Căști wireless open ear pentru cei activi, cu un design atrăgător, un sunet bun și un preț accesibil – HUAWEI FreeArc
Zilele astea am tot ieșit la alergat, și nu pentru că vreau să slăbesc (fiindcă oricum am o siluetă de invidiat), ci pentru a testa cele mai noi căști wireless open ear de la Huawei, care sunt dedicate sportivilor sau celor care se antrenează într-o sală de fitness și vor să audă și ce bârfe se mai discută.
Dacă mi-ați urmărit video-ul în care v-am prezentat modelul FreeClip, cam pe același principiu merg și acestea, doar că sunt mult mai potrivite persoanelor active.
Așadar, astăzi vom vorbi despre modelul Huawei FreeArc.
O pereche de căști wireless open ear, cu o formă ceva mai ciudată față de ce ne-am obișnuit, dar care sunt extrem de utile și confortabile pentru cei ce practică cardio, drumeții, merg pe bicicletă, antrenamente indoor sau outdoor și așa mai departe.

Așa că îți recomand să citești până la final, fiindcă vei afla cum arată, cum se simt când le porți, cum se aud, ce autonomie oferă, cu ce plusuri sau minusuri vin și ce concluzie am eu despre ele.
Unboxing
La capitolul „ce găsim în pachet”, aș putea spune că sunt puțin dezamăgit. Hai să vedem și de ce.
În primul rând, așa cum se poate vedea pe cutia cu care vin căștile, avem o mulțime de specificații destul de bune.

Mai exact, cele pe care le am eu la review sunt pe culoarea gri, dar mai ai de ales dintre negru și un verde lămâie care arată foarte bine.

Apoi, vedem că ele au o certificare IP57 pentru apă și praf, astfel încât să nu stai cu grija atunci când transpiri sau când alergi în timp ce plouă. Se pot conecta la două device-uri simultan, au o stabilitate foarte bună în apeluri și o autonomie de până la 28 de ore cu tot cu dock. Specificații care, aș putea spune, nu sunt rele deloc.
Însă, unde am fost dezamăgit este faptul că în pachet vom găsi doar manualele de utilizare și dock-ul de încărcare, împreună cu căștile la interior. Practic, nici cablu de încărcare nu mai avem la pachet.



Ceea ce, trendul acesta de a elimina accesoriile din pachet, păstrând în același timp prețul ca și cum le-ai avea, mi se pare destul de exagerat.
Design și Construcție
La nivel de design și construcție, pot să spun că îmi plac destul de mult materialele din care sunt realizate și felul în care arată căștile. Așa că, hai să le luăm pe rând.
Dock-ul de încărcare
Dock-ul este dintr-un plastic dur și extrem de fin, de-ți lasă impresia că este din catifea.

Vine cu o dimensiune, aș spune, destul de atipică pentru o pereche de căști, fiind ceva mai mare decât unele normale, iar deschiderea și închiderea capacului sunt destul de ferme.
Asta fiindcă, la interior, are un magnet foarte puternic ce nu permite deschiderea accidentală. Iar același lucru îl vei observa când scoți sau pui căștile în dock, unde prinderea este la fel de puternică.

La exterior, pe partea din față, avem LED-ul care ne indică atunci când realizăm conectarea cu telefonul sau când sunt încărcate sau descărcate. Pe spate, avem mufa USB-C cu care le putem încărca, iar la interior, când deschidem capacul, găsim butonul pentru conectarea cu telefonul, laptop-ul sau alte device-uri.



Ce-i lipsește dock-ului și mi se părea foarte util să o fi avut, este încărcarea wireless. Deci, încărcarea va fi doar prin fir.

Căștile
La nivel de căști, avem multe de discutat în privința construcției și design-ului, fiindcă pentru a ajunge la felul în care le vedem, a fost nevoie de o analiză a peste 10.000 de forme ale pavilionului urechii, numită de către Huawei C-Bridge Design. Asemănător căștilor FreeClip pe care le-am testat.

În primul rând, ele, la exterior, sunt realizate dintr-un silicon lichid care nu irită pielea în timpul purtării.
În general, atunci când alergi și transpiri, în unele cazuri pielea se irită destul de ușor, însă Huawei ne asigură că acest lucru nu se va întâmpla cu acest model.

Iar la interior, avem un aliaj durabil, cu memorie Ni-Ti, care le permite să fie, în același timp, flexibile, rezistente la îndoire, dar și să le ajustăm după preferință. Deci, nu vă gândiți că sunt fragile, fiindcă nu sunt deloc.






Conform informațiilor celor de la Huawei, acest tip de aliaj și memorie pe care le găsim la interior au fost supuse la 20.000 de teste de purtare repetată pentru a se asigura că sunt extrem de rezistente în timp. Așa că nu vă faceți griji când le ajustați la urechi, fiindcă sunt rezistente.
Îmi place că sunt ușoare, încât nu le simți când le porți, se pun foarte ușor pe urechi, sunt echilibrate foarte bine și nu cad sau alunecă în timpul antrenamentelor, indiferent de cât ai încerca să le dai jos (asta se datorează design-ului S-Shaped Curve cu care vin, fiind special gândite pentru asta) și confortul pe care-l oferă în timpul antrenamentului chiar este unul destul de bun.

La nivel de design, pot să spun că s-a depus multă muncă și atenție la finisaje pentru a ajunge la felul în care se simt și cum arată. Mai exact, exteriorul este realizat printr-o tehnologie numită PPVD, care include 6 straturi de pulverizare și 5 straturi de acoperire pentru a-i da acest feeling.
Un alt lucru care mi-a plăcut este că au adus această dungă argintie metalică de jur împrejurul căștilor, împreună cu logo-ul Huawei, realizat cu laser, și că acest capăt al căștii, ce stă în spatele urechii, are o formă de picătură.

Așa cum se poate vedea, pe interior avem casca ce va sta ușor în exteriorul urechii, încât să nu ne deranjeze, ca acele capișoane, în timp ce alergăm… și avem microfoanele care permit algoritmilor AI să amplifice claritatea și să reducă, în același timp, zgomotul vântului de până la 4 m/s atunci când ascultăm muzică sau în apelurile vocale.

Iar la exterior, pe logo-ul Huawei, avem controlul tactil cu care putem da next sau skip melodiei, de a da volumul mai tare sau mai încet, de a respinge apelul și așa mai departe.

Ce-mi place este că, chiar și atunci când folosim controalele tactile, căștile nu cad de pe urechi. Practic, nu trebuie să le atingi cu finețe, fiindcă ele stau bine prinse de urechi.
Funcții
Bun, hai totuși să vorbim despre ce funcții oferă și ce avantaje mai au, pe lângă faptul că stau extrem de bine, chiar și în cele mai bruste mișcări ale capului.
Așa cum am spus, ele vin cu o certificare IP57, ceea ce înseamnă că, indiferent că suntem transpuți, căștile nu au nicio problemă.
Sunt de tip open-ear și nu in-ear, ceea ce înseamnă că putem auzi muzica, dar și sunetele din jurul nostru, fără a ne deranja acele capișoane în urechi.
Vin cu tehnologii Open-Ear Listening și Dynamic Bass Algorithm, care amplifică muzica în funcție de ceea ce alegem din aplicație, dar vă voi arăta imediat și la ce mă refer.
Au o conectivitate superioară, aș spune, cu o rază de acoperire la exterior de până la 400 m și la interior de până la 100 m, se pot conecta la două device-uri simultan, respectiv la un laptop și un telefon, au o autonomie decentă, dar o încărcare destul de rapidă și sunt compatibile cu orice device Android sau iOS prin aplicația Ai Life.

Aplicație pe care o folosești pentru orice cășcă sau boxă Huawei, din care poți ajusta calitatea sunetului, respectiv Mod Implicit, Elevate, Amplificare înalte sau de a amplifica vocile, dar și de a-ți ajusta, după preferințe, controlul gesturilor, pe care le poți modifica pentru fiecare cășcă în parte, căutarea căștilor în caz că le ai pe undeva prin casă și nu știi pe unde sunt, latența audio pentru jocuri sau filme și, nu în ultimul rând, funcția de volum media suplimentar, care îi dă un boost volumului.





Baterie
Ei bine, căștile, pe cutie, arată că autonomia ajunge la până la 7 ore de ascultare continuă cu o singură încărcare și cu până la 28 de ore cu tot cu dock. Ceea ce nu e rău deloc pentru prețul pe care îl au, dar cred că se putea ceva mai bine.
Bineînțeles, pe cutie scrie una, în realitate e alta, și asta e valabil pentru orice model de căști.
Respectiv, dacă asculți cu volumul la maxim, ajungi undeva la 6 ore și 20 de minute, ceea ce e bine, fiindcă, dacă e să asculți la un volum în jur de 50%, într-adevăr ajungi fără probleme la acele 7 ore pe care ni le promit cei de la Huawei.

Totuși, unde am fost destul de încântat este la partea de încărcare rapidă, unde, pentru doar 10 minute în dock, poți asculta până la 3 ore de muzică.
Ceea ce mi se pare foarte bine atunci când vrei să faci o pauză și să-ți încarci căștile pentru următorul antrenament.
Sunet
La nivel de sunet, volumul este destul de tare, chiar dacă sunt unele open ear și nu in ear.
Sunetul exterior îl auzi doar când volumul e sub 80-90%, ceea ce, dacă vrei să auzi muzica, la 100% se aude foarte puternic, încât acaparează sunetul exterior. Iar aici nu mă refer la sunete precum picamare, zgomote puternice, ci discuții, vânt sau sunete mai decente.
Calitatea sunetului e posibil să fie chiar mai bună decât la FreeClip pe care le-am testat, însă lipsesc acel bass pe care îl auzi de obicei la o pereche de căști in ear.
Mai exact, înaltele sunt prezente, încât auzi vocile foarte clar, mediile la fel, ele fiind suficient de clare pentru a auzi instrumentele, dar sunetele joase, precum bass-ul, îl auzi mai mult în zona mediilor. Deci nu e un bass profund.
Dar, ținând cont de rolul pe care le au și pentru cine sunt potrivite, sunetul nu e unul rău.
Concluzie
Ca o concluzie despre noile căști wireless de tip Open Ear de la Huawei, pot să spun că au un design și o construcție premium, un confort mult mai ridicat pe timpul antrenamentelor decât unele clasice, oferă o conectivitate bună, un sunet de calitate pentru zona căștilor open ear, un raport calitate-preț foarte bun și o rezistență ridicată la întindere.
Ca minus, este lipsa cablului pentru încărcare, pe care nu-l mai regăsim în pachet, și autonomia, care cred că ar fi putut fi ceva mai bună.
Așadar, dacă ești sportiv și practici activități indoor sau outdoor, iar întrebarea este: Merită să ți le comanzi sau nu?
Cu siguranță, dacă nu iei în seamă minusurile pe care le-am menționat, raportul calitate-preț este foarte bun și cu siguranță vei fi mulțumit de ele.
Ofertă
Noile căști Huawei FreeArc vor fi disponibile în trei variante de culoare: Black, Grey și Green, la prețul de 599 lei. Însă, în perioada 17 martie – 7 aprilie 2025, acestea beneficiază de o ofertă specială!
Cupon de reducere: 100 lei (aplicabil direct pe pagina de produs), astfel prețul va scădea la 499 lei.
În plus, vei primi cadou 12 luni HUAWEI Loss Care și, pentru doar 49 lei în plus, poți adăuga la pachet brățara de fitness HUAWEI Band 9.