După două săptămâni de utilizare, iată ce impresie mi-a lăsat noul monitor de gaming AOC True Valiant CQ27G4X.
Folosesc de mai bine de două săptămâni noul monitor de gaming de la AOC, modelul CQ27G4X, iar impresia mea despre el este una neașteptat de bună.
Recunosc, în mare parte l-am folosit pentru editarea clipurilor video. Dar cine spune că acest monitor de gaming nu poate fi folosit și în acest fel? Fiindcă vine cu destule caracteristici care-l fac potrivit chiar și pentru acest lucru.
Avem o diagonală mare de 27 inch, cu o rezoluție QHD (2560×1440), încât să poți vedea chiar și cele mai mici detalii din clipul pe care-l editezi sau să ai destul spațiu pentru a vedea toate layerele din timeline. Este curbat la 1500R, încât să ai o perspectivă mai bună în timp ce editezi. Este mat (sau, cum se spune tradițional, Anti Glare), încât să nu te deranjeze lumina exterioară ce bate în ecran, are o gamă de culori 100% sRGB, 86% AdobeRGB și 95% P3, și multe alte caracteristici care-l fac ideal chiar și pentru editare.
Însă nu pot spune că nu l-am testat și în jocuri, fiindcă aș minți.
Ba chiar l-am testat în Call of Duty: Black Ops 6, Counter-Strike 2 și altele, și trebuie să recunosc că experiența de gaming este mult mai bună decât pe un display de laptop cu o diagonală de 17 inch.
Și spun de laptop, fiindcă am testat unele dintre jocurile menționate și pe un laptop. Iar diferențele între a juca pe un astfel de display mare și curbat, cu un refresh rate de 180 Hz, un timp de răspuns de 0,5 ms, funcție de Adaptive Sync, moduri de gaming precum FPS, RTS, Racing etc., și diagonala de 27 inch la QHD, fac ca experiența de joc să fie una superioară.
Așadar, acum că am elaborat puțin diferitele scenarii pe care le văd îndeplinite datorită acestui model de monitor, haideți să intrăm și mai adânc în detalii, pentru a vedea pentru cine-i potrivit, ce e capabil să-ți ofere și ce concluzie am eu despre el.
Îți prezint AOC QC27G4X, un monitor de gaming de 27 inch, cu rată de reîmprospătare de 180 Hz și panou VA Fast, perfect pentru pasionații de jocuri care nu vor să-și golească portofelul.
Eu l-am găsit pe eMAG, la momentul acestei recenzii, undeva la 950 lei, și pot spune că la acest preț e ideal pentru jocuri precum Counter-Strike 2, Valorant sau Overwatch, dar și pentru maratoane de filme/seriale pe Netflix sau YouTube.
Ca tot am menționat Netflix și filme, vă recomand să vedeți filmul Carry-On. Cred că n-am mai văzut un film așa de bun de vreo doi ani, dar despre filme vom vorbi într-o altă zi.
Ce mi se pare interesant e că, la prețul acesta, vine cu Low Blue Light, Flicker Free, Adaptive Sync, HDR 10, Low Input Lag și culori vii, ce-l fac potrivit pentru orice scenariu. Iar cu porturile HDMI 2.0 și DisplayPort 1.4, îți permite să rulezi jocuri la 120 Hz pe consolă.
Ce trebuie să știm despre acest model este că AOC continuă să surprindă cu produse accesibile, iar modelul 27G4X își face loc undeva între monitoarele clasice de 144 Hz și cele mai rapide de 240 Hz.
Cu o rată de reîmprospătare de 180 Hz, e un pas mic, dar suficient pentru gamerii care „vânează” fiecare cadru în timpul gaming-ului. La prețul său de sub 900 lei, trebuie să recunosc că e incredibil cât de multe oferă.
Model | Cores/Threads | Boost4 / Base Frequency | Total Cache | PCIe® | TDP |
---|---|---|---|---|---|
AMD Ryzen™ | 16C/32T | Up to 5.7 / 4.3 GHz | 144 MB | Gen 5 | 170W |
9950X3D | |||||
AMD Ryzen™ | 12C/24T | Up to 5.5 / 4.4 GHz | 140 MB | Gen 5 | 120W |
9900X3D |
Unboxing
În pachetul său regăsim următoarele:
Piciorul ce poate fi reglat pe înălțime sau în diferite unghiuri, talpa pe care vom monta acel picior printr-un șurub ce poate fi strâns la mână, un cablu HDMI la HDMI, un cablu DisplayPort la DisplayPort, cablul de alimentare, manualul de utilizare și, bineînțeles, monitorul nostru curbat la 1500R.
Design
Monitorul AOC QC27G4X are un design simplu, fără lumini RGB sau alte artificii care să-ți distragă atenția. Eu, de cele mai multe ori, prefer un monitor fără astfel de lumini, chiar dacă arată bine și îți dă o stare așa mai de gamer. Dar, acum, depinde de gusturile fiecăruia.
Marginile sunt subțiri și atrăgătoare, însă suportul monitorului are un aspect tipic de birou și destul de ciudat, aș spune, pentru cei ce vor să aibă un cable manager mai bun, fără a se vedea cablurile de la alimentare sau HDMI, fiindcă nu prea le ascunde mai deloc, ci mai degrabă le încolăcește pe standul său.
Totuși, suportul permite ajustarea pe înălțime, înclinare, rotire și pivotare, fiind potrivit pentru setup-uri multi-monitor sau pentru o experiență de vizionat mai bună.
Baza suportului ar putea fi folosită pentru un încărcător wireless sau o figurină decorativă, datorită suprafeței mari pe care o are.
Monitorul are o culoare gri metalic, iar brandingul este minimalist, fără efecte RGB – iar aici cred că a îndeplinit dorința multor pasionați de gaming sau creatori de conținut, care vor un monitor bun, dar fără acele lumini pe spate.
Conectivitate
Că tot vorbim de zona din spatele său, găsești două porturi HDMI 2.0, un port DisplayPort 1.4 și o intrare audio auxiliară.
Din păcate, nu există un hub USB, dar pentru mine nu este o pierdere majoră, fiindcă eu, cel puțin, n-am folosit niciodată un port USB la un monitor.
Iar în partea dreaptă a monitorului regăsim butoanele pentru meniul despre care vom vorbi imediat.
Display
Monitorul folosește un panou VA rapid, de 27 inch, cu rezoluție de 2560×1440, rată de reîmprospătare de 180 Hz și un timp de răspuns **GtG de până la 1 ms și 0,5 ms **MPRT, asigurând o experiență de joc fluidă și receptivă pentru numeroase titluri, combinând detalii clare cu viteză.
- **GtG – Grey-To-Grey – Reprezintă timpul necesar unui pixel pentru a trece de la un nivel de gri la următorul;
- **MPRT – Reprezintă timpul de răspuns la imagini în mișcare – dezactivează și reactivează iluminarea de fundal a monitorului în timpul schimbărilor de imagine. Prin reducerea timpului în care un cadru este afișat pe monitor, efectele de „ghosting” și „blurring” sunt diminuate, oferind o experiență de gaming mai fluidă și mai cursivă.
Contrastul declarat este de 4000:1, iar luminozitatea maximă este de 300 niți, ceea ce nu impresionează în HDR, deși este compatibil cu standardul HDR10, dar este îndeajuns de luminos încât să fii mulțumit de imagini în timpul filmelor sau jocurilor și are o rată adaptivă de reîmprospătare între 48–180 Hz.
Pe partea de uniformitate nu am constatat vreo zonă întunecată, panoul este iluminat bine, culorile și experiența vizuală sunt bune din orice unghi l-ai privi și pot spune că se vede destul de bine atât în jocuri, filme, cât și în timp ce editezi vreun video în programele dedicate.
Jocuri precum Counter-Strike 2 și Call of Duty Black Ops 6 au rulat fluid, iar culorile saturate au scos în evidență detalii pe care alte monitoare de buget le-ar pierde.
Meniu
Setările pentru gaming le poți realiza din meniul monitorului și includ moduri predefinite cum ar fi FPS, RTS, Racing, Custom etc., și opțiuni personalizabile, cum ar fi Shadow Boost, care ajută la luminozitatea scenelor întunecate, frame counter, sniper scope, low input lag, adaptive sync și lista continuă.
Meniul său este destul de ușor de navigat prin săgețile afișate în partea din față, este destul de rapid în navigare și pot spune că sunt destule setări încât să-ți ajustezi modul de imagine după preferințe, astfel încât să ai o experiență vizuală cât mai bună.
Concluzie
Ca o concluzie, despre noul AOC CQ27G4X pot spune că este o alegere foarte bună raportându-ne la prețul său.
Avem un panou VA rapid curbat la 1500R, o rezoluție QHD, un refresh adaptiv de până la 180 Hz, o diagonală mare de 27 inch, destule porturi HDMI, îți oferă o experiență vizuală bună din toate unghiurile și pe toată suprafața ecranului, dispune de HDR10, Low Blue Light, Flicker Free, Adaptive Sync și are un preț bun pentru ceea ce oferă.
Ca minus, aș putea spune gestionarea slabă a cablurilor sau, mai bine zis, ascunderea lor prin suportul său, dar și lipsa unui port USB, fiindcă e posibil ca altcineva, spre deosebire de mine, să aibă nevoie de unul.
În rest, consider că este o opțiune bună dacă ești un gamer sau un creator de conținut. Iar pentru asta, îți recomand să-l comanzi din link-ul de mai jos.
Menționez că monitorul a fost testat atât prin HDMI, cât și prin DisplayPort, însă imaginile au fost realizate la momentul testării acestuia pe HDMI.