De bine ce scăpasem noi, europenii, de procesoarele Exynos de pe modelele Samsung, trecând la cele de la Qualcomm (sărbătorind cu surle și trâmbițe), pare că ne-am întors la vechea metodă…
Unde o parte primește același telefon, dar cu procesor Exynos – adică noi, iar restul îl primesc cu procesor de la Qualcomm – adică ei. Deci, pare că iar s-au creat două tabere între noi și ei, cu același telefon, dar cu performanțe diferite.
Nu spun că Exynos nu este un procesor capabil, dar în toate scenariile, Qualcomm Snapdragon s-a dovedit a fi mai eficient din punct de vedere energetic, nu se încălzește, iar performanța sa este ceva mai mare față de cea a Exynos.
Un alt motiv pentru care acest FE este criticat este prețul ridicat, având în vedere că S23 cu procesor de la Qualcomm are un preț și mai mic față de S23 FE, dar și că în curând va apărea pe piață seria S24.
Ce reprezintă mai exact denumirea de FE?
Înainte să-l “disecăm”, haideți să vedem ce spune Samsung că înseamnă mai exact seria Fan Edition.
În traducere: ‘Simplu spus, când vorbești, noi ascultăm. Pentru fiecare generație a seriei de vârf Galaxy S, luăm în considerare feedback-ul tău și producem un dispozitiv plin cu toate funcțiile tale preferate.‘
Ei bine, cred că Samsung s-a referit mai mult la seria anterioară de Fan Edition, pentru că, la vremea când a apărut S20 FE, s-a dovedit a avea un adevărat succes datorită prețului corect între modelele din seria S20, dar și pentru că celelalte nu dispuneau de componenta principală pe care majoritatea utilizatorilor europeni și-o doreau, și anume procesorul de top de la acea vreme, regăsit pe varianta Ultra, Qualcomm Snapdragon 865.
Iar după anul pe care aceștia l-au sărit, majoritatea dintre noi ne-am așteptat la aceeași mutare ca și atunci, respectiv ca procesorul lui S23 FE să fie similar cu cel de pe S23 Ultra, precum și celelalte din seria S23, respectiv Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, și nu varianta de top de la Exynos, de anul trecut, de pe seria S22.
Dar hai totuși să vedem și partea plină a paharului cu ceea ce aduce acest S23 FE, în caz că pe viitor vor apărea reduceri sau bundle-uri.
UNBOXING
În pachet avem:
- telefonul; (al meu este în varianta Graphite, însă vă mai puteți alege dintre culorile Mint, Cream sau Purple)
- o cheita pentru SIM;
- manualul de utilizare;
- un cablu de încărcare cu mufă USB-C la ambele capete.
Și cam atât. Restul accesoriilor, trebuie comandate separat.
DESIGN ȘI CONSTRUCȚIE
În materie de design, nu-l vei deosebi prea ușor între A54 și S23 la o primă vedere, pentru că, în afară de acest spate care este lucios, camerele puțin evidențiate cu această margine argintie și faptul că acest cadru din aluminiu este mat față de lucios, ca pe S23, sunt aproape identice între ele (dar, ce-i drept, varianta FE de anul acesta față de cele anterioare, arată și se simte mai premium).
Telefonul vine cu Gorilla Glass 5 pe față și spate, are o certificare IP68 și o greutate destul de mare, aș spune, de 209 grame.
Care sunt motivele pentru care este atât de greu comparativ cu S23 și S23+?
Este, în primul rând, dimensiunea mai mare, spatele din sticlă, cadru din aluminiu și, nu în ultimul rând, camera de răcire prin vapori care este de 3,9 ori mai mare pentru a ne oferi o răcire mai eficientă.
Îmi place totuși că în mână se ține foarte bine, încât îl poți utiliza destul de ușor cu o singură mână, iar fiindcă are un cadru din aluminiu rotunjit și mat, îl face să arate ca un telefon premium.
Pe latura dreaptă
Avem butoanele poziționate destul de bine pentru volum și power, care și ele sunt din aluminiu și se simt foarte bine la apăsare.
Pe latura de jos
Avem unul dintre cele două difuzoare stereo, care se aud foarte bine și chiar îți oferă un sunet de calitate. În partea de jos, avem mufa USB Type-C 3.2 cu suport OTG și încărcare la 25W.
Pe latura de sus
În partea de sus avem microfonul pentru anularea zgomotului de fond și slotul pentru SIM.
Ce pot să spun eu despre acest design este că, exceptând faptul că rămân urme de amprente pe acest spate lucios, și că, da, nu neg valul de comentarii din partea voastră că seamănă cu A54 și S23, nu pot să spun că nu arată mai bine decât Fan Edition-urile anterioare. Este realizat din materiale de calitate, arată ca un telefon premium și nu este alunecos.
ECRAN
Pe partea din față, avem cel mai bun display al lui Samsung cu un ecran mai mare, cu o diagonală de 6,4 inch Dynamic AMOLED 2X, la 120Hz, certificare HDR10+, și cu o luminozitate de 1450 nits în peak (chiar dacă diferența la nits dintre S23 și FE este de 300 de nits, este îndeajuns de luminat încât să stai și în lumina directă a soarelui fără nicio problemă).
Ce-mi place la ecran este că este drept și nu curbat pe toate laturile. Avem o rezoluție FHD+ cu o certificare Widevine L1, având cel mai înalt grad de protecție DRM, astfel încât poate reda videoclipuri la cea mai bună rezoluție posibilă și o densitate a pixelilor de 403ppi, iar culorile sunt așa cum ne-au obișnuit cei de la Samsung.
Imaginile sunt sharp, unghiul de vizualizare este unul foarte bun, culorile sunt cu adevărat vibrante, iar experiența de utilizare cu refresh rate-ul la 120Hz adaptabil este exact ceea ce trebuie. Numai că, refresh rate-ul adaptabil de pe FE este între 120 și 60 Hz și nu, așa cum este la S23, între 120 și 48 Hz. Însemnând o autonomie puțin mai bună pe S23.
Un lucru pe care l-am observat la ecran sunt marginile puțin mai groase față de modelele din seria S23, dar, după cum am spus, exceptând acest minus, aș spune, ecranul este de foarte bună calitate, așa cum sunt și cele din seria S23.
SPECIFICAȚII
La capitolul specificații, așa cum am menționat la început, telefonul vine cu procesorul varianta de top de la Exynos, 2200 (4 nm), doar că din păcate este cel de anul trecut pe care l-am regăsit și pe seria S22 (însă, în cazul în care nu știați, acest chipset Exynos 2200, despre care mulți oameni se plâng, este unul îmbunătățit și suportă și Ray Tracing activat prin hardware, ceea ce face ca chipsetul să fie mai rezistent în viitor, în special pentru gaming).
Mai departe avem un GPU Xclipse 920, suportă Wi-Fi 6E pentru viteze mari de upload și download, 8 GB RAM și două variante de spațiu de stocare UFS 3.1 din care puteți alege, 128 și 256 GB, dar fără posibilitatea de extindere a memoriei cu vreun card micro SD, așa cum puteam face pe A54 (aici ar fi mers și o variantă de 512 GB, ne mai având un slot pentru card).
În materie de benchmark-uri, telefonul nu pot spune că nu oferă scoruri bune, încât să simți diferențele în timp ce-l utilizezi; ci aici testăm mai degrabă capacitățile maxime de stres pe care le suportă telefonul față de alte modele, pe care oricum tu nu le vei folosi în astfel de scenarii.
Numai că, aici putem observa eficiența și performanța pe care le regăsim la un telefon S23 cu procesor de top de la Qualcomm, ba chiar și cel anterior și unul de top de la Exynos de anul trecut, unde S23 îl detronează.
În Geekbench 6, a obținut un scor în single core de 1620 puncte și în multi core 4057 puncte. În 3D Mark, într-un test extrem de stres, a obținut un punctaj maxim de 1694 puncte și o stabilitate de doar 77,2 puncte.
Repet, aceste teste de stres sunt pentru a vedea dacă telefonul se descurcă în condiții de task-uri solicitante timp de câteva minute sau chiar ore bune. Deci, majoritatea dintre noi nu-l vom folosi în astfel de situații.
Iar pe întreaga perioadă de testare sau în cele peste câteva ore de gaming, telefonul a menținut o temperatură bună pentru că avem o cameră de răcire prin vapori, care, după cum v-am spus, este de 3,9 ori mai mare.
AUTONOMIE
În materie de autonomie, telefonul vine cu o baterie de 4500 mAh și o încărcare de 25W (aici, sincer, mi-aș fi dorit să văd o baterie de 5.000 mAh și o încărcare mai rapidă, dar bănuiesc că l-ar fi făcut și mai greu, dar și imposibil de realizat din cauza camerei de răcire care este mai mare. Are avantaje, dar și dezavantaje).
Într-un test de autonomie, unde telefonul a rulat încontinuu diferite imagini, a funcționat până la 10% cu luminozitatea la maxim și setat pe 120 Hz timp de 7 ore și 40 de minute. Cu siguranță, cu restul, ar fi ajuns până la 8 ore.
Într-o utilizare normală, telefonul îți asigură garantat o zi de utilizare; respectiv, eu, începând să-l folosesc în social media, conținut media, puțin jocuri, muzică, poze, de la ora 9 până la 11 seara, am rămas cu circa 7%. Deci, este posibil să-l mai utilizați încă puțin și a doua zi, dar cu certitudine nu vă va ține încă o zi întreagă.
CAMERE
Despre cameră, telefonul vine cu un senzor wide de 50 MP cu stabilizare optică a imaginii, având deschiderea F/1.8, un al doilea ultrawide de 12 MP cu deschiderea F/2.2, și un al treilea, telephoto de 8 MP cu zoom optic de 3X (în clipul video de mai sus, puteți găsi exemple de poze atât pe timp de zi, cât și pe timp de seară).
Îmi place că avem culori saturate, însă uneori verdele pare puțin mai intens decât în realitate; totuși, personal îmi plac culorile mai vibrante. Imaginile sunt clare, contrastul este excelent, iar echilibrul între luminozitate și zonele întunecate este realizat cu succes datorită HDR-ului. Cerul nu este prea albastru sau prea deschis, iar modul portret se descurcă bine în absența elementelor mai complexe de fotografiat.
Pe timp de seară, imaginile sunt bine iluminate, nu există zgomot, detaliile sunt prezente, clare, cu un contrast bogat. Chiar dacă mi-ar fi plăcut să avem un senzor de 108 MP în locul celui de 50 MP, telefonul se descurcă excelent atât pe timp de zi, cât și pe timp de seară.
Ceea ce mă surprinde la acest FE este posibilitatea de a filma la rezoluție 8K în 24 de fps-uri (nu cred că putem filma în 30 fps din cauza procesorului, dar chiar și așa, imaginile vor avea un aer cinematic).
Pe lângă rezoluția 8K, mai putem filma în 4K la 30 sau 60 fps, cu detalii bune, culori vibrante, o stabilizare bună și o focalizare pe subiect destul de rapidă.
Pe partea din față, avem un senzor wide de 10 MP cu deschiderea F/2.4, care se descurcă bine atât pe timp de zi, cât și pe timp de seară.
Fața este focalizată rapid, culorile sunt naturale, iar efectul de bokeh arată bine chiar și când lumina din spate este mai puternică. Imaginile sunt clare și nu pot să spun că nu-mi plac.
Desigur, vor exista diferențe față de S23, care vine cu un senzor de 12 MP, ce va oferi imagini mai clare, dar cele de pe FE sunt reușite (în clipul video de mai sus, puteți găsi exemple de poze atât pe timp de zi, cât și pe timp de seară).
La fel și pe partea de video, avem o rezoluție 4K la 60 fps, ceea ce este excelent pentru a filma la un astfel de framerate și la o calitate atât de bună cu camera frontală (unele modele nici măcar nu oferă 60 fps pe camera principală).
Culorile sunt naturale, stabilizarea este bună, iar contrastul este bogat; nu am nimic de reproșat despre camera frontală înregistrând videoclipuri.
SOFTWARE
Pe partea de software, avem Android 14 cu noua interfață One UI 6 și va beneficia de până la 5 ani de actualizări majore de Android (ceea ce este grozav dacă intenționezi să-l folosești mai mulți ani).
La nivel de interfață, am prezentat și într-un material anterior care sunt cele mai importante schimbări, și pot să spun că îmi place cum se mișcă. Este responsiv, foarte rapid, se descurcă bine și în multitasking, este bine optimizat și, per total, fără emoție, se simte ca un telefon flagship.
CONCLUZIE
Ca o concluzie, este un telefon grozav. Ai cel mai bun ecran, o diagonală de 6,4 inch, un refresh rate de 120 Hz, un sunet de calitate, o răcire bună și o cameră capabilă atât pe timp de zi, cât și pe timp de seară și beneficiezi de destule actualizări majore pentru a-l putea folosi pentru mult timp.
Daaaar, deoarece vine cu un procesor Exynos de anul trecut și nu la fel ca pe celelalte modele din seria S23, o baterie de 4500 mAh, marginile ecranului cam groase, nu ai posibilitatea de extindere a memoriei, dar și a prețului cu care vine, l-aș vedea mai degrabă un “A54 Ultra” sau un A54 cu “steroizi”, cum vreți să-i spuneți.
Dacă s-ar situa la prețul undeva sub 2800 lei sau la pachet cu un bundle, l-aș vedea ca un telefon grozav comparativ cu celelalte modele midrange. Aștept și părerea voastră în rubrica de comentarii.
NETWORK | Technology | GSM / HSPA / LTE / 5G |
---|---|---|
LAUNCH | Announced | 2023, October 04 |
Status | Available. Released 2023, October 05 | |
BODY | Dimensions | 158 x 76.5 x 8.2 mm (6.22 x 3.01 x 0.32 in) |
Weight | 209 g (7.37 oz) | |
Build | Glass front (Gorilla Glass 5), glass back (Gorilla Glass 5), aluminum frame | |
SIM | Single SIM (Nano-SIM) or Dual SIM (Nano-SIM, dual stand-by) or Dual SIM (2 Nano-SIMs or SIM & eSIM, dual stand-by) | |
IP68 dust/water resistant (up to 1.5m for 30 min) | ||
DISPLAY | Type | Dynamic AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+, 1450 nits (peak) |
Size | 6.4 inches, 100.5 cm2 (~83.2% screen-to-body ratio) | |
Resolution | 1080 x 2340 pixels, 19.5:9 ratio (~403 ppi density) | |
Protection | Corning Gorilla Glass 5 | |
PLATFORM | OS | Android 13, upgradable to Android 14, One UI 6 |
Chipset | Exynos 2200 (4 nm) – International | |
Qualcomm SM8450 Snapdragon 8 Gen 1 (4 nm) – USA | ||
CPU | Octa-core (1×2.8 GHz Cortex-X2 & 3×2.50 GHz Cortex-A710 & 4×1.8 GHz Cortex-A510) – International | |
Octa-core (1×3.00 GHz Cortex-X2 & 3×2.50 GHz Cortex-A710 & 4×1.80 GHz Cortex-A510) – USA | ||
GPU | Xclipse 920 – International | |
Adreno 730 – USA | ||
MEMORY | Card slot | No |
Internal | 128GB 8GB RAM, 256GB 8GB RAM | |
MAIN CAMERA | Triple | 50 MP, f/1.8, 24mm (wide), PDAF, OIS |
8 MP, f/2.4, 75mm (telephoto), PDAF, OIS, 3x optical zoom | ||
12 MP, f/2.2, 123˚ (ultrawide) | ||
Features | LED flash, HDR, panorama | |
Video | 8K@24fps, 4K@30/60fps, 1080p@30/60/120/240fps, 720p@960fps | |
SELFIE CAMERA | Single | 10 MP, f/2.4, 26mm (wide) |
Video | 4K@30/60fps, 1080p@30/60fps; gyro-EIS | |
SOUND | Loudspeaker | Yes, with stereo speakers |
3.5mm jack | No | |
COMMS | WLAN | Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, dual-band, Wi-Fi Direct |
Bluetooth | 5.3, A2DP, LE | |
Positioning | GPS, GLONASS, GALILEO, BDS | |
NFC | Yes | |
Radio | Unspecified | |
USB | USB Type-C, OTG | |
FEATURES | Sensors | Fingerprint (under display, optical), accelerometer, gyro, compass |
Virtual proximity sensing | ||
Samsung DeX | ||
BATTERY | Type | Li-Ion 4500 mAh, non-removable |
Charging | 25W wired, PD2.0, 50% in 30 min | |
Wireless | ||
MISC | Colors | Mint, Cream, Graphite, Purple, Indigo, Tangerine |
Models | SM-S711B, SM-S711B/DS, SM-S711U1, SM-S711U, SM-S711W, SM-S7110 | |
SAR | 0.80 W/kg (head) 0.72 W/kg (body) | |
SAR EU | 0.76 W/kg (head) 1.04 W/kg (body) |
Telefon mobil Samsung Galaxy S23 FE, Dual SIM, 8GB RAM, 5G
Samsung Galaxy S23 FE 5G
-
Design
-
Ecran
-
Sunet
-
Constructie
-
Performanta
-
Baterie
-
Camera principala
-
Camera secundara
-
Pret