Huawei Mate X6 – Review: Cea mai bună cameră foto de pe un pliabil

Mihai Jeliu
Mihai Jeliu - Tech Reviewer
29 Min Citire
Huawei Mate X6 – Review: Cea mai bună cameră foto de pe un pliabil
8.8 Alegere excelentă
Huawei Mate X6
Vezi preț aici

Huawei Mate X6 vine cu cea mai bună cameră foto de pe un pliabil, dar și multe alte caracteristici interesante

Astazi vom vedea cu ce lucruri interesante vine Huawei cu noul lor pliabil, Mate X6, cu ce plusuri și minusuri vine, dar și ce concluzie am eu despre el.

Și ca să vă răspund la întrebarea pe care o regăsesc tot mai des în mesajele de pe social media: chiar dacă Mate X6 seamănă cu modelul V3 de la Honor, ele sunt două telefoane diferite, atât din punct de vedere hardware, software, design și construcție.

Deci, chiar dacă de la distanță seamănă între ele, de aproape sunt două telefoane total diferite.

Bun, acum că am lămurit oarecum acest subiect, haideți să vedem cu ce se remarcă noul Mate X6 și ce concluzie am eu despre el, fiindcă sincer, vine cu multe caracteristici pe care niciun pliabil nu le oferă.

Unboxing

Vă vine să credeți sau nu, în cutia în care vine telefonul, avem un încărcător SuperCharge de 66W, lucru rar de găsit în pachet după noua legislație europeană.

Din păcate, vouă nu vă va veni cu un încărcător în pachet.

Mai avem un cablu cu mufe USB A la USB C, o cheiță pentru SIM și, nu în ultimul rând, o husă care protejează doar spatele telefonului.

Nu știu cât de mult îl va proteja atunci când va cădea pe cealaltă jumătate, însă avem 50% șanse să cadă pe partea cu husa.

Ce îmi place la ea este că vine cu suportul acela cu care putem pune telefonul pe verticală în timp ce mâncăm și vizionăm un serial sau un film.

Deci, e destul de practică și nu pare să îngroașe telefonul în vreun fel.

Pentru că, să nu ne ascundem după degete, știu că toți căutați vreo cană sau altceva pe care să sprijiniți telefonul în timp ce mâncați.

Design și Construcție

Hai totuși să vorbim puțin despre design-ul lui, fiindcă are toate motivele să fie un telefon extrem de frumos și care să arate premium. Și dacă vi se pare cunoscut, este la fel ca cel pe care l-am văzut și pe trifold-ul Mate XT, video prezent și aici pe canal, doar că marginile și restul detaliilor sunt argintii și nu aurii.

În primul rând, mie cel puțin, îmi place foarte mult spatele acesta din piele vegană de culoare roșie, sau vișiniu aș zice, care pe lângă aspect, îl face și plăcut la atingere atunci când este ținut în mână.

Totodată, el mai vine și pe culoarea neagră, dar eu cred că pe roșul acesta arată cel mai bine.

Apoi, un alt lucru care mi-a plăcut la design este că ies foarte frumos în evidență detaliile astea argintii de pe laturile telefonului, sigla Huawei, dar și modulul de camere, care este denumit Space-Age Orbit.

Ce aș vrea să mai adaug aici, dacă tot vorbim despre modulul de camere, este că, exceptând faptul că este într-adevăr mare și uneori inconfortabil de ținut cu o singură mână, fiindcă degetul stă fie peste cameră, fie îndoit sub cameră, el vine cu unul dintre cei mai complexi și reușiți senzori de pe un telefon pliabil.

Da, ați auzit bine. Iar cei mai interesanți dintre toți sunt cel de 50MP cu apertură variabilă fizică de la f/1.4 la f/4.0 și acesta care este un Senzor Ultra Chroma. Dar despre ce rol au fiecare și cum se descurcă, vom vorbi imediat.

Avem colțuri rotunjite de jur împrejur, încât să nu te deranjeze când îl folosești mai mult timp, laturile sunt rotunjite, plierea este perfectă și fără vreun spațiu între ecrane, iar balamaua este extrem de bine realizată.

Balamaua este destul de fermă la deschidere și închidere, poate fi deschisă în mai multe unghiuri.

Așa cum am spus, plierea este perfectă, fără spațiu, și fără să exagerez, mi se pare că, față de celelalte pliabile pe care le-am testat, balamaua de pe X6 mi-a oferit cea mai bună experiență de pliere și depliere.

În plus, deplierea este perfect dreaptă. Deci, dacă ne uităm mai atent, nu avem vreun unghi în jurul balamalei, fapt pentru care se reduce și acea cută de pe mijlocul ecranului.

Totuși, ce am apreciat este faptul că pe latura unde regăsim balamaua nu există vreun scris sau vreun logo. Eu, cel puțin, cred că este de ajuns să apară logo-ul doar pe spate și nu peste tot, cum am văzut la alte modele pliabile.

Sincer, eu cred că ar trebui să le ofere cineva un premiu lui Huawei, fiindcă pare că sunt printre singurii care mai aduc ceva îmbunătățiri la design și care pare să o facă foarte bine. Și nu vorbesc doar de acest telefon, ci de toate produsele lor.

Pentru un telefon pliabil, trebuie să recunosc că este extrem de confortabil și plăcut de utilizat.

Asta fiindcă avem o grosime de aproape 10 mm când este pliat și doar 4,6 mm când este depliat. Într-adevăr, nu este printre cele mai subțiri sau ușoare pliabile de pe piață, dar trebuie să recunosc că este una dintre cele mai confortabile pe care le-am testat.

Ce aș vrea să mai adaug este că telefonul vine cu un cadru din aluminiu aerospatial, fiind mai rezistent decât cel standard, o certificare IPX8 la apă și praf cu până la o adâncime de 2 m timp de 30 de minute. Și țineți cont că este un pliabil. Este 5G, dar nu pe zona europeană și vine cu un sertar pentru două Nano-SIM-uri.

Pe laterale avem două difuzoare pentru un sunet stereo și extrem de reușit pentru un pliabil cu o astfel de grosime, mufa de încărcare este una de tip USB-C 3.1 cu DisplayPort 1.2, mai avem și un senzor infraroșu cu care putem controla dispozitivele din casă și care mi se pare extrem de util, două microfoane în partea de jos și unul în partea de sus pentru o calitate ridicată în timpul apelurilor, iar pe lateral butoanele pentru volum și power, care totodată pe el regăsim și senzorul de amprente, care este extrem de rapid.

Totuși, ce mi-aș fi dorit este ca poziționarea butoanelor laterale să fie ceva mai jos, fiindcă este destul de greu să ajungi la ele când îl ții cu o singură mână. Dar, este de înțeles, fiindcă atunci când ai depliat telefonul, ai risca să stai cu degetul pe senzorul de amprente.

Telefonul vine cu conectivitate Wi-Fi 6, dar și o antenă îmbunătățită pentru un semnal mai bun în timpul convorbirilor și a vitezelor de internet, NFC pentru plățile cu cardul (fiindcă poți plăti chiar și cu Revolut), dar vorbim imediat, Bluetooth 5.2, dar și o baterie de 5150 mAh, ce se poate încărca prin fir la 66W și wireless la 50W.

Deci X6 vine cu o putere de încărcare mai mare prin wireless decât o pot face alte telefoane prin fir.

Ca să închei capitolul despre design și construcție, Mate X6 este un pliabil foarte frumos, arată premium, este ușor de manevrat cu o singură mână, este construit cu materiale rezistente la zgârieturi și lovituri, este confortabil și cred că Huawei a făcut o treabă extraordinară.

Ecran exterior

La exterior avem un ecran HUAWEI X-True LTPO OLED de 6,45 inch, cu un refresh rate adaptiv de la 1 la 120 Hz, certificat HDR, o luminozitate foarte bună de până la 2500 nits în peak, dar și o protecție a ochilor cu un PWM Diming de 1440Hz.

La nivel de culori și luminozitate, telefonul se descurcă excelent indiferent de lumina de afară sau din unghiul din care-l privești.

Negrul este negru, culorile sunt extrem de bune pe el, încât imaginile sunt extraordinar de plăcute, dimensiunea camerei selfie este una destul de mică încât să nu te deranjeze, iar marginile de jur împrejur sunt subțiri și egale.

Sincer, orice variantă de always-on display, imagini ca fundal, clipuri vizionate pe el sau de a naviga prin aplicații sau browsere, experiența este una foarte bună și cred eu că veți fi încântați de el.

Ce-mi place este că nu-i nici prea îngust, dar nici prea lat, încât îl poți folosi cu o singură mână fără probleme.

Și chiar dacă l-ai scăpa pe jos, ecranul vine cu a doua generație de Kunlun Glass, astfel că va rezista căderilor chiar și de la 1,2 m.

Ecran interior

Avem la fel un ecran LTPO OLED, doar că mai mare, cu diagonala de 7,93 inch, tot cu un refresh rate adaptiv de la 1 la 120Hz și certificare HDR Vivid, dar nu-i atât de luminos precum cel de pe copertă.

Totuși, ce trebuie să știți este că cei 1800 nits în peak sunt îndeajuns încât să poți vedea un film chiar și în soarele arzător, doar că am ținut să menționez că cel de la exterior este ceva mai luminos decât cel din interior.

În schimb, ce-i interesant la display-ul de la interior, față de alte modele de pe piață, e că sub el se află o placă din fibră de carbon care, din cele spuse de Huawei, ar rezista la o deformare de până la 380 GPa și i-ar oferi o rigiditate crescută cu 65%.

Deci, asta ar însemna că nu ar trebui să stăm cu griji când apăsăm cu degetul pe ecran că s-ar deforma, însă nu pot spune că rezistă la apăsarea cu unghiile pentru că nu-i sticlă ca pe exterior.

Dacă vă întrebați dacă s-a rezolvat problema cu cuta de pe mijlocul ecranului, ei bine, nu, dar este aproape insesizabilă pe acest model comparativ cu altele.

Iar asta se datorează și faptului că ecranul se depliabilă complet drept și cuta devine ceva mai fină. Însă, recunosc că după câteva ore, nu prea am mai băgat de seamă și n-am mai sesizat-o în timpul testării.

Cu toate că nu știu cum se va prezenta după o utilizare îndelungată, să zicem, de un an, dacă se va accentua sau nu.

În orice caz, cu siguranță te vei obișnui destul de repede cu acea cută fină de pe ecran.

La fel și pe ecranul de la interior, imaginile și tot ceea ce afișează sunt cu un contrast bogat, culorile sunt foarte bune și vibrante, unghiul de vizualizare este bun chiar și atunci când îl poziționezi în diferite unghiuri, marginile sunt subțiri, și-mi place și displace în același timp poziționarea camerei selfie de la interior.

În primul rând, îmi place fiindcă e departe de centrul ecranului încât să nu o vezi atât de repede, dar dacă vrei să faci fotografii cu camera selfie de la interior, unghiul e puțin ciudat când te uiți la cameră.

Asta dacă nu preferi să faci cu cea de la exterior, care e ușor mai bună decât cea de la interior.

Oricum, cel de la interior mi se pare extrem de util când vrei să faci un split la ecran deschizând două sau trei aplicații simultan, de a scrie un articol, un mesaj, de a citi diferite știri sau cărți online sau de a viziona imagini sau video-uri pe o suprafață mai mare.

Totuși, având o formă pătrată și nu una dreptunghiulară când e depliat, în timpul filmelor sau al video-urilor, vei avea două bare negre destul de groase deasupra și sub video. Dar asta este valabil mai la toate telefoanele pliabile de tip fold.

Specificații și performanță

La nivel de specificații, chiar dacă vine cu un procesor pe 7nm, respectiv un Kirin 9020, pare să se apropie ușor, ușor de performanțele rivalilor săi.

Oferă o experiență foarte bună în task-uri solicitante, gaming cu grafica la maxim sau pe zona de economisire a bateriei.

Bineînțeles, nu este printre cele mai performante procesoare pe care le regăsim la un telefon pliabil, însă pot să spun că nu s-a simțit nevoia de mai mult.

Telefonul mai vine cu un GPU Mali-G78, variante cu 12 și 16 GB RAM și cu un spațiu de stocare de 256, 512 și 1TB, însă nu am nicio informație despre ce tip de UFS are.

În testele benchmark, nu pot să spun că rezultatele m-au impresionat, fiindcă n-au fost la nivelul flagship-urilor din prezent, dar, așa cum am spus și ceva mai devreme, nu s-a simțit nevoia de o putere mai mare sau de o încălzire pe zona din spate în timpul utilizării normale.

Respectiv, avem în Geekbench 6 un scor de 1605 puncte în single-core și 5061 puncte în multicore. Ca să vă faceți o idee la nivel de puncte, este undeva sub S23 Ultra.

Apoi, în 3DMark, în Wildlife Extreme Stress Test, am obținut un scor maxim de 1908 puncte, o stabilitate slabă, aș spune, de 45% și o temperatură ușor ridicată, dar nu deranjantă. Iar ținând cont că avem un spate din ecopiele care reține cumva temperatura, telefonul s-a descurcat bine, fiindcă la interior materialele care preiau temperatura sunt din grafen pentru disiparea căldurii mai eficient.

Iar într-un ultim test, am obținut în PCMark un scor de 9895 puncte.

Chiar dacă rezultatele n-au fost atât de ridicate, în gaming telefonul s-a descurcat excelent

Am avut sesiuni de joc de câteva ore în Call of Duty, World of Tanks și nu a dat semne de lag, sacadări și așa mai departe, chiar și dacă am avut o mulțime de aplicații deschise în fundal.

Singurul lucru pe care-l veți observa este că nu are o incadrare pe tot ecranul, dar cu siguranță asta se va remedia în timp.

În schimb, trăgând linie la capitolul performanță, este că, chiar și așa, fiind cu un an în spate față de flagship-urile din prezent, Mate X6 se descurcă excelent la tot ce-i pui să facă.

Baterie

Pe partea de autonomie, și ținând cont de grosimea redusă cu care vine, telefonul are o baterie cu o capacitate de 5150 mAh.

Așa cum am menționat și la început, se poate încărca la 66W prin fir, sub 50 de minute până la 100%, și îți poate oferi aproape două zile de utilizare. Iar pentru o utilizare continuă cu luminozitatea la maxim, el poate ajunge până la 12 ore, ceea ce nu-i rău, dacă ținem cont că are o grosime de sub 5 mm.

Software

Pe partea de soft, în sfârșit telefonul vine de această dată și cu câteva funcții AI, dar revenim imediat la acest subiect.

La nivel de interfață, avem EMUI 15 aplicat peste Android, dar și posibilitatea de a avea orice aplicație Google, sau plăți cu cardul prin NFC.

Și să vă dau un exemplu despre cum puteți avea orice aplicație Google, cum ar fi YouTube, Google Maps, Google Drive și așa mai departe, dar și alte aplicații precum Revolut, Gemini, și lista continuă.

Odată ce intri în AppGallery și cauți o aplicație Google, imediat ce dai instalare, îți va apărea o fereastră cu MicroG și Gbox, care îți vor permite să instalezi chiar și din Google Play orice aplicație vrei. Și chiar funcționează fără probleme orice aplicație instalată sau plăți cu cardul.

Deci, dacă vrei să te folosești de toate aplicațiile, lasă MicroG și Gbox instalate.

Totuși, unde n-am fost prea încântat a fost de numărul mare de aplicații preinstalate, recomandări de aplicații sau recomandări de jocuri. Nu că nu ai putea să le dezinstalezi sau să le ștergi de pe ecran, dar ținând cont că vorbim de un telefon premium, n-ar trebui să apară.

La nivel de AI, avem câteva funcții prin intermediul Huawei Asistent, cum ar fi AI Voice, AI Lens, AI Touch, AI Tips, AI Search, Today, dar și funcții precum AI Messaging, care ascunde notificările dacă cineva de lângă tine privește ecranul, AI Noise Canceling pentru eliminarea zgomotului de fundal în timpul convorbirilor și Smart Remove pentru editarea fotografiilor, eliminând anumite obiecte, și lista continuă.

Pe partea de experiență de utilizare, totul este fluid, îmi place că poți avea două sau chiar trei ferestre deschise în același timp pentru o productivitate ridicată, iar togglebar-ul se poate deschide glisând pe partea dreaptă, iar notificările sunt pe partea stângă.

Îmi place că imediat cum se pliază, ceea ce vedeai pe ecranul exterior rămâne și pe cel interior, ai posibilitatea de a personaliza fundalurile, iconițele, formatul textului și așa mai departe.

Totul se mișcă fluid, ai toate aplicațiile necesare și chiar am fost mulțumit și de partea de soft.

Camere

La capitolul camere, Mate X6 vine cu un ansamblu de senzori principali atât de buni încât s-ar putea bate cot la cot și chiar ar putea câștiga chiar și cu flagship-urile din prezent.

Mai exact, avem pe spate un senzor Telephoto de 48 MP cu un zoom optic 4X și stabilizare optică de imagine. Mai departe, avem unul ultrawide de 40 MP cu autofocalizare pentru Macro. Iar al treilea senzor e unul de 50 MP care vine cu o apertură fizică variabilă ce poate ajunge de la un f/1.4 la 4.0.

E asemănător obiectivelor pentru camere foto sau pe telefoanele Huawei pe care le-am testat anterior.

Ce-i super interesant la Mate X6 e că el vine și cu un senzor de spectru de culoare numit Ultra Chroma, care redă cu mare fidelitate culorile naturale, așa cum le vede ochiul uman, cu culori de până la 120% mai precise.

Deci, plaja de culori este mult mai mare față de imaginile realizate de alte telefoane, rezultând culori mai naturale, mai sharp, cu un contrast mai bun și mai reușite.

Dar haideți să vedem și cum se prezintă pe toate modurile de zoom: Ultrawide, Normal, 2X, 4X și 10X.

Ce pot să spun e că se descurcă neașteptat de bine pe toate modurile. Culorile sunt naturale, detaliile sunt prezente chiar și când dăm zoom pe ele, iar HDR-ul reușește să echilibreze foarte bine zonele prea luminate cu cele prea întunecate.

Chiar și pe modul portret, atât pe modul cu diafragma fizică variabilă, cât și cu cel normal, imaginile au un efect de bokeh consistent, unde subiectul se diferențiază foarte bine de fundal, culorile sunt foarte bune, detaliile sunt prezente pe orice zoom și pot să spun că se descurcă foarte bine.

Pe timp de seară, fără emoție, imaginile sunt extrem de reușite. Sunt luminate foarte bine, contrastul este consistent, se văd foarte bine detaliile când se realizează zoom pe ele, HDR-ul se descurcă grozav cu zonele întunecate, nu există glow pe sursele de lumină și n-am nimic de reproșat.

La fel pot spune și de modul portret. Chiar dacă era întuneric total, imaginile sunt reușite și păstrează același efect de bokeh consistent și separă foarte bine subiectul de fundal.

Pe partea de video, telefonul poate filma la o rezoluție 4K în 30 și 60 fps, însă, dacă vrem o stabilitate suplimentară, trebuie să facem un compromis, fiindcă vei filma la o rezoluție de 2,7K (însă, tot e mai bine decât FHD+).

Culorile sunt saturate, se descurcă foarte bine când ne îndreptăm camera către o zonă mai luminată, focalizarea pe un subiect e foarte bună, stabilizarea e bună chiar și pe 4K în 30 fps, însă, zoomul în timpul video-ului este treptat și nu fluid.

Pe zona de selfie, avem de ales din două camere foarte bune, respectiv cea de pe coperta care vine cu un senzor de 8 MP cu un f/2.2 sau cea din interior care e tot de 8 MP, dar vine cu un f/2.4. Deci, sunt aproape identice.

Eu, cel puțin, aș prefera pozele cu cea de pe coperta, fiindcă e mult mai comod să faci fotografii ținându-l ferm cu o singură mână, iar unghiul e mai potrivit decât cel de la interior.

Bineînțeles, dacă preferi imagini și mai calitative, poți oricând să le faci cu cele principale, dar hai totuși să ne rezumăm la cele standard de selfie.

Așa cum se poate vedea, culorile și detaliile din poze sunt reușite, lumina din fundal este echilibrată corect, atât pe timp de zi, cât și pe timp de seară, contrastul este unul bine echilibrat, însă, pe modul portret nu avem un reglaj de estompare încât să mai reducem acel efect de bokeh.

Mi se par prea exagerate în blurare și îți dă impresia că ești decupat și pus pe o poză blurată. Nu are acel efect dinamic unde să se vadă blurat din ce în ce mai mult, ci un blur prea brut.

Vă las pe câteva exemple atât cu modul normal, cât și cu modul portret, atât cu camera de la exterior, cât și cu cea de la interior în video-ul de mai sus.

Pe partea de video, avem o rezoluție 4K în 30 fps, cu o stabilizare bună atât pe senzorul exterior, cât și pe cel interior, un unghi destul de larg, tonurile feței sunt naturale, culorile sunt bine echilibrate, negrul este intens, și se descurcă foarte bine atât pe timp de zi, cât și pe timp de seară.

Concluzie

Ca o concluzie despre noul Mate X6, este că e unul dintre cele mai reușite telefoane pliabile pe care le-am testat.

Are un design rafinat, o construcție solidă, materiale premium, o cameră greu de învins chiar și de telefoanele flagship, o performanță decentă, dar care se descurcă foarte bine în task-uri solicitante, ecrane care reușesc să-ți ofere o experiență vizuală bună indiferent de lumina exterioară, ai posibilitatea să-ți descarci orice aplicație Google sau de a efectua plăți cu cardul, sunet stereo reușit chiar și cu volumul la maxim și e foarte practic dacă vrei să fii productiv, având posibilitatea de a lucra simultan cu mai multe aplicații deschise pe ecran.

Eu, cel puțin, cred că m-aș obișnui să-l folosesc ca daily driver încă din prima zi.

Ca minus, aș spune că modulul de cameră este ușor cam mare, încât te cam încurcă să ai o poziție confortabilă cu degetul, lipsa conectivității 5G la nivel european și lipsa posibilității de a regla intensitatea efectului de bokeh în pozele selfie portret. În rest, eu cel puțin, n-am nimic de reproșat.

Eu l-aș vedea potrivit persoanelor productive care vor să îmbine task-urile de job în timp ce se relaxează scriind un email și vizionând un film, celor pasionați de fotografii, având un ansamblu de senzori greu de învins chiar și de flagship-uri, și celor care vor să aibă în buzunar un telefon și o tabletă la un loc pentru a viziona conținut media.

Iar legat de preț, dacă îl comandați până pe 17 februarie, beneficiați și de reduceri și promoții pe site-ul HuaweiStore.ro.

  • Reducere de 10% direct pe pagina de produs (preț final: 8.999,10 lei)
  • Cadou: Smartwatch HUAWEI WATCH GT 4 (Black 46mm sau White Leather 41mm)
  • Beneficii extra: 6 luni HUAWEI Care-Screen Protection, garanție 12 luni, puncte HUAWEI dublate
Huawei Mate X6 – Review: Cea mai bună cameră foto de pe un pliabil
Huawei Mate X6
Alegere excelentă 8.8
Design 10
Ecran exterior 9
Ecran exterior 8
Construcție 9
Performanță 7
Baterie 9
Camera principală 10
Camera secundară 8
Preț 9
Distribuie acest articol
Tech Reviewer
Urmăriți:
Pasionat de gadget-uri, tehnologii noi și jocuri pe mobil. Cu o experiență de peste 9 ani în domeniul tehnologiei, ofer informații precise și corecte pentru pasionații de inovație digitală.
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *