Să fi scăpat de o posibilă “hackereală” din partea unei persoane random?
De multe ori, frecventez Starbucks pentru a-mi edita materialele, a scrie articole și așa mai departe.
Efectiv, lucrez de la o cafenea deoarece, la domiciliu, sunt distras de filmele sau serialele de pe Netflix, de mâncare sau de statul pe telefon, pierzând astfel un timp destul de prețios.
Cu câteva minute înainte să scriu acest articol, am fost abordat de o persoană de naționalitate srilankeză, indiană, whatever, cu o carte de vizită pe care scria ceva despre “Biserica română…..” și care avea câteva coduri QR. Ciudat era faptul că nu părea genul de persoană interesată de biserica noastră, plus că, pe ea erau coduri QR cu logo-uri de Telegram și unul pe care nu l-am recunoscut.
Fast forward, tipul mă întreabă dacă pot scana acel cod QR pentru că el nu mai are baterie la telefon.
Culmea, era la câteva mese de mine și văzusem că stătea pe telefon. Așadar, i-am spus frumos că nu pot scana coduri QR din cauza că pot fi suspicioase și pot conține link-uri de phishing sau malware care îți pot fura datele și informațiile de pe telefon.
Așadar, fie că persoana era rău intenționată sau nu, ce vă recomand este să nu scanați coduri QR găsite la persoane random sau pe afișe, clădiri sau alte locuri de acest gen, deoarece pot conține fel de fel de chestii care vă pot fura datele personale.