Lenovo Legion 9i – O „bestie” în lumea laptopurilor: Procesor puternic, AI integrat și performanță de top
Nu știu cum să vă spun, dar Lenovo și Intel au adus cel mai puternic model din seria Legion, echipat cu un procesor Intel Core i9-14900HX, care, pe deasupra, vine cu un motor neural AI dedicat, Lenovo AI Engine+ (am să vă explic imediat și pentru ce ne ajută), dar și o configurație extrem de puternică.
Zilele trecute am avut ocazia să-l testez, iar sincer, m-a surprins la multe capitole. Vorbesc aici despre design, construcție, ecran și, mai ales, performanță. Doar ascultați aici specificațiile cu care vine!
Avem un procesor Intel Core i9-14900HX combinat cu un motor AI dedicat, Lenovo AI Engine+, de 2,2 GHz, cu 24 de nuclee și 32 de thread-uri, care ajunge până la 5,8 GHz, 64 GB RAM DDR5 la o frecvență de 5600 MHz, o placă video dedicată Nvidia GeForce RTX 4090 de 16 GB GDDR6 la 150W (+25W Boost), un ecran de 16 inch mini-LED la 165 Hz, este primul laptop cu un sistem de răcire cu lichid integrat, are construcție din carbon forjat, lumini RGB pe toate zonele, o baterie de 100 Wh și un SSD PCIe Gen 4 de 2 TB în Raid 0.
Pe scurt, dacă ești aici să afli mai multe detalii despre acest model, țin să te anunț că Lenovo Legion 9i nu este un simplu laptop pentru a juca un simplu Minecraft; mai degrabă, este o adevărată „bestie„, destinată celor care cer performanță absolută, grație procesorului Intel Core i9-14900HX, tehnologiilor AI integrate și specificațiilor de ultimă generație incluse.
Pentru cine este mai exact potrivit acest Lenovo Legion 9i?
Cu siguranță, l-aș vedea potrivit pentru gameri sau streameri care își doresc cea mai bună experiență de joc, cu FPS-uri maxime și o grafică ridicată, dar și pentru creatorii de conținut care își doresc o viteză de lucru mai mare și, în același timp, să utilizeze funcțiile AI.
La ce te ajută un procesor atât de puternic de la Intel în jocuri, crearea de conținut și nu numai?
În primul rând, datorită acestei arhitecturi hibride Intel® Performance, care alocă resurse între nuclee pentru performanță și eficiență, vei beneficia de o experiență îmbunătățită în gaming și de o fluiditate crescută în crearea de conținut cu generative AI.
Mai mult, laptopul este dotat cu tehnologii precum Intel® Thread Director, care gestionează mai eficient sarcinile complexe pentru nucleele de performanță și cele economice, și Intel® Smart Cache, care extinde dimensiunea cache-ului pentru a accelera performanța, cu un boost de până la 29,57% în FPS pentru jocuri solicitante, cum ar fi „Cyberpunk 2077”.
În ce scenarii te ajută acest procesor Intel cu motor neural AI dedicat, Lenovo AI Engine+?
Pe lângă faptul că te va ajuta ca jocurile să-ți ofere FPS-uri maxime și o grafică ridicată fără a avea lag pe parcursul jocului, indiferent că faci streaming live în 4K, acest laptop aduce un plus creatorilor de conținut și nu numai.
Și hai să vă dau câteva exemple.
- Editarea video și foto cu AI – de regulă, cei care folosesc programele Adobe Photoshop sau Adobe Premiere pot folosi generative AI pentru a crea diverse obiecte, efecte vizuale, fundaluri sau tot felul de creații complexe cu ajutorul AI-ului, creându-le într-un timp mult mai scurt.
- Generative AI în Blender 3D și audio cu Audacity – acesta permite generarea de imagini și separarea melodiilor într-un timp și mai scurt.
- Întâlnirile online cu Microsoft Teams – acesta permite ajustarea automată a cadrului, menținerea contactului vizual și aplicarea efectelor de estompare a fundalului în cazul întâlnirilor online.
- Asistent personal cu Rewind AI – acesta rezumă întâlnirile, reține emailurile importante și face referire la apelurile anterioare cu detalii precise, în timp ce toate datele sunt păstrate local și în mod privat.
Și multe alte lucruri pe care cred eu că nu le poți face atât de repede cu un alt laptop care nu dispune de un motor neural dedicat cu AI.
Design și construcție
Primul lucru cu care aș vrea să încep este faptul că, pentru grosimea și greutatea pe care le are, mai ales fiind un laptop dedicat gamerilor, specificațiile cu care vine sunt impresionante. Cel puțin modelul pe care îl am eu acum la test.
Când vine vorba de design și construcție premium, Lenovo a demonstrat cu acest model că le poate integra într-un singur device. Întrebarea este: ce îl face atât de special din punct de vedere al construcției?
Primul lucru este „capacul”, care este realizat din 8 straturi de carbon forjat, fiind cu 10% mai ușor și mai rezistent decât aluminiul tradițional.
Este foarte plăcut la atingere, arată premium, nu lasă urme de amprente, iar designul este unic, nefiind regăsit pe niciun alt model de Legion 9. În plus, capacul poate fi deschis cu un singur deget la un unghi destul de larg, chiar dacă nu complet.
Restul laptopului este realizat dintr-un aliaj de magneziu și aluminiu, pentru o rezistență mai mare și o greutate mai mică.
Ce-mi place la el este că are un finisaj mat și cauciucat la atingere, care-i destul de plăcut atunci când te sprijini cu podul palmei, dar, din păcate, rămân destule urme (totuși, urmele se șterg destul de ușor cu o lavetă din microfibre).
În pachetul laptopului vei găsi două încărcătoare: unul mai mare, de 330 de wați, pentru performanță maximă, și unul mai mic, de 140 de wați, cu mufă Type-C, potrivit pentru călătorii, în cazul în care nu ai nevoie de o putere mai mare.
Ce este ciudat este că, din păcate, ambele încărcătoare folosesc tipuri diferite de cabluri, deci nu poți folosi un singur cablu pentru ambele.
În plus, în pachet mai găsești și câteva accesorii pentru tastatură, cum ar fi câteva taste colorate și albe pentru tastele W, A, S, D, precum și rezerve în caz că se deteriorează vreo tastă.
Per total, laptopul este destul de ușor și compact pentru un laptop de gaming, are o construcție premium și un design reușit.
Iluminare RGB
Un mare plus pentru design sunt luminile RGB, care, slavă Domnului, sunt peste tot și pot fi schimbate și personalizate foarte ușor, atât din scurtăturile de la taste, cât și cu ajutorul software-ului Lenovo Vantage.
Avem iluminare la baza laptopului, atât în față, cât și în spate, de la un capăt la altul, un logo iluminat în toate culorile și o tastatură iluminată. Ba mai mult, există iluminare albă și în zona de deasupra porturilor pentru a le identifica mai ușor, fără a întoarce laptopul.
Din taste poți schimba 3 niveluri de luminozitate, cele 6 moduri de iluminare atât pentru tastatură, cât și pentru zonele de la bază, poți opri iluminarea logo-ului și zona cu lumină albă din spate pentru porturi.
Din Lenovo Vantage poți ajusta luminozitatea în 9 trepte, poți personaliza cele 6 profiluri de iluminare, poți personaliza orice tastă, barele laterale sau chiar logo-ul de pe capac. Interesant este că luminile RGB au și sincronizare AI, care reacționează la jocuri, muzică sau filme.
Pe lângă ajustarea luminilor RGB, în aplicație poți ajusta performanța laptopului, poți activa un boost pentru rețeaua Wi-Fi și poți actualiza driverele, dar și foarte multe altele.
Porturi și conectivitate
La nivel de porturi, cu siguranță ai tot ce-ți trebuie. Pe partea stângă avem un combo jack audio de 3,5 mm și un slot pentru card SD, iar pe partea dreaptă un port USB Type-C 3.2 Gen 1, un buton pentru închiderea camerei web și un port Type-A. Pe spate avem, de la stânga la dreapta, mufa Ethernet de 2,5 gigabiți, un port USB Type-A 3.2 Gen 1, două porturi Thunderbolt 4 Type-C, ieșire HDMI 2.1 și mufa pentru alimentare.
Având în vedere că vorbim de un laptop al cărui preț este pe măsură, am fost puțin dezamăgit să văd că trei dintre porturile USB sunt 3.2 Gen 1 și nu USB 3.2 Gen 2.
Totuși, ambele porturi Type-C de pe latura din spate suportă și DisplayPort 1.4, permițând conectarea unor monitoare chiar și de 240 Hz, iar HDMI-ul poate rula și televizoare 4K la 120 Hz, cu 12 biți și G-Sync.
La nivel de conectivitate, avem Wi-Fi 7 cu posibilitatea unui boost de viteză și securitate din software-ul Lenovo Vantage, și Bluetooth versiunea 5.4.
Display
Ecranul are o diagonală de 16 inch, cu un panou mini-LED la 165 Hz, care poate fi schimbat din taste la 60 Hz, un timp de răspuns de 3 ms, o rezoluție 3,2K, un raport de aspect de 16:10, un gamut de culori de 100% DCI-P3, certificare VESA DisplayHDR™ 1000, suport Dolby Vision®, NVIDIA® G-SYNC™ și AMD FreeSync, dar și TÜV Rheinland.
La capitolul coloristică și luminozitate, stă extraordinar de bine. Atât de bine încât, în interior, am fost nevoit să reduc luminozitatea ecranului cu până la 60%.
Imaginile sunt vibrante, au un contrast bogat; deși nu este un negru la fel de intens ca la un OLED, este suficient pentru a oferi un negru profund, unghiul de vizualizare este bun atât de jos în sus, cât și din lateral, experiența de gaming la 165 Hz este extraordinară și funcționează chiar și când laptopul este scos din priză, iar per total, orice joc, grafică sau film se vor vedea foarte bine.
Tastatură & Trackpad
Sub acest ecran avem, după cum se poate observa în imaginea de mai jos, o grilă destul de mare, unde se află ventilatoarele de răcire pentru admisia de aer și sistemul de răcire cu lichid.
Grila e atât de mare încât împinge în jos zona tastelor și trackpad-ul, reducând puțin spațiul de sprijin pentru palme.
La nivel de taste, acestea sunt bine spațiate, au o cursă de apăsare de 1,5 mm, sunt silențioase, iar butoanele WASD pot fi schimbate cu cele din pachet.
Dimensiunile tastelor sunt potrivite chiar și pentru cei cu degete mai groase, iar experiența de tastare este foarte plăcută.
Așa cum am menționat și mai devreme, din scurtăturile de pe taste poți schimba modul de iluminare atât pentru tastatură, cât și pentru cele din exterior. De asemenea, poți selecta modurile de performanță, echilibrat sau economic, intensitatea luminii tastaturii și alte setări.
Iar mai jos, sub tastatură, avem trackpad-ul din sticlă, care este, de această dată, ceva mai mic decât ce am văzut pe alte modele, lucru datorat grilei ventilatoarelor ce ocupă o suprafață mare în partea de sus a laptopului.
Cu toate acestea, suprafața e suficient de mare pentru o utilizare fără probleme (oricum, dacă ești gamer, probabil nu îl vei folosi prea des).
Performanță
La nivel de performanță, în testele benchmark am obținut scoruri foarte bune, mai ales în zona de CPU, datorită gestionării eficiente între nucleele de performanță și cele economice.
Rezultate foarte bune în toate testele de stres, atât pentru procesor, cât și pentru placa video.
Nici la capitolul viteză de scriere și citire nu stă rău, obținând rezultate foarte bune, cu excepția citirii de pe cardul SD, unde ar fi fost loc de îmbunătățiri.
Cum se descurcă în randarea și exportul clipurilor în Adobe Premiere?
Pentru editare video, în Adobe Premiere, un clip de 10 minute în format 4K, cu multe layere și ajustări de culoare, a fost exportat în doar 2 minute și 40 de secunde.
Deci, este un laptop perfect chiar și pentru cei care creează conținut video. Mai ales că formatul de 16:10 este unul foarte bun pentru editarea clipurilor în programele de acest gen.
Cum se descurcă în gaming cu grafica la maxim în Call of Duty: Black Ops 6?
La nivel de gaming, laptopul vine cu VR Ready, GeForce Experience, Ray Tracing, NVIDIA DLSS 3 și G-Sync.
După 3 ore de joc fără pauză, laptopul a rulat excelent Call of Duty: Black Ops 6, cu o medie de 165 de FPS-uri, un minim de 110 și un maxim de 230 FPS-uri.
Temperatura a fost destul de stabilă pentru o sesiune prelungită, iar experiența de gaming este una extraordinară.
Cu siguranță vei fi încântat de ce oferă acest laptop când vine vorba de gaming.
Într-adevăr, ventilatoarele sunt puțin zgomotoase în sarcini solicitante.
Autonomie
La capitolul autonomie, nu te aștepta la ceva spectaculos, deoarece este un laptop de gaming foarte puternic, care consumă multă energie.
Pentru activități de browsing sau vizionare de filme fără adaptor, autonomia ajunge la 2-3 ore.
În esență, îl văd mai degrabă ca pe un înlocuitor pentru desktop, pe care îl poți lua cu tine și lucra de oriunde, cu condiția să ai acces la o priză.
Concluzie
Este Lenovo Legion 9i un laptop dedicat gamerilor sau creatorilor de conținut? Cu siguranță, este una dintre cele mai bune opțiuni.
Are un procesor puternic de generația a 14-a de la Intel, care se descurcă excelent în sarcini solicitante și în utilizarea generativ AI, cea mai puternică placă video de la Nvidia, 64 GB RAM, un spațiu de 2 TB în RAID 0, un design și o construcție premium, este destul de portabil, are un ecran excelent la 165 Hz, porturi complete și posibilitatea de a-l conecta la două monitoare de 240 Hz, se descurcă grozav în gaming și în editarea foto și video, oferind un sunet extraordinar și viteze mari de download cu Wi-Fi 7.
Totuși, slotul pentru cardul SD ar fi putut fi mai adânc, deoarece stă destul de ieșit în afară, ceea ce prezintă riscul de a se rupe. De asemenea, ar fi fost util să vină la pachet cu un cablu pentru încărcătorul de 140 de wați.