Honor 90 – Review: Cea mai bună cameră pe un midrange?

Mihai Jeliu
Mihai Jeliu - Tech Reviewer
13 Min Citire
Honor 90 – Review: Cea mai bună cameră pe un midrange?
7.4 Alegere bună
Honor 90
Vezi preț aici

Dacă stăm puțin și analizăm, pare că Honor a reușit în acest an să se remarce mai mult ca niciodată.

Iar asta s-a putut observa începând cu lansarea flagship-ului Magic5 Pro, unde, după testare, am fost destul de impresionat de partea foto/video, de performanță și de zona de afișaj.

Odată cu lansarea flagship-ului Magic5 Pro și văzând că acest model are un succes destul de surprinzător, aceștia au păstrat o parte din rețetă și la construcție și la caracteristici pentru noul Honor 90, astfel încât să aibă același succes.

Design și construcție

Dacă să începem cu designul, trebuie să recunosc că mie unuia mi-a captat atenția încă de când l-am văzut prima dată la evenimentul restrâns sub NDA.

Și ceea ce mi-a atras atenția a fost designul său unic din punct de vedere al formei camerelor principale, inspirate din designul bijuteriilor de lux, precum și aspectul său plăcut cu un gradient foarte interesant când este pus în diferite unghiuri în lumină.

Ceea ce vreau să menționez de la început este că spatele său este dintr-un plastic de foarte bună calitate, care se simte asemănător cu o sticlă mată și al cărui design iese în evidență datorită gradientului mat, nefiind lăsate urme de amprente.

Modelul pe care-l testez este în culoarea Emerald Green, dar mai aveți de ales și dintre variantele Midnight Black, Diamond Silver și Peacock Blue.

Chiar dacă are o dimensiune destul de mare, având un ecran de 6,7 inch, nu am întâmpinat dificultăți în a-l utiliza cu o singură mână datorită formelor sale curbate atât pe spate, cât și la ecran, a colțurilor rotunjite, dar și a lățimii destul de înguste, făcându-l confortabil de ținut în mână.

Ceea ce am apreciat la acest telefon este greutatea sa destul de redusă, ajungând la doar 183g, și faptul că este destul de subțire, măsurând doar 7,8mm. Din aceasta, rezultă că nu-l veți simți în buzunar.

Un alt punct pozitiv pe care l-am regăsit la acest model este amplasarea butoanelor de volum și power, care sunt poziționate destul de jos, făcând ca apăsarea lor să fie destul de ușoară.

Majoritatea telefoanelor creează un disconfort destul de neplăcut când sunt poziționate prea sus, unde încerci să le apeși când sunt atât de sus.

În partea de jos regăsim un difuzor audio care redă un sunet mono, din păcate, dar care se aude ok. Totuși, aș fi preferat să fie unul stereo și volumul puțin mai ridicat, mufa USB Type C 2.0 cu încărcare rapidă la 66W și slotul pentru cartele SIM.

Pe lateral, așa cum ați văzut, regăsim butoanele de volum și power poziționate foarte bine. Unde sunt dezamăgit este la lipsa jack-ului de 3,5 mm pentru căști, precum și la lipsa protecției împotriva apei și a prafului.

Display

Una dintre cele mai importante caracteristici pe care le are acest Honor 90 este display-ul. Asta pentru că vine cu un ecran OLED curbat Floating Display, cu tehnologie HDR10+, peste 1 miliard de culori, un refresh rate de 120 Hz și o diagonală de 6,7 inch, care reproduce culori vii, foarte clare și cu un negru intens, exact așa cum ne-am aștepta de la un ecran OLED.

Ah, și pentru o protecție sporită, apreciez că ecranul vine cu folie din fabrică. Chiar dacă ecranul este curbat, stați fără griji, deoarece mâinile voastre nu vor atinge accidental unele dintre butoanele de pe ecran datorită sistemului de operare gândit pentru astfel de situații.

După cum am spus puțin mai devreme, culorile de pe ecran sunt destul de precise și au o luminozitate de 1600 nits, astfel că veți putea edita fotografii realizate cu camera chiar și atunci când îl folosiți în lumina soarelui.

Un feature interesant pe care îl are modelul de top, Honor Magic5 Pro, este că și acest Honor 90 dispune de un PWM de 3840 Hz, certificare TUV Rheinland Flicker Free și un sistem de confort vizual care reglează automat temperatura culorilor, astfel încât ochii tăi nu se vor simți atât de obosiți atunci când îl folosești pentru perioade mai lungi.

Ținând cont de toate aceste avantaje pe care le are ecranul, puteți viziona conținut de pe Netflix sau Amazon Prime la o calitate HDR ore în șir fără să vă obosiți ochii.

Sspecificatii și performanță

În materie de performanță, Honor 90 vine cu un chipset Snapdragon 7 Gen 1 Accelerated Edition 5G pe 4nm, unde „Accelerated Edition” este o versiune overclockată a chipsetului din anul precedent, făcându-l puțin mai puternic decât standardul Snapdragon 7.

Modelul pe care îl am în test dispune de 12 GB RAM cu 512 GB spațiu de stocare fără posibilitatea extinderii cu vreun card.

În jocuri precum Call Of Duty, telefonul s-a descurcat excelent cu grafica setată la maxim datorită GPU-ului Adreno 644 și a Game Managerului, fără să se supraîncălzească, să aibă vreun lag sau să meargă în sacadări.

În teste de benchmark, rezultatele sunt, de asemenea, destul de bune, unde în Geekbench 6 acesta a obținut un scor în single-core de 1096 puncte și în multi-core 3173 de puncte.

Pentru a testa rezistența și performanța acestuia la extrem, l-am încercat și în 3D Mark, unde a obținut un loop maxim de 874 de puncte și o stabilitate foarte bună de 99,5%.

În PC Mark, la fel, și aici a obținut un scor destul de bun, cu un rezultat de 12151 puncte, fără să se încălzească peste normal.

Baterie

În materie de autonomie, telefonul vine cu o baterie de 5.000 mAh pe care o putem încărca la 66W prin fir și pe care o putem utiliza intens timp de până la o zi și jumătate. Pentru o încărcare de la 0-100%, acesta o realizează în circa 50 de minute.

Într-un test de utilizare continuă, telefonul a rezistat până la 20%, adică aproximativ 12 ore și 20 de minute, iar până la 0%, a rezistat până la 15 ore de utilizare continuă. Ceea ce nu este rău pentru un telefon midrange.

Iar aici trebuie să menționez că pe întreaga perioadă a testării, acesta a reușit cu brio să treacă ziua respectivă fără probleme, chiar dacă telefonul a fost utilizat intens pentru realizarea de videoclipuri, poze, jocuri, multimedia și socializare.

Software

Telefonul vine cu versiunea de Android 13 și interfața MagicOS 7.1. Dacă ai mai utilizat vreodată un smartphone Honor, te vei simți ca acasă.

Așa cum era de așteptat, primești gama obișnuită de aplicații Google, posibilitatea de a ajusta sau personaliza interfața, iconițele, modurile always-on display, etc.

Totul se mișcă fluent datorită ratei de refresh de 120 Hz; totul se deschide instantaneu și rapid, iar per total, experiența de utilizare este una foarte bună.

Cameră

Poate una dintre cele mai bune caracteristici ale Honor 90 este camera. Are una dintre cele mai bune camere din segmentul pe care le-am încercat până acum.

Cu siguranță cel mai important senzor din cei 3 de pe spate este cel de 200 MP. Da, ați auzit bine. 200 MP este incredibil pentru un telefon din acest segment.

Senzorul principal este însoțit de un senzor ultrawide de 12 MP și un alt senzor de 2 MP, care se descurcă foarte bine atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, fără noise sau granulație de la un sharp exagerat.

Totuși, am observat că imaginea este îmbunătățită digital semnificativ când fotografiezi în lumină scăzută, dar asta nu este rău, fiindcă practic îmbunătățește calitatea ei. Ba mai mult, poți realiza și imagini macro care sincer, nu m-au dat pe spate.

În timpul zilei sau în zone foarte luminoase, imaginile ies foarte bine, chiar și cu zoom-ul optic 2X sau cele pe Ultrawide. Culorile sunt puțin mai vii, cu un contrast excelent, detaliile sunt prezente, sunt sharp și, în general, am fost plăcut impresionat de rezultatele obținute, atât în mod portret, cât și în mod normal, fie pe timp de zi, fie pe timp de seară.

Ceea ce trebuie menționat este că fotografiile la 200 MP nu se realizează în mod nativ din momentul în care deschizi camera, ci trebuie să apeși pe un buton pentru a face camera să fotografieze la 200 MP. Iar rezultatele sunt neașteptat de bune pentru un telefon din această clasă.

Dacă asta nu este suficient pentru a te impresiona, telefonul poate filma la o rezoluție de 4K la 30 fps cu o stabilizare a imaginii foarte bună.

Ba chiar am ales să încerc să imortalizez câteva imagini din centrul vechi pentru a evidenția frumusețea Bucureștiului pe timp de zi. Iată ce a ieșit în materialul video de mai sus.

Dacă ești o persoană care realizează foarte multe selfie-uri, acesta are și o cameră frontală foarte capabilă, cu o rezoluție de 50 MP, precum și un Ultra-Clear Portrait Mode care va îmbunătăți rezultatele.

Imaginile sunt foarte bune, culorile sunt naturale, efectul de bokeh este realizat foarte bine între subiect și fundal, iar cu deschiderea pe care o are, poți realiza chiar și selfie-uri de grup fără probleme.

La fel ca și camera din spate, camera frontală poate înregistra și ea la rezoluție 4K, cu o stabilizare bună, culori naturale, detalii clare și destul de reușite.

Concluzie

Pentru tot ceea ce are de oferit, Honor 90, trebuie să recunosc că este un smartphone excelent în segmentul său.

Are o cameră foarte puternică capabilă să realizeze imagini vibrante și de calitate atât pe timp de zi, cât și seara, selfie-uri pe mod portret foarte bune, un ecran luminos, vibrant, cu culori vii, și o performanță bună pentru clasa sa din care face parte. În același timp, bateria poate rezista mult timp.

Totuși, trebuie să recunoaștem că nu este perfect. În primul rând, are aplicații preinstalate pe telefon pe care trebuie să le dezinstalezi manual, lipsește un difuzor stereo și nu are încărcare wireless, caracteristici pe care le-ai aștepta la un telefon cu acest preț.

Dar dacă ești în căutarea unui smartphone care poate realiza imagini excelente și să dispui de toate cele menționate mai devreme, Honor 90 poate face asta extrem de bine.

Honor 90 – Review: Cea mai bună cameră pe un midrange?
Honor 90
Alegere bună 7.4
Design 7
Ecran 8
Sunet 6
Construcție 7
Performanță 8
Baterie 7
Camera principală 9
Camera secundară 8
Preț 7
Distribuie acest articol
Tech Reviewer
Urmăriți:
Pasionat de gadget-uri, tehnologii noi și jocuri pe mobil. Cu o experiență de peste 9 ani în domeniul tehnologiei, ofer informații precise și corecte pentru pasionații de inovație digitală.
4 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *