să ofere multe detalii în poză. Are pixel binning și stabilizare optică, însemnând că se descurcă excelent și în condiții de lumină slabă (însă, eu personal nu sunt surprins de rezultatele pe timp de noapte).
Exemple de poze în video.
AI Motion Sensing Capture înseamnă că va fotografia automat printr-un senzor de mișcare bazat pe AI, pentru o imagine mai clară și mai reușită față de cum ai face-o tu manual. Mai are și o mulțime de tehnologii bazate pe AI care vor îmbunătăți imaginile, astfel încât să fie exact precum le vedem cu ochiul liber. Și nu în ultimul rând, acest telefon vine cu IMAX Enhanced Movie Master, însemnând că putem filma clipuri în 10 bit LOG, urmând ca în postprocesare să ajustăm culorile mult mai precis, astfel încât rezultatul să fie perfect, precum și Cinematic 3D LUT, unde ne vom putea alege din cele 8 variante de LUT-uri disponibile. Exemple vi le voi arăta la capitolul video.
Cu toate că telefonul este capabil să fotografieze cu un zoom digital de 100x, rezultatele sunt foarte slabe, așa că prefer să nu discutăm despre această funcție.
În schimb, imaginile pe timp de zi sunt extraordinare, culorile sunt vibrante, detaliile sunt bune, imaginile sunt sharp, balansul de alb este foarte apropiat de realitatea percepută de ochi, negrul este intens, și pot să zic că, indiferent de condițiile de vreme, telefonul reușește să ofere imagini cu adevărat superbe.
Iar aici mă refer că rezultatele sunt foarte bune până la maxim 3,5X (cu cât mărim zoom-ul, cu atât imaginile par mai pixelate, așa că, mai mult de 10X, nu aș vedea același rezultat superb).
Un alt capitol la care stă Magic5 Pro foarte bine este modul Diafragma sau Portret, unde rezultatele sunt cu adevărat superbe, făcând tranziția de la subiectul focusat la fundalul blurat foarte bine și foarte lin.
Subiectul este luminat corespunzător, culorile sunt naturale și, per total, mi-a plăcut ceea ce am văzut. Pe timp de seară, la fel, telefonul nu supraexpune, culorile sunt naturale, negrul este intens fără a lumina artificial, iar ceea ce vedem noi cu ochii, același lucru îl reproduce și acest Magic5 Pro.
Nu regăsim urme de noise, de artefacte și așa mai departe, chiar se descurcă foarte bine, iar imaginile sunt luminate datorită tehnologiei de pixel binning și a chipset-ului separat pentru zona de foto integrat în acest device.
Pe partea de video, după cum am menționat mai devreme, telefonul acesta dispune de tehnologii care îl fac un device perfect pentru un creator de conținut video. Asta pentru că telefonul poate filma în 4K la 30 sau 60 fps, într-un format video de 16:9 sau 21:9.
Are o stabilizare incredibilă, focusul este unul foarte rapid, culorile sunt vibrante, ai posibilitatea de a activa modul LOG pentru o coloristică în postproducție, filmează în 10 bit, însemnând că poți înregistra mai mult de 1 miliard de nuanțe de culori față de cele 16 milioane în modul normal. Iar pe lângă cele menționate, mai ai la dispoziție și 8 variante de LUT-uri care transformă imaginea într-una cinematografică.
Ce-i drept, pe partea de filmare pe timp de zi, telefonul se descurcă grozav, culorile sunt vii, are o stabilizare foarte bună, imaginile sunt sharp cu un focus rapid și un HDR foarte bun, însă, în schimb, pe timp de seară, se păstrează toate cele menționate mai devreme, numai că de această dată, din păcate, adăugăm noise.
Pe partea de selfie, regăsim un senzor de 12 MP, f/2.4, ultrawide, cu o deschidere de 100˚, putând astfel să faci o poză de grup cu foarte mulți membri la un loc.
Aceleași impresii le am și despre această cameră frontală. Imaginile mi se par bine echilibrate, culorile sunt naturale, albul este unul cât se poate de apropiat de realitate, sunt clare, se descurcă bine chiar și atunci când o lumină puternică se află în spatele sau în fața subiectului, iar modul portret este unul foarte bun. Decupajul dintre subiect și fundal este unul bun, intensitatea de bokeh este una consistentă, și în ansamblu sunt foarte încântat de aceste imagini, atât cele de pe timp de zi, cât și cele de pe timp de seară.
Pe partea de video, telefonul este capabil să înregistreze la o rezoluție 4K în 30 fps, cu o stabilizare și un rezultat pozitiv. Respectiv, stabilizarea este bună, culorile și luminozitatea sunt bune, și în ansamblu, acest telefon se descurcă foarte bine atât pe partea de foto, cât și pe partea de video.
Concluzie
Ca o concluzie despre acest Honor Magic5 Pro 5G, este că îndeplinește majoritatea cerințelor pe care utilizatorii le-au dorit. Și aici mă refer la faptul că telefonul arată bine, are o performanță bună, încărcare rapidă, chiar dacă s-ar fi putut face și mai bine, zona de foto/video este remarcabilă, are o autonomie mare, un ecran superb, o conectivitate bună, accesorii complete la pachet, un sunet grozav și multe funcții și caracteristici bazate pe AI.
Ca minusuri, aș putea spune că este un telefon destul de greu, uneori se încălzește, ceea ce înseamnă că nu are o răcire prea eficientă, iar prețul este puțin cam piperat.
În rest, dacă nu luăm în considerare aceste minusuri, care nu sunt atât de majore, telefonul este cu adevărat MAGIC.
Telefon mobil Honor Magic 5 Pro, Dual SIM, 12GB RAM, 512GB, 5G, Meadow Green
HONOR Magic5 Pro
-
Design
-
Ecran
-
Sunet
-
Constructie
-
Performanta
-
Baterie
-
Camera principala
-
Camera secundara
-
Pret