Motorola Edge 50 Pro 5G – Review: Plusuri, Minusuri și Concluzie

Mihai Jeliu
Mihai Jeliu - Tech Reviewer
15 Min Citire
Motorola Edge 50 Pro 5G pret - review
8.3 Alegere excelentă
Motorola Edge 50 Pro
Vezi preț aici

Ce impresie mi-a lăsat noul Motorola Edge 50 Pro?

Acesta este noul Moto Edge 50 Pro pe care Motorola tocmai l-a lansat, iar sunt sigur că, după reducerile pe care cu siguranță le va avea, va fi unul dintre cele mai vândute telefoane de la Motorola din ultima perioadă.

În primul rând, vine cu un design foarte subțire, ecran curbat, rezistență la apă și praf, încărcare rapidă la 125 W cu încărcătorul din pachet, încărcare wireless la 50 W, validare Pantone atât la cameră cât și la display, difuzoare stereo cu Dolby Atmos, un procesor Snapdragon 7 gen 3 și cu până la 12 GB de RAM.

Și culmea este că lista nu se termină aici. Restul le vom vedea în articolul de mai jos sau în clipul video de mai sus.

Unboxing

Un alt lucru pe care-l apreciez de fiecare dată, este că telefonul mai vine la pachet cu tot ce ți-ar trebui fără să le mai cumperi separat.

Ei bine, pe lângă cheita pentru SIM și manualul de utilizare pe care de regula le regăsim la toți, mai avem un cablu cu mufe USB-C la ambele capete, o carcasă din plastic pentru o protecție mai mare și un încărcător super rapid la 125W (dacă venea si cu folie pe ecran din fabrica, chiar era perfect).

În orice caz, sincer, cam așa aș vrea să procedeze și restul brandurilor.

Design & Construcție

Ce pot să spun despre design este că vine într-o siluetă foarte subțire, este foarte ușor și are margini curbate atât pe spate cât și pe față, rezultând să fie un telefon destul de confortabil.

Nu pot să spun că n-am mai testat telefoane subțiri și cu margini curbate, dar mi se pare că acesta se ține mult mai bine în mână. Iar asta se datorează și lățimii înguste, încât îl poți folosi cu o singură mână, și bateriei de 4.500 mAh, făcându-l ceva mai subțire (vorbim imediat și despre autonomie), cât și despre materialele din care este realizat, cum ar fi cadrul din aluminiu finisat foarte frumos de jur împrejurul ecranului curbat și spatele din piele vegană, care, pe lângă eliminarea urmelor de amprente, îi oferă și o aderență mai mare.

Dacă culoarea din imagine nu este pe gustul tău, mai poți alege fie Moonlight Pearl, care arată foarte elegant, fie Black Beauty, care, conform informațiilor de la Motorola, este confecționat manual în Italia în colaborare cu Mazzucchelli.

Un alt lucru care mi-a mai plăcut la design, și pe care cu siguranță l-ați observat și voi, este această insulă pe care se află senzorii pentru cameră (te duce cu gândul că ar fi un material fin care se mulează pe zona senzorilor și care parcă nu sare atât de rău în evidență precum o fac alte modele de telefoane).

Pe latura de jos avem unul dintre cele două difuzoare stereo cu Dolby Atmos, care oferă un sunet foarte bun și clar indiferent că ești în interior sau în exterior, mufa USB C 3.1 cu Display Port 1.4, lucruri pe care le vedem în general la telefoanele mai scumpe, slotul pentru SIM și butoanele de volum și power, care, după părerea mea, sunt poziționate puțin cam sus (nu foarte sus, dar mi-ar fi plăcut ca butoanele de volum să fie ceva mai jos).

Display

De data aceasta, Motorola a pus mare accent pe două caracteristici importante la acest telefon, și anume la display și la cameră. Care sunt acestea, încât să se diferențieze de restul modelelor? Hai să le luăm pe rând.

Pe lângă faptul că este un ecran pOLED de 6,7 inch, acesta are o luminozitate de 2.000 de nits în peak, suportă HDR10+, are o acuratețe a culorilor de 100% DCI-P3 și un raport ecran-corp de 93,8%, precum și protecție Corning Gorilla Glass (acestea sunt caracteristici pe care le mai putem regăsi și la alte modele).

Totuși, ceea ce îl diferențiază pe Edge 50 Pro este rezoluția sa de 1,5K și refresh rate-ul de 144Hz, precum și validarea Pantone.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că, pe lângă imagini vibrante, contrast bogat, negru intens și o suprafață mare de vizionare, acest telefon oferă o experiență vizuală autentică și plăcută pentru utilizatori, precum și o reproducere precisă a culorilor pielii, elementelor vizuale și a nuanțelor.

Chiar dacă varianta anterioară avea un refresh rate de 165Hz, chiar și cu un downgrade la 144Hz, totul se mișcă foarte rapid, aproape instant, cu tranziții rapide și o viteză de reacție foarte bună de îndată ce atingi ecranul (este destul de rar să întâlnești telefoane cu un preț asemănător ce oferă un refresh rate de 144Hz, majoritatea având maxim 120).

Specificații

Destul cu display-ul, hai să vedem totuși ce regăsim în interior pentru a evalua experiența de gaming și performanțele în situații mai complexe.

Pot să spun că se descurcă foarte bine atât în sarcini solicitante sau gaming cu grafică la maxim, iar multitasking-ul este fluid. Totuși, am observat că au fost făcute câteva sacrificii.

În primul rând, vine cu un procesor Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3. Aici m-aș fi așteptat să regăsim cel puțin același procesor Snapdragon 8 Gen 2 pe 4 nm, dacă nu unul mai recent. Dezamăgirea vine și din partea GPU-ului, deoarece este un Adreno 720, față de 740 pe varianta anterioară, și viteza de scriere și citire este UFS 2.2, față de 4.0.

Alte specificații includ 12 GB RAM, cu un boost suplimentar de 12 GB, 512 GB spațiu de stocare fără posibilitatea extinderii memoriei, Bluetooth versiunea 5.4, conectivitate 5G, WiFi 6e și NFC.

Cu toate acestea, telefonul este încă capabil să ofere o experiență bună în orice este pus să facă. În jocuri precum Call of Duty, Asphalt 9, PUBG și altele setate la grafică maximă, telefonul se descurcă bine, fără lag sau sacadări. Acest lucru se datorează și Game Booster-ului dedicat, care optimizează resursele pentru jocuri.

În ceea ce privește performanțele, în testele de benchmarking, telefonul a obținut scoruri bune.

În Geekbench 6, a depășit chiar și un Realme 12 Pro+ testat recent, cu 1148 de puncte la single core și 3141 de puncte la multi core. De asemenea, în 3D Mark, a obținut un scor maxim de 1455 de puncte, cu o stabilitate decentă de 74,3% și o temperatură maximă de 38 de grade. În PC Mark, a obținut un scor de 14233 de puncte.

Deci, chiar și cu aceste sacrificii, telefonul oferă rezultate și o experiență de utilizare foarte bună.

Baterie

Iar ultimul aspect la nivel de hardware, găsim bateria de 4500 mAh, pe care o putem încărca TurboPower la 125W în aproximativ 18 minute prin fir, 50W prin încărcare wireless, și 10W pentru încărcarea reversibilă a altor dispozitive.

Chiar dacă capacitatea pare destul de mică, telefonul poate oferi o utilizare de până la o zi întreagă fără probleme. De exemplu, l-am testat o zi întreagă în jocuri, teste de benchmark, conținut video, fotografii și altele, iar la 9 seara mai aveam 3% baterie.

Deci, pentru o utilizare normală și nu atât de agresivă precum am făcut-o eu, cu siguranță îți va ține o zi întreagă fără probleme.

Software

Hai să trecem la o altă categorie care mi-a plăcut foarte mult la Moto Edge 50 Pro, și anume software-ul.

În primul rând, avem Android 14 cu noua interfață Moto UX, care vine cu destule lucruri interesante bazate chiar și pe AI (dar revenim imediat).

Ce trebuie să mai știm este că avem 3 ani de actualizări majore de Android și 4 ani de update-uri de securitate. Deci, este perfect dacă vrei să-l folosești mai mulți ani de acum încolo.

Ce am apreciat foarte mult este că nu avem aplicații preinstalate, fiindcă vine cu un Android curat. Un alt lucru care mi-a mai plăcut la noua interfață este că avem posibilitatea de a-l personaliza mai ușor.

De exemplu, menținând apăsat pe ecran putem schimba interfețele sau fontul scrisului. Tot la personalizare mai putem schimba forma pictogramelor pentru a fi pe gustul tău, culorile de bază pentru a se potrivi cu fundalul, ecranul de blocare poate fi personalizat pentru a vedea notificările în listă, etichetă sau sub formă de bule, animația pentru deblocarea prin amprentă, luminile de la marginea ecranului pot pulsara pe anumite culori când primim o notificare, apel sau chiar alarme. Și ca cireașa de pe tort, o funcție care-ți creează un fundal de ecran cu inteligență artificială bazat pe îmbrăcămintea ta. O funcție pe care nu am mai văzut-o.

Pe lângă acestea, sunt și multe alte funcții de multitasking, fotografie bazată pe gesturi și multe altele.

Pot să spun că se mișcă foarte bine, experiența de utilizare este simplă și intuitivă, și chiar au făcut un mare pas în zona de software cu noua interfață Moto UX.

Cameră

Iar al doilea accent pe care l-a pus Motorola pe noul Edge 50 Pro este pe partea de cameră.

În primul rând, avem un ansamblu de 3 senzori: unul de 50MP cu Moto AI care îmbunătățește calitatea fotografiilor cu ajutorul inteligenței artificiale, unul de 10MP telephoto cu zoom optic 3X, și unul de 13MP ultrawide care are și rol de Macro.

Totodată, mai avem lângă ei și un senzor TOF și un LED. Un aspect important este că vine cu validare Pantone SkinTone pentru o acuratețe mare a culorii pielii.

Am testat atât pe timp de zi cât și pe timp de seară și pot să spun că se descurcă neașteptat de bine.

Pe timp de zi, chiar dacă a fost una extrem de însorită, mi-a plăcut cum HDR-ul a putut echilibra luminozitatea excesivă cu locurile întunecate. Culorile mi se par vibrante, având un contrast foarte bun, detaliile sunt prezente atât pe modul ultrawide cât și pe modul 3X, și sunt de o calitate foarte bună (acest lucru se datorează și Enhancement Engine-ului care îmbunătățește fotografiile).

De asemenea, pe timp de seară, modulul nocturn cu ultrawide, normal și 3X m-a impresionat, deoarece m-am așteptat la mult noise și o luminozitate scăzută, însă senzorul cu o deschidere de f/1.4 permite mai multă lumină, rezultând poze mai luminoase. Pe partea de video, telefonul poate filma în 4K la 30fps în 10Bit și HDR10+. Culorile sunt vibrante, iar focalizarea pe subiect este rapidă. Cu toate acestea, chiar și cu stabilizarea activată, parcă lipsește un pic.

Pe partea din față, avem un senzor wide de 50MP cu un f/1.9. Aici, culorile sunt naturale, imaginile sunt clare și contrastul este bun. Pe timp de seară, imaginile sunt luminate corespunzător, iar pe partea de video, avem același 4K la 30fps, cu o stabilizare mai bună decât în cazul camerei principale.

În concluzie, Motorola Edge 50 Pro oferă rezultate foarte bune în fotografie și video (mai puțin la stabilizare), atât pe timp de zi, cât și pe timp de seară, chiar și la acest preț.

Concluzie

În concluzie, Motorola Edge 50 Pro este un telefon de gamă medie „aproape perfect”.

Oferă caracteristici remarcabile, cum ar fi un ecran precis din punct de vedere al culorii, rezistență la apă și praf IP68, încărcare wireless de 50 W și 125W prin fir, un ecran pOLED de 144 Hz, accesorii incluse în pachet, o cantitate generoasă de RAM, un spațiu de stocare imens, unul dintre cele mai frumoase design-uri din segmentul său de preț, cu o ramă din aluminiu în culori asortate și spate moale vegan.

De asemenea, oferă performanțe bune și fotografii neașteptat de bune, atât pe timp de zi, cât și pe timp de seară, cu o acuratețe foarte bună a culorilor, fiind și confortabil de ținut în mână.

Ca aspecte negative, se remarcă downgrade-ul procesorului de la Snapdragon 8 Gen 2, reducerea refresh rate-ului de la 165 la 144 Hz (chiar dacă rămâne unul mare, și pe care nu-l regăsim nici pe flagship-urile de top) și viteza UFS 2.2 în loc de 4.0.

În rest, este un telefon excepțional și care cu siguranță vei fi mulțumit să-l utilizezi. Și așa cum ne-am obișnuit cu modelele Motorola, cu siguranță în curând prețul va fi unul foarte atractiv.


NETWORKTechnologyGSM / HSPA / LTE / 5G
LAUNCHAnnounced2024, April 03
StatusAvailable. Released 2024, April 08
BODYDimensions161.2 x 72.4 x 8.2 mm (6.35 x 2.85 x 0.32 in)
Weight186 g (6.56 oz)
BuildGlass front, acetate (wood-based) back or silicone polymer back (eco leather), aluminum frame
SIMNano-SIM and/or eSIM or Dual SIM (Nano-SIM, dual stand-by)
IP68 dust/water resistant (up to 1.5m for 30 min)
DISPLAYTypeP-OLED, 1B colors, 144Hz, HDR10+, 2000 nits (peak)
Size6.7 inches, 107.4 cm2 (~92.0% screen-to-body ratio)
Resolution1220 x 2712 pixels, 20:9 ratio (~446 ppi density)
ProtectionCorning Gorilla Glass (unspecified version)
PLATFORMOSAndroid 14
ChipsetQualcomm Snapdragon 7 Gen 3 (4 nm)
CPUOcta-core (1×2.63 GHz Cortex-A715 & 4×2.4 GHz Cortex-A715 & 3×1.8 GHz Cortex-A510)
GPUAdreno 720
MEMORYCard slotNo
Internal128GB 8GB RAM, 256GB 8GB RAM, 256GB 12GB RAM, 512GB 12GB RAM
UFS 2.2
MAIN CAMERATriple50 MP, f/1.4, 25mm (wide), 1/1.55″, 1.0µm, multi-directional PDAF, Laser AF, OIS
10 MP, f/2.0, 67mm (telephoto), 1.0µm, PDAF, OIS, 3x optical zoom
13 MP, f/2.2, 120˚, 16mm (ultrawide), 1.12µm, AF
FeaturesLED flash, panorama, HDR
Video4K@30fps, 1080p@30/60/120fps, 10-bit HDR10+, gyro-EIS
SELFIE CAMERASingle50 MP, f/1.9, 21mm (wide), 0.64µm, AF
FeaturesHDR
Video4K@30fps, 1080p@30/60fps
SOUNDLoudspeakerYes, with stereo speakers
3.5mm jackNo
Snapdragon Sound
COMMSWLANWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, tri-band, Wi-Fi Direct
Bluetooth5.4, A2DP, LE
PositioningGPS, GLONASS, GALILEO, BDS, QZSS, NavIC
NFCYes
RadioNo
USBUSB Type-C 3.1, OTG, DisplayPort 1.4
FEATURESSensorsFingerprint (under display, optical), accelerometer, gyro, proximity, compass
Ready For 6 support
BATTERYTypeLi-Po 4500 mAh, non-removable
Charging125W wired, 100% in 18 min (advertised)
50W wireless
10W reverse wireless
MISCColorsLuxe Lavender, Black Beauty, Moonlight Pearl, Vanilla Cream
SAR1.08 W/kg (head)     1.08 W/kg (body)    
PriceAbout 700 EUR

Motorola Edge 50 Pro 5G pret - review
Motorola Edge 50 Pro
Alegere excelentă 8.3
Design 9
Ecran 9
Sunet 9
Construcție 9
Performanță 7
Baterie 7
Camera principală 8
Camera secundară 8
Preț 9
Distribuie acest articol
Tech Reviewer
Urmăriți:
Pasionat de gadget-uri, tehnologii noi și jocuri pe mobil. Cu o experiență de peste 9 ani în domeniul tehnologiei, ofer informații precise și corecte pentru pasionații de inovație digitală.
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *