Fii turist în România – 16 obiective turistice de vizitat, informații și prețuri

Mihai Jeliu
Mihai Jeliu - Tech Reviewer
19 Min Citire

România – o țară frumoasă, cu o mulțime de obiective turistice

Cu puțin timp în urmă, am urmărit pe TikTok câțiva turiști străini care erau încântați de obiectivele turistice de pe meleagurile noastre. Din acest motiv, m-am gândit că ar fi interesant să realizăm chiar noi, românii, un proiect pentru a promova aceste frumuseți pe care încă le mai avem.

Masa Tacerii - #TuristInRomania
Chipul lui Decebal - #TuristInRomania
Cascada Bigar - #TuristInRomania - 16 obiective turistice de vizitat in Romania
Cheile Oltetului #TuristInRomania
Cascada Bigar - #TuristInRomania

Așadar, împreună cu soția, am realizat un traseu pentru 3 zile pe care să-l parcurgem cu cei mici (doi adulți și doi băieți de 4 și 7 ani), pentru a promova aceste zone superbe și a ne bucura de ele în același timp.

În acest articol, vă voi povesti câteva lucruri esențiale de care să țineți cont, informații despre cazare, imagini realizate cu noul Huawei Pura 70 Ultra, precum și consumul de combustibil pe bucăți și pe întregul traseu.

Lista obiectivelor

Lista obiectivelor pe care le-am vizitat este următoarea:

  • Cheile Oltețului
  • Peștera Muierilor
  • Chipul lui Decebal
  • Tabula Traiana
  • Mănăstirea Mraconia
  • Peștera Ponicova
  • Cascada Bigăr
  • Podul peste râul Miniș
  • Izbucul Bigăr
  • Grota Bigăr
  • Puntea Suspendată
  • Moara Tradițională pe apă
  • Cele 7 tuneluri din Cheile Nerei
  • Poarta Sărutului
  • Masa Tăcerii
  • Coloana Infinitului

Pentru a ne putea bucura de aceste drumuri cu priveliști superbe, dar și lungi de circa 1200 km (cu plecare și întoarcere în București – consum de 5,3%), am optat pentru o mașină confortabilă, înaltă, spațioasă și cu un consum redus de combustibil.

Și anume, noua Honda ZR-V e:HEV full hybrid, care dispune de două motoare electrice și un motor pe benzină, oferind performanță și eficiență în orice situație de pe traseu. Este vorba despre 184 CP, un cuplu de 315 Nm, un consum mixt de 5,8 L/100 km și o autonomie de până la 1.000 km. La final, voi vorbi și despre consumul total, precum și despre cel dintre respectivele orașe.

Honda ZR-V e:HEV 2024
Honda ZR-V e:HEV 2024

Pentru a avea siguranță pe drumuri, am optat și pentru o cameră de bord care să supravegheze atât ziua, cât și noaptea drumurile parcurse, dar și atunci când mașina este parcată.

70mai A510 Dual
70mai A510 Dual
70mai A510 Dual

Și anume, o cameră de bord 70mai A510 Dual care poate înregistra la o rezoluție de 2K cu HDR, dispune de conectivitate 4G, GPS și, mai ales, un sistem ADAS care oferă o interfață foarte interesantă, dar și o localizare precisă a traseului parcurs pe videoclipurile înregistrate.

Vă las mai jos recenzia acesteia, dar și câteva exemple de videoclipuri înregistrate cu ea, atât cu camera din față, cât și cu cea din spate.

Ziua 1

Cheile Oltețului, Peștera Muierilor

Cheile Oltețului

Prima oprire din #TuristInRomania a fost la Cheile Oltețului pentru a străbate un traseu de-a lungul râului Olteț.

Cheile Oltetului #TuristInRomania
Cheile Oltetului #TuristInRomania

Peisajele și atmosfera au fost plăcute și răcoroase datorită râului, care ne-a ajutat să nu simțim căldura ridicată de afară și să ne bucurăm de apa rece stropindu-ne cu ea.

Ce trebuie să menționez este faptul că trebuie să fiți echipați și pregătiți pentru un traseu care durează circa o oră și 30 de minute.

Cheile Oltetului #TuristInRomania

Un alt lucru de care trebuie să țineți cont este că până la jumătatea traseului totul este în regulă. Apa are un nivel destul de redus, cu zone aproape uscate pe care poți păși fără să te uzi, numai că de la jumătate încolo, lucrurile devin din ce în ce mai complicate.

Respectiv, apa ajunge cam până la genunchi și devine puțin mai dificil de parcurs dacă ești alături de copii sub vârsta de 10-12 ani. Noi nu am avut aceste informații „prețioase” pentru a ne fi pregătit pentru ceea ce urma să parcurgem.

Cheile Oltetului #TuristInRomania
Cheile Oltetului #TuristInRomania

Cu chiu cu vai, am reușit cu cei mici în brațe să străbatem acest traseu, care s-a dovedit a fi unul frumos. Ce trebuie să mai țineți cont este că, odată ce ajungeți spre finalul traseului (dacă ajungeți la o țeavă care traversează dintr-o latură în cealaltă a râului, acolo este capătul), este să urmăriți simbolul cu cruce albastră pentru a putea urca pe acel deal.

Cheile Oltetului #TuristInRomania

Noi nu am știut acest lucru de la început, iar norocul nostru a fost că, convinși că nu mai avea rost să continuăm pentru că nu știam pe unde se iese de pe traseu și am hotărât să ne întoarcem, am întâlnit câțiva oameni care parcurgeau acest traseu și ne-au spus că de la locul de unde tocmai ne-am întors, acolo trebuia să urmărim acea cruce albastră.

Cheile Oltetului #TuristInRomania
Cheile Oltetului #TuristInRomania

Într-un final, am găsit-o și am terminat acest traseu de nivel mediu, pe care l-aș recomanda persoanelor cu copii de peste 10-12 ani.

Cheile Oltetului #TuristInRomania
Cheile Oltetului #TuristInRomania

Cu plecare din București, în cei 240 km parcurși, 4 persoane, portbagaj plin, AC pornit – consumul cu noua Honda ZR-V e:HEV a fost de 5,7%.

Peștera Muierilor

A doua oprire din prima zi de #TuristInRomania a fost la Peștera Muierilor.

Aici ne-am putut bucura de o atmosferă răcoroasă de circa 10 grade, indiferent de anotimp, chiar dacă la exterior temperaturile ajungeau la acel moment chiar și la 38 de grade.

Pestera Muierilor - #TuristInRomania

Nu pot să spun că nu am mai vizitat-o până în prezent, dar mă bucur că am făcut-o din nou alături de cei mici, având ocazia de a vedea și de a afla despre modul natural în care sunt create stalactitele, stalagmitele, perioada de formare și vechimea peșterii.

Pe lângă aceste informații, am aflat că istoria acestei peșteri este una și mai stufoasă. Peștera, în timpuri străvechi, a adăpostit, în timpul războaielor, foarte mulți copii și femei când bărbații plecau la luptă, de unde îi vine și numele. Este, de asemenea, prima peșteră electrificată din România.

Pestera Muierilor - #TuristInRomania
Pestera Muierilor - #TuristInRomania

Intrarea în peșteră a costat 20 lei pentru adulți, iar copiii care nu sunt elevi au intrarea gratuită.

Drumul dintre Cheile Oltețului și Peștera Muierilor a fost de circa 16 minute, deci, dacă sunteți pe traseul menționat mai sus, ar fi păcat să nu vizitați această peșteră minunată, lungă de circa 573 m pentru vizitare și cu până la 7000 m pe patru niveluri.

Cazarea din prima zi

Finalul primei zile. O zi plină de aventuri, distracție, suspans, dar și relaxare. De aceea, prima cazare la care am optat a fost Pensiunea Xinela, pentru a ne bucura de puțină relaxare la piscină, o partidă de biliard, să ne bucurăm de soare pe șezlonguri, iar copiii să se joace în trambulină, leagăn și balansoar.

Pensiunea Xinela - #TuristInRomania
Pensiunea Xinela - #TuristInRomania
Pensiunea Xinela - #TuristInRomania

Camera este destul de OK, cu baie privată, un pat mare de aproximativ 140 cm, frigider în cameră, terasă, mese acoperite, bănci și multe alte facilități. Pentru o noapte, prețul a fost de 230 lei, ceea ce mi s-a părut destul de OK pentru ceea ce oferea.


Ziua 2

Chipul lui Decebal, Tabula Traiana, Mănăstirea Mraconia, Peștera Ponicova, Cascada Bigăr, Podul peste râul Miniș, Izbucul Bigăr și Grota Bigăr, Puntea suspendată, Moara Tradițională pe apă

Chipul lui Decebal, Tabula Traiana, Mănăstirea Mraconia, Peștera Ponicova

Chipul lui Decebal - #TuristInRomania
Chipul lui Decebal - #TuristInRomania
Chipul lui Decebal - #TuristInRomania

Pentru călătoria din a doua zi ca și #TuristInRomania a fost una de relaxare față de cea anterioară, unde am străbătut trasee prin râu și am explorat puțin ghemuiti peșteri și altele.

Chipul lui Decebal - #TuristInRomania
Chipul lui Decebal - #TuristInRomania

Și anume, am străbătut Defileul Dunării cu o șalupă pentru a vizita obiectivele turistice precum Chipul lui Decebal, pe care din păcate sculptorii din acea perioadă au reușit să finalizeze doar 75%, Mănăstirea Mraconia, care este poziționată pe marginea Defileului Dunării, Tabula Traiana, un monument ridicat de către împăratul roman Traian, care reprezintă marsul trupelor imperiale romane spre Dacia și comemorează victoriile Imperiului Roman, dar și Peștera Ponicova, una dintre cele mai mari peșteri de pe Defileul Dunării.

Chipul lui Decebal - #TuristInRomania

Traseul a durat circa 2 ore dus-intors, iar prețul pentru 2 adulți și 2 copii a fost de 150 lei. (Nu ezitați să negociați)

Chipul lui Decebal - #TuristInRomania
Chipul lui Decebal - #TuristInRomania

Pentru cei 157 km de la Baia de Fier până la Orșova, drumul a fost confortabil, așa cum eram obișnuiți să fie în noua Honda ZR-V e:HEV pachetul Advance, iar consumul a fost de doar 5,3%. Imaginile înregistrate cu camera 70mai A510 Dual, cu modul ADAS pornit, le puteți vedea în exemplele de mai sus.

Cascada Bigăr, Podul peste râul Miniș, Izbucul Bigăr și Grota Bigăr

Al doilea popas din aventura #TuristInRomania a fost la Cascada Bigăr, una dintre cele mai impresionante cascade naturale din România și din lume, poziționându-se în același timp pe locul 1 în topul celor de la The World Geography.

Cascada Bigar - #TuristInRomania
Cascada Bigar - #TuristInRomania

Imediat lângă cascadă, puteți vizita contra cost (10 lei intrarea pentru adulți, gratuit pentru copiii mai mici de 7 ani) Podul peste râul Miniș, Izbucul Bigăr și Grota Bigăr. Nu este ceva extraordinar, dar dacă tot sunteți acolo, n-ar fi rău să faceți acest traseu de circa 20 de minute dus-întors.

Cascada Bigar - #TuristInRomania
Cascada Bigar - #TuristInRomania

Ca punct de reper, pentru a ajunge la Cascada Bigăr, urmăriți semnul mare pe care scrie „Paralela 45 nord”, fiind între comuna Poneasca și Pastravaria Valea Minișului. Vă spun asta pentru că este ușor de trecut pe lângă ea.

Cascada Bigar - #TuristInRomania
Cascada Bigar - #TuristInRomania

Drumul de circa 82 km dintre Orșova (de la Chipul lui Decebal) până la Cascada Bigăr a oferit priveliști superbe, serpentine, urcușuri și coborâșuri. Consumul a fost de 5,1% cu noua Honda ZR-V e:HEV. La fel, imagini cu camera de bord 70mai A510 Dual le puteți vedea în clipul de mai sus.

Puntea suspendată, Moara Tradițională pe apă

Cel de-al treilea popas din a doua zi a fost la Puntea suspendată, care personal îmi aduce aminte de copilărie, fiind un pod lung care traversează râul Nera.

Puntea suspendata Caras Severin - #TuristInRomania
Puntea suspendata Caras Severin - #TuristInRomania

Trebuie să călcați cu atenție, deoarece este destul de vechi, dar încă pare suficient de robust și traversabil. Ceea ce este interesant este că peste acest pod veți trece către un traseu pe care urmează să vi-l spun imediat.

Puntea suspendata Caras Severin - #TuristInRomania
Puntea suspendata Caras Severin - #TuristInRomania

Tot în aceeași zi, un ultim obiectiv pe care l-am vizitat a fost Moara Tradițională pe apă, care personal mi s-a părut parcă desprinsă din povești. Natura a preluat o bună parte din acoperiș, podul către ea este plin de mușchi de copac și pare să arate ca dintr-un basm.

Puntea suspendata Caras Severin - #TuristInRomania
Puntea suspendata Caras Severin - #TuristInRomania

Cazarea din a doua zi

După un astfel de traseu relaxant și plin de locații superbe pe care România le are, am ajuns să ne odihnim și noi puțin. Așadar, am ales o cazare în Sasca Montană numită Casa Borcean 2.

Pensiunea Borcean 2 - #TuristInRomania

Locația a fost foarte primitoare, cu o curte mare cu iarbă folosită ca loc de joacă și zone de relaxare cu mese, balansoare, leagăne, și plin de crini înfloriți cu miros extraordinar.

Este potrivită atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Dacă ești pofticios de o băutură spirtoasă locală, cafea, bere sau sucuri, le poți comanda de la cazare.

Camera mi s-a părut potrivită pentru noi patru. Aveam un pat mare de 140 cm plus încă unul pentru o persoană, frigider mare în cameră, baie privată, aer condiționat și WiFi. Costul pe noapte a fost de 230 lei.


Ziua 3

Cele 7 tunele din Cheile Nerei, Poarta Sărutului, Masa Tăcerii, Coloana Infinitului

Cele 7 tunele din Cheile Nerei

Pentru a treia zi din această minunată călătorie cu copiii, am deschis ochii de la prima oră, am savurat o cafea bună la cazare și am plecat cu toții să vizităm cele 7 tunele din Cheile Nerei, dar și drumul până acolo.

Traseul 7 Tunele - #TuristInRomania
Traseul 7 Tunele - #TuristInRomania

Plecarea s-a făcut de la Pensiunea Patru Anotimpuri, unde, vizavi, există și o parcare gratuită, către acea punte menționată anterior, imediat spre dreapta pe drumul bătătorit, urmând marcajul alb și roșu de pe copaci, stânci și bolovani.

Traseul 7 Tunele - #TuristInRomania
Traseul 7 Tunele - #TuristInRomania

Mi s-a părut un drum ușor de parcurs chiar și pentru copii, cu peisaje asemănătoare celor din filme (urmați marcajele cu linii roșii și albe de pe copaci și stânci).

Pe traseu veți vedea o mulțime de lucruri frumoase, cum ar fi câmpii cu fân, drumuri forestiere cu rădăcini de copaci vizibile, puteți face o pauză pe malul râului Miniș, savurați mirosul minunat al naturii, observați libelule și diverse sopârle șuierând printre tufișuri.

Traseul 7 Tunele - #TuristInRomania
Traseul 7 Tunele - #TuristInRomania

Ce trebuie menționat (și nu am avut ghinion, doar ne-am informat înainte de a-l parcurge), este că este mai sigur să urmați traseul pe drumul bătătorit și nu prin iarbă, deoarece este posibil să întâlniți vipere sau șerpi. Nu am întâlnit, dar am auzit că este posibil.

Traseul 7 Tunele - #TuristInRomania
Traseul 7 Tunele - #TuristInRomania

Deci, luați un băț în mână și faceți gălăgie prin iarbă când traversați, pentru a evita situații neplăcute.

După ce am parcurs acest traseu, am ajuns la Tuneluri. Mai precis, sunt 7 tunele săpate în munte încă din perioada ocupației otomane, cu scopul de a ușura trecerea localnicilor și a soldaților prin zonă.

Traseul 7 Tunele - #TuristInRomania
Traseul 7 Tunele - #TuristInRomania

Trebuie să aveți lanterne sau să utilizați cele de la telefon, deoarece unele tuneluri pot ajunge până la 40 m.

Traseul dus-întors durează aproximativ două ore. Puteți lua cu voi un sandviș și să vă răcoriți pe malul râului Nera.

Traseul 7 Tunele - #TuristInRomania
Traseul 7 Tunele - #TuristInRomania

Următorul punct turistic este în Târgu Jiu, așa că am parcurs aproximativ 268 km, unde o parte din ei a fost pe marginea Defileului Dunării, admirând priveliștea superbă, unde, la un moment dat, am întâlnit și Chipul lui Decebal.

Cei 268 km parcurși cu Honda ZR-V, cu 4 persoane, AC pornit, portbagaj plin și drum muntos, au avut un consum de 4,8% datorită tehnologiei full hybrid cu care vine mașina.

Poarta Sărutului, Masa Tăcerii, Coloana Infinitului

Cazarea din a treia zi

Odată ajunși în Târgu Jiu, primul lucru a fost să ne cazăm pentru a ne putea schimba în haine mai de oraș, lăsându-le pe cele de natură la cazare.

Cazare Elania Residance
Cazare Elania Residance
Cazare Elania Residance
Cazare Elania Residance

Astfel, ne-am cazat la Elania Residence, o cazare cu gust, un design interior aparte, luxos, cu mobilier vintage dar cu gust, baie superbă și mare cu cabină de duș, iar intrarea în motel se face pe bază de cod de acces. Singurul minus pentru noi, cel puțin, era lipsa unui frigider în cameră. Dar probabil cei care se cazează aici nu au nevoie de răcire pentru băuturi sau alte necesități de la lada frigorifică. Cazarea costă 150 lei pe noapte.

După ce ne-am schimbat și am luat prânzul în oraș, ne-am pregătit să vizităm ultimele obiective turistice de pe listă, și anume Poarta Sărutului, Masa Tăcerii și Coloana Infinitului, sculpturi superbe realizate de Constantin Brâncuși.

Poarta Sarutului - #TuristInRomania
Masa Tacerii - #TuristInRomania

Cele două obiective turistice, Poarta Sărutului și Masa Tăcerii, sunt în același loc și pot fi admirate de la distanță.

Coloana Infinitului se află la capătul opus față de cele două menționate mai devreme, la aproximativ 20 de minute de mers pe jos.

Coloana Infinitului - #TuristInRomania
Coloana Infinitului - #TuristInRomania

Pot să spun că sculpturile sunt frumoase, fiecare având o semnificație aparte, și merită să le vizitați dacă ajungeți în Târgu Jiu.

Coloana Infinitului - #TuristInRomania
Poarta Sarutului - #TuristInRomania

Aceasta a fost călătoria noastră alături de cei mici, unde am adunat amintiri frumoase, momente amuzante, suspans și am admirat peisaje superbe pe care România încă le mai are și pe care vi le recomand să le vizitați.

#TuristInRomania se încheie aici, pentru moment, dar vor mai urma și alte călătorii de acest gen pe viitor.

Țin să menționez că imaginile realizate pe întreaga călătorie au fost realizate cu un telefon Huawei Pura 70 Ultra, iar recenzia sa poate fi văzută mai jos.

Le mulțumim partenerilor noștri de drum Honda România, 70mai, BlackTech.ro și Huawei România și poate că în viitor vom organiza alte expediții pentru a promova turismul în România.

Distribuie acest articol
Tech Reviewer
Urmăriți:
Pasionat de gadget-uri, tehnologii noi și jocuri pe mobil. Cu o experiență de peste 9 ani în domeniul tehnologiei, ofer informații precise și corecte pentru pasionații de inovație digitală.
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *