realme 10 – Review: Un telefon ieftin dar impresionant

Mihai Jeliu
Mihai Jeliu - Tech Reviewer
12 Min Citire
realme 10 – Review: Un telefon ieftin dar impresionant
7.1 Alegere bună
realme 10
Vezi preț aici

Dacă ești în căutarea unui telefon care să se ridice la standardele tale de performanță, design și autonomie, ar trebui să arunci o privire asupra modelului realme 10.

Acesta dispune de câteva caracteristici importante care îți vor oferi o experiență plăcută și satisfăcătoare în utilizarea lui.

Îți recomand să vizionezi review-ul video de mai sus.

Unboxing

Un lucru pe care l-am apreciat foarte mult la acest brand încă de când am testat varianta realme C55 a fost accesoriile pe care le regăsim în pachet. Și anume:

  • telefonul (care arată foarte bine în această culoare Rush Black);
  • cheița pentru SIM;
  • manualul de utilizare cu garanția;
  • o husă din silicon (mai închisă la culoare, astfel încât să nu se îngălbenească în timp – lucru care mă bucură să văd – și care chiar arată bine pe acest telefon);
  • un cablu de încărcare;
  • un încărcător cu o putere de încărcare de 33W.

Iar tot în favoarea clientului, ecranele telefoanelor dispun de o folie din plastic, astfel încât să nu mai stați cu grija că-l veți zgâria.

realme 10 - Review: Un telefon ieftin dar impresionant

Precum am spus și în video-ul cu recenzia lui realme C55, nota 10 cu felicitări atât pentru accesorii, cât și pentru folia cu care vine pe ecran.

Design și Construcție

În materie de design, trebuie să recunosc că are un look foarte interesant, încât mie unul mi-a plăcut destul de mult acest gradient, dar care din păcate nu vom scăpa prea ușor de urmele de amprente din cauza că are o suprafață lucioasă și nu una mată.

realme 10 – Review: Un telefon ieftin dar impresionant

Chiar dacă îți dă impresia că spatele său este din sticlă, ei bine, vă înșelați fiindcă este dintr-un plastic calitativ care pare să imite foarte bine sticla, încât cu greu îți vei da seama din ce material e.

La fel și cadrul este tot din plastic, cu linii drepte și cu colțuri puțin rotunjite, încât să-ți ofere un grip mai bun când este ținut în mână. Sticlă pe față cu protecție Corning Gorilla Glass 5, are o grosime de doar 8 mm, o greutate redusă de 178 g și o dimensiune de 160 x 73,3 mm lățime (la o utilizare cu o singură mână, îți va fi puțin cam dificil să ajungi în zona de sus a ecranului).

Ecranul măsoară o dimensiune de 6,4 inch, care surprinzător este un Super AMOLED oferind culori foarte vibrante, cu un negru intens dar și o rată de refresh de 90 Hz, o rezoluție FHD+, o luminozitate de 1000 nits în peak, însemnând că se va vedea foarte bine în lumina soarelui, are margini destul de subțiri dar cu o bărbie puțin cam proeminentă.

Exceptând acest lucru, ecranul se vede foarte bine din toate unghiurile, culorile sunt, după cum am spus, vibrante, viu colorate, sharp și cu un negru intens. Asta datorită panoului AMOLED cu care vine acest realme 10.

realme 10 – Review: Un telefon ieftin dar impresionant

Pe lateralele telefonului vom regăsi butoanele de volum care sunt cam cliki la apăsarea lor, un senzor de amprente în interiorul cadrului, despre care pot spune că se mișcă foarte bine, aproape instant de la atingerea sau apăsarea lui, în funcție de cum îl setați voi, slotul pentru cărțile SIM fiind un telefon dual SIM 4G care dispune și de slot separat pentru cardul microSD.

În latura de jos regăsim un difuzor reproducând un sunet mono, mufa USB type C 2.0, și nu în ultimul rând, jack-ul de 3,5 mm pentru căști.

Singurul lucru de care nu am fost încântat la acest realme 10 este faptul că nu are certificare de rezistență la apă sau praf.

Însă, per total, are o construcție solidă, design-ul este unul atrăgător, materialele sunt plăcute la atingere și este confortabil de ținut în mână.

Specificatii

Pe partea de specificații, telefonul dispune de un procesor Helio G99 pe 6 nm de clasă medie, realizat de MediaTek, un GPU Mali-G57 MC2. Aveți de ales din variante cu 4, 6 sau 8 GB memorie RAM și 64, 128 sau 256 GB spațiu de stocare UFS 2.2 pentru o scriere și citire mai rapidă.

Modelul nostru este cel cu 8 GB RAM, cu posibilitatea de a-i crește cu încă 8 GB și vine cu un spațiu de stocare de 128 GB, unde doar sistemul de operare împreună cu aplicațiile preinstalate ocupă în jur de 21 GB, dar din fericire avem posibilitatea extinderii memoriei cu acel card micro SD.

În testele benchmark, telefonul s-a descurcat bine, având un rezultat în Geekbench 6 de 705 puncte în single core și de 1958 de puncte în multi core (ceea ce nu e rău pentru un telefon din această categorie de aproape midrange la un astfel de preț).

În ceea ce privește compatibilitatea în rețea, modelul de față acceptă Wi-Fi 5 dual-band pe benzile de 2,4 și 5 GHz, dar nu este compatibil cu Wi-Fi 6, însă dispune de Bluetooth versiunea 5.3, NFC, o baterie de 5.000 mAh care ne va ține la o utilizare normală cum ar fi social media, WhatsApp, puțin jocuri, puțin Netflix și alte operațiuni de genul, undeva la aproximativ 2 zile de utilizare și o putere de încărcare rapidă de 33W.

Unde, de la 0-50% telefonul s-a încărcat în circa 28 de minute, iar de la 0 la 100%, acesta s-a încărcat în 73 de minute. Ținând cont că avem o baterie de 5.000 mAh, automat durează puțin mai mult, dar totuși foarte rapid este.

Software

Mai departe, pe zona de software, telefonul rulează Android 12 cu o interfață Realme UI 3.0 care arată bine, este bine optimizată în multitasking, foarte user-friendly și intuitivă și, în plus, îți mai dă posibilitatea să o customizezi după bunul plac.

Mai exact, forma iconițelor, culorile sale, interfata într-o paletă de culori, culorile din clipuri, încât să fie mai vibrante, și fel de fel de caracteristici utile ce îți dau posibilitatea să ți-l personalizezi exact cum vrei tu.

În schimb, exact cum am spus și în video-ul cu realme C55, și pe acest realme 10 vine cu o mulțime de aplicații preinstalate, setări ce trebuie să ți le dezactivezi manual și tot așa.

realme 10 – Review: Un telefon ieftin dar impresionant

Pe lângă spațiul pe care ți-l ocupă aceste aplicații degeaba, trebuie să-ți dezactivezi setările de tastatură când intri în sertarul cu aplicații, să oprești sugestia de aplicații și fel de fel de lucruri pe care, după cum v-am spus, trebuiesc dezactivate manual.

Dar, în rest, telefonul se mișcă fluent, nu agață, este bine optimizat și, în plus, îl poți customiza după bunul plac.

Camere

Pe partea de cameră, telefonul vine cu un ansamblu de 2 senzori principali, respectiv unul de 50 MP, f/1.8, 27mm iar al doilea pentru adâncimea de câmp de 2 MP, f/2.4.

rrealme 10 – Review: Un telefon ieftin dar impresionant

Ce lipsește la acest telefon este senzorul telephoto pentru acele fotografii cu zoom optic, sau senzorul ultrawide pentru încadrarea diferitelor clădiri, peisaje și așa mai departe.

Dar, imaginile pe timp de zi sunt bune, au un contrast destul de bogat, poate uneori o saturatie a culorilor prea mare încât nu seamănă cu cele din realitate, o luminozitate bună și un efect de bokeh destul de precis, făcând diferența dintre subiect și fundal. (IMAGINILE LE PUTEȚI VEDEA ÎN VIDEO-UL DE MAI SUS)

Pe timp de seară, telefonul nu oferă un rezultat asemănător de bun ca cel de pe timp de zi, imagini mult prea „sharp”, cu „noise” și uneori zonele luminate sunt supraexpuse.

Pe partea de video, telefonul filmează maxim 1080p în 30 fps iar culorile sunt saturate, au un contrast bogat, imaginile sunt „sharp”, însă lipsește stabilizarea.

Pe partea frontală, avem un decupaj micuț unde regăsim senzorul de 16 MP, f/2.5, 27mm care și acesta pe timp de zi se descurcă bine, reproducând culori vii, saturate, culori naturale, decupajul dintre subiect și fundal este destul de bun și pot să zic că am fost încântat, însă pe timp de seară, mai au de lucrat. (IMAGINILE LE PUTEȚI VEDEA ÎN VIDEO-UL DE MAI SUS)

realme 10 – Review: Un telefon ieftin dar impresionant

Iar pe partea de video, la fel poate filma la o rezoluție de 1080p în 30 fps, imaginile sunt bune, contrastul este bogat, pe timp de zi la fel se descurcă bine, pe timp de seară nu, iar stabilizarea lipsește cu desăvârșire. (IMAGINILE LE PUTEȚI VEDEA ÎN VIDEO-UL DE MAI SUS)

Concluzie

Ca o concluzie despre noul realme 10, este că are într-adevăr mai multe plusuri decât minusuri, și anume mi-a plăcut că are un ecran AMOLED care se vede foarte bine, este un ecran luminos, are un refresh rate de 90Hz, o performanță bună încât te poți juca și jocuri ceva mai pretențioase, o baterie generoasă pentru o utilizare de până la două zile, o încărcare foarte rapidă, o interfață user-friendly și ușor de customizat, iar prețul nu depășește 1400 lei.

Unde nu am fost prea încântat, a fost la numărul mare de aplicații și setări preinstalate ce trebuie dezinstalate manual, nu vine cu un senzor ultra wide sau telephoto, calitatea imaginilor și a video-urilor pe timp de seară sunt acceptabile, stabilizarea în video-uri nu există, are un sunet mono și nu unul stereo și lipsa certificării pentru apă și praf.

Per total, pentru prețul pe care-l are, aș putea spune că merită pentru ceea ce oferă iar experiența de utilizare va fi una plăcută.

realme 10 – Review: Un telefon ieftin dar impresionant
realme 10
Alegere bună 7.1
Design 7
Ecran 8
Construcție 6
Performanță 7
Baterie 8
Camera principală 7
Camera secundară 6
Preț 8
Distribuie acest articol
Tech Reviewer
Urmăriți:
Pasionat de gadget-uri, tehnologii noi și jocuri pe mobil. Cu o experiență de peste 9 ani în domeniul tehnologiei, ofer informații precise și corecte pentru pasionații de inovație digitală.
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *