Cele mai bune căști wireless testate de mine – Huawei FreeBuds Pro 4 – iată și motivele, mai jos
Dragi urmăritori, așa arată o pereche de căști wireless de nota 10, care cu siguranță s-ar putea să fie printre cele mai bune perechi de căști wireless din acest an.
Mai exact, ceea ce vedeți acum sunt noile Huawei FreeBuds Pro 4, o pereche de căști wireless care consider cu tărie că au îndeplinit toate cerințele pe care le poate oferi o pereche de căști premium.

Și spun asta fiindcă anul trecut, la momentul recenziei, când am testat FreeBuds Pro 3, menționam că ele erau aproape perfecte.
Ei bine, anul acesta, după ce am testat FreeBuds Pro 4 mai bine de o lună de zile, pot să spun fără nicio emoție că acestea, din toate punctele de vedere, sunt cele mai bune căști wireless testate de mine.
Au un design extraordinar, cu finisaje și detalii aurii, un noise canceling superb cu ANC dinamic inteligent, tehnologie Hi-Res Audio Wireless, acustică lossless cu o rată de transfer de 2,3 Mbps, control bazat pe mișcările capului, autonomie mare, conexiune duală, încărcare wireless și o grămadă de alte funcții pe care le voi detalia în acest material.



Unboxing
Înainte de a vedea căștile și de a discuta despre ele, uitați-vă cât de premium poate arăta cutia și felul în care vin ele în pachet, încât ai impresia că în interior găsim vreun ceas luxos.

Bineînțeles, pe fața și pe spatele cutiei avem câteva detalii despre tehnologiile aduse căștilor, dar despre ele vom vorbi imediat.
În interiorul cutiei găsim, de această dată, așezate frumos, nu 3 capișoane de diferite mărimi, ci 6, dintre care 3 sunt din spumă cu memorie în 3 straturi.

Ce-i atât de special la aceste capișoane din spumă cu memorie? Ei bine, ele te vor ajuta să auzi mult mai bine în locurile extrem de zgomotoase, chiar cu 30% mai mult decât cele din silicon, iar melodiile vor fi și ele mai profunde.
Deci, dacă vrei un ANC mult mai eficient, un sunet mai clar în timpul melodiilor sau al convorbirilor, îți recomand să le folosești pe acestea, fiindcă diferența este una mare. În plus, sunt chiar mai confortabile în urechi.

Mai departe, avem manualul de utilizare, cablul de încărcare și, bineînțeles, dock-ul de încărcare cu căștile la interior.




Design
Chiar dacă nu avem schimbări majore în ceea ce privește forma dock-ului sau a căștilor față de generația anterioară, totuși avem o schimbare pe partea de aspect și culori, încât eu le văd mult mai reușite.
Trebuie să știți că ele vin în 3 culori, în cazul în care ai vreo altă preferință.
Mai exact, vin pe acest negru mat, verde și alb, toate păstrând aceleași detalii aurii atât pe dock, cât și pe exteriorul căștilor. Însă, eu cred că acestea pe negru mat arată cel mai bine, având aceste detalii aurii care ies foarte frumos în evidență pe negru.





Așa cum se poate vedea, avem un contur auriu în jurul capacului și în zona mufei de încărcare.
Pe lateral, avem un buton extrem de discret pentru conectarea cu telefonul sau alte două dispozitive în același timp, iar pe spate avem ceramică, pentru acel feeling fin de piatră jad, pe care se află sigla Huawei, care are și rolul de încărcare wireless și care arată extrem de bine. Fără să exagerez, arată foarte bine și chiar dovedește că fac parte din zona căștilor premium.


La interior, avem căștile care păstrează aceleași detalii aurii, respectiv simbolul cu H, care reprezintă tehnologia Huawei Sound, fiind și nivelul lor de top cu Hi-Res Audio Wireless și un Lossless de 2,3 Mbps. Apoi, avem conturul și logo-ul Huawei.

Ce mi-a plăcut foarte mult la designul căștilor este acest pattern cu linii fine și subtile gravate cu laser, care aduc un omagiu eleganței instrumentelor cu coarde și care le dau un vibe de produs de lux.
Recunosc că ar fi fost și mai bine dacă s-ar fi simțit când treceai cu degetul peste ele și dacă ar fi fost mate și nu lucioase, însă, chiar și așa, e un design reușit.
Tehnologia Audio
Acum că am văzut cum arată și ce regăsim în pachet, haideți totuși să vorbim despre ce le face atât de speciale față de alte modele de pe piață.
În primul rând, căștile sunt certificate IP54 pentru apă și praf. Așadar, cu ele puteți face fără probleme antrenamente chiar și pe timpul ploii, le puteți controla chiar și când aveți mâinile ude și așa mai departe.
Apoi, ele vin cu o îmbunătățire majoră din punct de vedere hardware și software pe partea de convorbiri vocale, având capacitatea de a anula zgomotul de fundal cu până la 100 dB sau vântul puternic de până la 10 m/s.
De asemenea, au o anti-interferență cu 200% în timpul apelurilor.
Pe partea de hardware, acest lucru este posibil datorită sistemului triplu de microfoane și a microfonului VPU de conducție osoasă, care preia vibrațiile direct din oase, făcându-le mai clare.
Pe partea de software, algoritmul AI de anulare a zgomotului specific frecvenței în timpul apelurilor distinge vocea umană și zgomotul de fundal, permițând astfel o filtrare mai bună a sunetului.
Astfel, convorbirile se vor auzi extrem de clar și precis, indiferent de zgomotul din jurul tău.
Mai departe, acestea vin cu un ANC dinamic inteligent care reduce foarte mult zgomotele de fundal, dar și cu Ultra-Hearing Dual Drivers care oferă un TWS mult mai precis, cu o viteză mare de transmisie audio fără întreruperi la 3,2 Mbps.
Mai exact, acestea sunt primele căști TWS care suportă transmisie audio lossless la 2,3 Mbps și au certificare Hi-Res Wireless Audio Lossless 2.3Mbps Gold, ceea ce înseamnă că redau sunet de o calitate ridicată.
Acestea sunt echipate cu tehnologia Polar Code și codec-ul L2HC 4.0, care le permit să transmită audio la o viteză mult mai mare decât modelele anterioare, oferind astfel o calitate a sunetului de 48 kHz/24 biți.
Nu în ultimul rând, sunt dotate cu tehnologia Dual-Driver True Sound, care combină două tipuri de difuzoare pentru a oferi un sunet mai calitativ. Unul produce basuri adânci, iar celălalt înalte clare. Astfel, sunetul devine mai spațial și potrivit pentru mai multe genuri muzicale, identificând instrumentele pentru un sunet de înaltă fidelitate.
De exemplu, la muzica clasică se aud viorile sau alte instrumente fine, iar la genuri precum heavy metal se aud tobele, și așa mai departe, toate la o calitate superioară.
Multe dintre ajustările pentru fiecare profil în parte, cu egalizator și stiluri de sunet, pot fi alese din aplicația dedicată, despre care vom vorbi imediat.
O altă caracteristică interesantă este controlul apelurilor în funcție de mișcările capului. Mai exact, când ești sunat, poți răspunde la apel prin mișcarea capului de sus în jos, sau îl poți respinge prin mișcarea capului din stânga în dreapta. O funcție pe care nu am întâlnit-o până acum.
Calitatea sunetului
La nivel de calitate a sunetului, pot spune că este una foarte ridicată și cu un volum puternic, indiferent de genul muzical ascultat. Credeți-mă, am ascultat timp de o lună de zile, de la muzică clasică până la Rammstein.
Au un volum destul de ridicat, un bass puternic, mediile și înaltele sunt prezente, iar anularea zgomotului este superioară față de ce am testat până acum.

Sunt foarte confortabile în urechi, însă, recunosc, că sunt mult mai confortabile cu cele din spumă cu memorie.
Controlul melodiilor sau al modurilor ANC se face prin gesturi, respectiv prin ciupiri, atingeri repetate, glisare pentru volum mai tare sau mai încet și așa mai departe, și sunt foarte responsive.
Scoaterea și punerea lor în dock este simplă, având magneți destul de puternici în dock-ul de încărcare, încât stau ferme chiar și atunci când le întorci și le zdruncini.
Latenta în jocuri este destul de mică, încât nu se observă diferențe în timp ce te joci.
Experiența în vizionarea filmelor este foarte bună, cu un sunet stereo de calitate, iar autonomia lor este mult mai ridicată față de generația anterioară, chiar dacă tehnologia Lossless 2,3 Mbps și ANC-ul pe modul Ultra consumă multă energie.
Autonomie
Acestea oferă până la 7 ore de ascultare continuă cu ANC oprit sau până la 5 ore cu ANC activat. Cu tot cu dock, autonomia totală fără ANC ajunge până la 33 de ore, iar dacă folosești constant ANC, aceasta va fi de 23 de ore.

Ceea ce mi se pare o autonomie foarte bună pentru prețul lor.
Aplicație
Pe partea de aplicație, poți folosi Ai Life pentru a-ți alege nivelul de noise canceling, respectiv dinamic, unde acestea își vor ajusta automat în funcție de zgomotul exterior, confortabil, general sau ultra, unde sunetul exterior este aproape inexistent.

Puțin mai jos, ai profilele pentru amplificarea bass-ului, a înaltelor, a vocilor, pentru a auzi instrumentele mai clar, Hi-Fi Live, care mi se pare cel mai clar și potrivit tuturor genurilor, dar și cele echilibrate, muzica clasică sau egalizator personalizat.
Tot în aplicație, ai posibilitatea de a prioritiza fie calitatea sunetului, fie conexiunea, testul de potrivire a capișoanelor sau o sugestie dintre cele cu memorie sau cele standard, controlarea gesturilor, unde le poți schimba în funcție de preferințe, respectiv pentru a prelua apelul, a schimba melodiile, a da volumul mai tare sau mai încet, sau a schimba modurile pentru ANC și așa mai departe.






Și nu în ultimul rând, funcția menționată mai devreme, unde poți controla apelurile prin mișcarea capului, căutarea căștilor, actualizările și setările lor.
Ai cam tot ce ți-ar trebui pentru personalizarea sunetului la o calitate cât mai ridicată.
Concluzie
Ca o concluzie despre noile Huawei FreeBuds Pro 4, acestea sunt cele mai reușite căști pe care le-am testat.
Bifează designul premium, sunetul TWS clar și puternic, un ANC ridicat, fiind potrivite chiar și în medii zgomotoase, cum ar fi metroul, avionul sau alte zone aglomerate și zgomotoase.
Calitatea audio în convorbiri este foarte bună, chiar și atunci când te afli într-un loc zgomotos sau la o petrecere. Au o autonomie mare și un preț bun comparativ cu ce găsești la alți producători.
Le văd extrem de potrivite persoanelor active profesional, care sunt mereu în mișcare și pun un preț deosebit pe intimitate, dar și pentru iubitorii de muzică, care caută un sunet de calitate superioară.