Care dintre Samsung Galaxy S25 Ultra și Galaxy S23 Ultra se descurcă mai bine în cele 6 capitole?
Folosesc noul Galaxy S25 Ultra de mai bine de două săptămâni și trebuie să recunosc că e un telefon extraordinar din toate punctele de vedere. Dar oare bătrânul S23 Ultra ajunge să se ridice la nivelul lui?
Pentru că, ce să vezi, ambele sunt dispozitive reușite când vine vorba de camere, performanță, display, funcții AI, design, certificări, materiale din care sunt realizate și lista continuă.
Însă, întrebarea e: vine cu atâtea avantaje încât să treci de la S23 Ultra la S25 Ultra? Ei bine, răspunsul acesta îl veți afla în acest material, fiindcă vom vedea care dintre cele două se descurcă mai bine, dar și ce avantaje și dezavantaje aduc fiecare.
Așadar, vom analiza și vom trece prin 6 categorii importante, oferindu-le câte un punct pentru a vedea la final care e învingătorul.
Design
De îndată ce-am luat în mână noul S25 Ultra, după o utilizare de aproape doi ani cu S23 Ultra, cred că Samsung a rezolvat o problemă pe care cu toții cred că am întâmpinat-o. Și anume, colțurile prea ascuțite atunci când îl utilizezi mai multe ore în mână și greutatea destul de mare.
Chiar dacă arată mai bine în unghiuri drepte pe margini, trebuie să te gândești că-l vei folosi foarte multe ore în mână și, la un moment dat, simți nevoia de a avea un spate și colțuri ceva mai confortabile pentru a-l utiliza ore bune.
Nu mă înțelegeți greșit, ambele sunt dispozitive mari și totodată grele, însă, chiar dacă îmi place mai mult să văd unghiurile drepte, faptul că nu mai avem colțuri atât de ascuțite ca la S23 Ultra face ca S25 Ultra să fie mult mai confortabil.
Doar că același lucru nu l-aș putea spune și despre cadrul drept al lui S25 Ultra comparativ cu cel puțin curbat de pe S23 Ultra. Fiind ceva mai rotunjit pe S23 Ultra, îți dă senzația că e puțin mai subțire, e mai plăcut de ținut în mână, cu un grip mai bun, iar toate acestea fac ca utilizarea să fie mult mai confortabilă.
Cred că dacă ar fi combinat colțurile rotunjite de pe S25 Ultra cu cadrul lui S23 Ultra, ar fi fost perfect.
Iar faptul că senzorii principali de pe S25 Ultra sunt ceva mai ieșiți în relief, au un contur negru pe inelele lor și, totodată, sunt mai mari în diametru, face ca cei de pe S23 Ultra să pară ceva mai discreți și cu un design mai reușit, care nu ies atât de mult în evidență.
Deci, la nivel de design și confort, aș putea spune că S23 Ultra obține un punct.
Construcție
Dar cum stăm la capitolul construcție și materialele din care sunt realizate, pentru că ambele par să vină cu materiale și o construcție premium?
Ei bine, S25 Ultra este protejat și construit cu materiale mult mai rezistente la căderi și zgârieturi. Avem atât pe față, cât și pe spate Corning Gorilla Armor 2, care este mult mai rezistent decât Victus 2 de pe S23 Ultra.
Apoi, avem un cadru din titan față de aluminiu, care este mai ușor, dar și mai rezistent la zgârieturi și căderi. Nu în ultimul rând, avem o greutate mai mică, de 16 g, respectiv 218 g față de 234 g.
În schimb, ambele vin cu certificare IP68 pentru apă și praf, la o adâncime de 1,5 m timp de 30 de minute, și ambele măsoară aproape la fel.
Bine, S25 Ultra este ușor mai îngust și mai scurt cu câțiva milimetri, dar nu se observă prea mult.
Așadar, S25 Ultra primește 1 punct pentru materialele din care este construit și rezistența mai ridicată la zgârieturi și căderi față de S23 Ultra.
Ecran
Cu toții știm că cele mai multe ore le petrecem în fața ecranului, iar pentru asta trebuie să avem tot ce-i mai bun.
Cum ar fi o protecție a ochilor atât ziua, cât și seara, o experiență vizuală bună chiar și în zilele însorite, culorile să fie intense cu un contrast bogat, navigarea pe ecran cu S Pen-ul să fie una fluidă, să avem un refresh rate bun și lista continuă.
Ideea este că ambele au ecrane extraordinar de bune și se descurcă foarte bine la toate cele menționate. Avem un refresh rate de 120 Hz adaptiv, ecran cu rezoluție QHD+, certificare HDR10+, protecție pentru confortul ochilor, mod întunecat, luminozitate suplimentară sau panou Dynamic AMOLED 2X.
Doar că întrebarea este: care e mai bun dintre cele două?
Ei bine, S25 Ultra stă ceva mai bine și oferă mai multe avantaje.
În primul rând, avem o protecție mai ridicată la zgârieturi și lovituri cu Corning Gorilla Armor 2 față de Victus 2.
Dacă ne uităm mai atent la S23 Ultra, deja vedem că prezintă ceva urme de zgârieturi pe ecran, însă acest lucru nu cred că se va întâmpla atât de ușor pe S25 Ultra datorită protecției cu Armor 2.
Apoi, mai avem o protecție care oprește reflexia luminii în momentul când este inclinat sau ai vreo lumină directă în ecran și care pare să se descurce ceva mai bine decât S23 Ultra.
Un alt avantaj cu care vine S25 Ultra este faptul că laturile ecranului sunt drepte. Ceea ce ne ajută să nu mai avem probleme cu aplicarea foliei de protecție sau în timp ce folosim S Pen-ul aproape de margine.
Pentru că, cu toții știm că folia pe care o aplicăm pe un ecran curbat se dezlipsește mai des, iar când ajungem cu S Pen-ul la marginea ecranului curbat, acesta alunecă de pe el.
Mai departe, luminozitatea este mai ridicată, ajungând de la 1750 nits în peak la 2600 nits în peak, iar marginile ecranului sunt vizibil mai subțiri și egale de jur împrejurul său. Fapt pentru care dimensiunea ecranului crește de la 6,8 inch la 6,9 inch.
Totuși, ce am observat, puse unul lângă celălalt, și menționez că ambele au fost setate identic, de la rezoluție maximă, modul ecranului pe „Viu” și luminozitatea videoclipurilor din setări, este că culorile și luminozitatea sunt parcă ceva mai bune pe S23 Ultra.
Nuanțele de culori par ceva mai saturate, contrastul ceva mai bogat și sunt mai luminoase față de cele de pe S25 Ultra.
Așa cum a fost în materialul cu S23 Ultra și S24 Ultra, pe care vi-l recomand să-l vedeți, acest motiv de culori ușor mai reduse, contrast puțin mai slab și o luminozitate ușor mai mică este din cauza acelei protecții împotriva reflexiilor.
Dar, dacă nu le punem unul lângă celălalt, ecranul de pe S25 Ultra rămâne unul extraordinar de bun și cred eu că mai reușit și practic atunci când este drept și nu curbat.
Deci, dacă ne rezumăm la consumul de media, S23 Ultra pare că se descurcă ceva mai bine, dar dacă ne raportăm la restul ce aduce S25 Ultra față de S23 Ultra, respectiv marginile extrem de subțiri și uniforme de jur împrejurul ecranului, protecția împotriva zgârieturilor și loviturilor cu Armor 2, laturile drepte ale ecranului și luminozitatea mai ridicată, S25 Ultra primește un punct.
Performanță
Unde cu siguranță S25 Ultra va primi un punct este la capitolul performanță.
Asta pentru că, surprinzător, Samsung aduce la nivel global procesoarele de la Qualcomm, Snapdragon 8 Elite pe 3 nm. Ceea ce, față de Snapdragon 8 Gen 2 pe 4 nm de pe S23 Ultra, este o diferență enormă atât la partea de procesare, consum de energie, cât și la temperaturi mai scăzute. Asta și pentru că vine cu o cameră de vapori mai mare.
În general, nevoia de o putere mare de procesare este în zona de generare cu AI, procesarea imaginilor în timp ce au fost realizate, viteza de fotografiere, jocuri, multitasking și așa mai departe, dar și de a nu consuma atâtea resurse de energie în task-uri solicitante.
În jocuri, ambele telefoane se descurcă grozav, fie că vorbim de Genshin Impact, Call of Duty sau alte jocuri ce necesită o grafică la maxim.
Totuși, în testele de benchmark, S25 Ultra a detronat orice model afișat în lista de testări și cele pe care le-am făcut eu aici pe canal.
Respectiv, am obținut în Geekbench 6 un scor de 3233 puncte în single-core și 10354 puncte în multicore, pe când cu S23 Ultra, la momentul recenziei lui, am obținut un punctaj de doar 1987 puncte în single-core și 5205 puncte în multicore.
Apoi, în 3D Mark, unde pune la bătaie partea de GPU și CPU, a obținut un scor de 7206 puncte, o temperatură scăzută și o stabilitate mai bună de 71,2%. Pe când S23 Ultra a obținut 3817 puncte, o temperatură ușor mai ridicată, dar o stabilitate mai scăzută de 64,2%.
Iar legat de temperaturi, după o oră de filmat continuu la o rezoluție 4K în 30 fps, S25 Ultra a reușit să păstreze o temperatură bună, dar simțită ceva mai mult pe cadrul telefonului și nu pe spatele său.
Efectiv, tot ce faci pe el, indiferent câte aplicații ai deschise în fundal, jocuri pe care le joci sau editare cu ajutorul AI-ului, telefonul acesta se descurcă ceva mai bine față de S23 Ultra.
Chiar și pe zona de autonomie este semnificativ mai bun față de S23 Ultra, asta și datorită procesorului puternic și a sistemului de operare. Chiar dacă suntem în continuare dezamăgiți de capacitatea de 5000 mAh și încărcarea la doar 45W pe care le regăsim cu multe generații în urmă.
Totuși, posibilitatea update-ului pe care l-am făcut la OneUI 6.1.1 pe S23 Ultra ar fi putut aduce și câteva buguri. Fiindcă, odată încărcat la 100%, telefonul afișează că îmi poate oferi o utilizare de maximum 10 ore.
Ceea ce este extrem de puțin, deci cu siguranță e ceva în neregulă și nu o pot puncta, pe când S25 Ultra are o autonomie de peste 3 zile de utilizare.
Bineînțeles, din acele 10 ore, cu luminozitatea pe maxim, ceva gaming sau socializare, real sunt undeva la 9 ore. Ceea ce, încă o dată, consider că este un bug pe care sper să-l remediez odată cu update-ul la OneUI 7.0.
Totuși, ce lipsește de data asta și mi se pare un mare downgrade, fiindcă dacă tot există pe telefon, oferă și ceva avantaje cu el, sunt funcțiile de gesturi cu S Pen-ul. Cu S23 Ultra putem controla telefonul prin gesturi, pe când pe S25 Ultra, din păcate, nu.
În rest, în afară de procesor, GPU, versiunea de Bluetooth 5.4 și conectivitatea la WiFi 7, totul este cam identic, de la spațiul de stocare UFS 4.0, mufa USB-C 3.2, sunetul stereo și așa mai departe.
Deci, ținând cont că vine cu o performanță mult mai ridicată, o eficiență mai bună la baterie, o temperatură mai scăzută și o experiență generală mai bună decât S23 Ultra, S25 Ultra va primi un punct.
Software
Acum că am văzut că, la nivel de hardware, S25 Ultra vine cu câteva îmbunătățiri pe partea de performanță și temperaturi mai reduse față de S23 Ultra, hai să vorbim totuși și despre partea de software.
La momentul acestui video, S23 Ultra rulează Android 14 și interfața One UI 6.1, cu acele funcții de AI de care deja suntem familiari, și, apropo, chiar și în limba română.
Iar S25 Ultra vine cu Android 15 și interfața One UI 7.0, dar și o mulțime de lucruri noi pe care posibil să le regăsim în perioada următoare și pe S23 Ultra. Dar până atunci, hai să vedem ce-i diferit dintre cele două modele în momentul acesta.
Despre interfață, totul este aproape nou. Iconițele sunt mult mai vibrante, toggle bar-ul de acum putem să-l tragem în jos față de a-l aluneca în stânga și dreapta, cu o așezare nouă a acestora.
Apoi, mai avem „Now Brief”, care îți sugerează și afișează diferite informații despre vreme, informații din trafic, știri și multe alte informații utile. Mai avem acum și o sintetizare a unui articol din browser, iar acesta ți-l citește cu voce tare. Gemini este integrat la o apăsare lungă pe butonul de power, schimbarea felului în care apar aplicațiile în fundal, dar și acea funcție de a elimina zgomotele din fundal în timpul unui video. Dar despre aceasta vom vedea imediat cum se descurcă.
Mie, cel puțin, îmi place cum arată noul One UI.
Totul este aerisit, mai dinamic, se mișcă foarte rapid, este responsive chiar și cu foarte multe aplicații în fundal, iar per total sunt încântat de noua lor îmbunătățire.
Însă, ținând cont că va urma să apară în următoarele săptămâni inclusiv și pe S23 Ultra, aș putea spune că ar fi egalitate. Deci, câte un punct pentru ambele modele.
Camere
Probabil cea mai așteptată categorie este camera. Fiindcă, bănuiesc că mulți dintre voi așteptați să vedeți cum se descurcă un telefon care s-a lansat acum două generații în urmă, comparativ cu noul S25 Ultra.
Ei bine, pe S23 Ultra avem un senzor de 200 MP cu stabilizare optică de imagine, unul telephoto de 10 MP cu zoom optic 3X, al treilea tot de 10 MP cu un zoom optic 10X, la fel cu stabilizare optică de imagine, și ultimul ultrawide de 12 MP.
În schimb, ce-i diferit pe S25 Ultra sunt senzorii de 50 MP la cel periscop și ultrawide și, în loc de un zoom optic 10X, avem un zoom optic 5X.
Totuși, ce a adus nou Samsung și pe care noi, creatorii de conținut, îl așteptam de mult timp, este filmarea în LOG în 10 Bit HDR, dar și acel zoom fluid care mi se pare extrem de practic.
Filmarea în LOG cu 10 Bit HDR este asemănătoare camerelor foto profesioniste, unde îți permite să ajustezi în programele de editat video fiecare culoare în parte. Ceea ce e foarte util pentru cei ce folosesc modul profesionist; pentru cine nu, nu-l prea văd atât de util.
Destul cu partea tehnică, hai să vedem rezultatele obținute cu ambele modele și aștept un comentariu cu impresia voastră despre care credeți că se descurcă cel mai bine.
Prima dată vom începe cu modul Ultra wide, cu câteva imagini de la ambele modele, iar apoi le vom vedea mai îndeaproape.
Cu siguranță, la o primă vedere, culorile de pe S23 Ultra par mai intense și au un contrast ceva mai bogat față de S25 Ultra, însă, la nivel de detalii, când ne uităm ceva mai atent, S25 Ultra pare să se descurce mai bine.
Imaginile sunt mai sharp, detaliile sunt mai vizibile și pentru asta îi acord un punct lui S25 Ultra, iar pentru imaginea generală fără a da zoom pe ele, 1 punct lui S23 Ultra.
Pe mod normal, avem la fel: S23 Ultra pare să se descurce mai bine cu HDR-ul, echilibrând mai corect lumina prea puternică și locurile mai întunecate sunt ceva mai luminate, iar și de această dată, culorile sunt ușor mai saturate.
Însă, la nivel de detalii, S25 Ultra pare să se descurce mai bine, fiind ceva mai sharp față de soft cum le vedem pe S23 Ultra. La fel, 1 punct pentru S25 Ultra, iar pentru imaginea generală așa cum arată, 1 punct pentru S23 Ultra.
La partea de Zoom 3X, diferențele nu se văd atât de mari între ele, însă la nivel de detalii, pot spune că S25 Ultra câștigă acest punct, iar pentru general, tot S25 Ultra.
Pe Zoom 10X, atât culorile, detaliile, contrastul sunt câștigate de imaginile realizate cu S25 Ultra, deci, 1 punct pentru detalii și încă un punct pentru imaginea per ansamblu.
Pe timp de seară, pe modul ultrawide, diferențele la nivel de culori, detalii, contrast, HDR nu sunt atât de mari între ele, însă pe S23 Ultra regăsim acel glow în jurul surselor de lumină. Fapt pentru care, 1 punct pentru imaginea de ansamblu pentru S25 Ultra, iar la nivel de detalii, ambele primesc un punct, fiindcă nu se observă diferențe prea mari la zoom.
Pe mod normal, pare că Galaxy S23 Ultra se descurcă mai bine cu HDR-ul, unde imaginile sunt ceva mai luminate. În schimb, culorile, contrastul, detaliile, acel glow de la sursele de lumină sunt ceva mai bune pe S25 Ultra și pentru acest lucru primește 1 punct pentru detalii, iar S23 Ultra 1 punct pentru imaginea generală.
Pe modul 3X, imaginile de pe S23 Ultra au un ton de culoare mai cald, mai vibrante și se descurcă mai bine în zonele întunecate, iar la nivel de detalii, nu se observă prea mari diferențe. Deci, S23 Ultra va primi un punct pentru imaginea generală.
Iar ultimul, pe mod 10X, imaginile de pe S25 Ultra sunt vizibil mai bune atât la nivel general, cât și la nivel de detalii. Așadar, 2 puncte pentru S25 Ultra.
Pe modul portret, ambele oferă rezultate bune, cu un efect de bokeh consistent, cu o decupare corectă dintre subiect și fundal, însă S25 Ultra pare să exagereze destul de mult cu contrastul și par ceva mai întunecate față de cele ale lui S23 Ultra. Însă, chiar și așa, la nivel de culori și detalii, două puncte pentru S25 Ultra.
Pe partea de selfie, ambele vin cu același senzor, însă pe zona de soft și AI, S25 Ultra ar trebui să stea ceva mai bine. Așadar, hai să vedem cum stă pe timp de zi.
S23 Ultra pare să se descurce mai bine cu HDR-ul, echilibrând mai corect zonele prea luminate din fundal și părând în același timp să aibă un fundal cu un contrast ceva mai bogat decât pe S25 Ultra.
Totuși, culorile par mai calde pe S23 Ultra și par ceva mai naturale decât pe S25 Ultra. Fapt pentru care, avem 1 punct pentru S23 Ultra la nivel general, iar 1 punct pentru S25 Ultra la nivel de detalii.
Pe timp de seară, S25 Ultra pare să aibă culori mai reci față de cele de pe S23 Ultra, dar și ceva mai luminate și cu detalii vizibil mai bune. Deci, 2 puncte pentru S25 Ultra.
Pe zona de video, ambele filmează la aceleași rezoluții, numai că S25 Ultra oferă acel AI de eliminare a zgomotului de fundal precum ciripitul păsărilor, zgomotul general și așa mai departe, făcând ca vocea să fie ceva mai clară. Și imediat vom vedea și cum se descurcă.
Până atunci, hai să vedem cum filmează ambele modele la rezoluția 4K în 30 fps-uri și vă las pe voi să decideți cui îi oferiți un punct.
Pe partea de selfie, la fel avem aceleași rezoluții pentru filmat, însă pe S25 Ultra avem acel feature de anulare a zgomotului.
Așadar, hai să vedem un exemplu de cum filmează, ca apoi să vedem și cum se descurcă cu reducerea zgomotului de fundal.
Aici pot spune că S25 Ultra câștigă 1 punct, fiindcă oferă o voce mai clară, o stabilizare mai bună, culori ceva mai saturate și un contrast ceva mai bogat.
Așadar, per total, Galaxy S25 Ultra câștigă la capitolul cameră. Deci, încă un punct pentru S25 Ultra.
Trăgând linie, avem un scor total de: 10 puncte pentru Samsung Galaxy S23 Ultra și 20 puncte pentru S25 Ultra.
Pe scurt, S25 Ultra câștigă cu 5 puncte față de 2 puncte ale lui S23 Ultra.